Alikäytetty alumiini: alumiinin etuja ovat keveys ja kestävyys

huhtikuuta, 22 2021
Alumiinin etuja ovat keveys ja kestävyys
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Alumiini, rosteri vai sinkitty teräs? Tässäpä kolmikko, joiden sopivuutta omaan rakennusprojektiin kannattaa punnita. Alumiini on näistä metalleista se, joka meiltä suomalaisilta rakentajilta tuppaa unohtumaan. Alumiini on Suomessa jopa alikäytetty metalli. Milloin kannattaa päätyä alumiiniin?


Alumiinin hyödyt

Alumiini on kevyttä, joten se sopii kohteisiin, joissa rakenteiden paino voi muodostua ongelmaksi. Tämän vuoksi esimerkiksi julkisivuverkkolevyt tehdään alumiinista. Keveytensä vuoksi alumiini on yleistynyt valtavasti myös liikkuvassa kalustossa. Alumiinin paino on n. 1/3 teräksen painosta.

Kuten julkisivukäytöstä arvata saattaa, alumiini sopii hyvin ulkokäyttöön. Korroosionkestossa alumiini kilpailee samassa luokassa rosterin kanssa. Alumiini muodostaa ilman hapen kanssa tiiviin oksidikerroksen, joka suojaa metallin alempia kerroksia. Paitsi terästä, alumiini on korvannut ulkokäytössä laajalti myös puuta. Esimerkiksi ikkunoiden ulkopuitteiden materiaalina kestävä alumiini on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Yleinen harhaluulo on, että alumiini on erityisen hauras tai heikko materiaali, mutta alumiinin valtti on myös sen lujuus ja murtumakestävyys. Ehkä olet seilannut alumiiniveneellä ja autossasi on alumiinivanteet… Alumiinin lujuus-painosuhde on erinomainen.

 

pexels-karolina-grabowska-4870705

 

Muita alumiinin hyötyjä ovat 

  •       taloudellisuus
  •       hygieenisyys
  •       tyylikäs ulkonäkö
  •       työstettävyys
  •       kipinättömyys
  •       antimagneettisuus.

Alumiinin hitsaaminen on vähän vaativampaa kuin teräksen, mutta toisaalta rosterin hitsaaminen on myös asteen haastavampaa ja sinkittyä terästä ei voi hitsata ilman, että sinkitys häviää hitsisaumasta. Musta teräskin täytyy hitsauksen jälkeen sinkitä, jos tuotteesta haluaa säänkestävän. Eli meneekö pisteet kuitenkin alumiinille?

 
Alumiinituotteita moneen lähtöön

 

Cronvallilta löydät esimerkiksi seuraavat alumiiniset tuotteet, joista alumiini-pyörötangot ja alumiini-putket ovat eniten käytettyjä. Pyörötankoja käytetään esimerkiksi lisänä siltojen betoniraudoituksen seassa betonin lujuuden ja korroosion kestävyyden parantamiseksi. Seuraavia tuotteita löytyy:

Näitä tuotteita valitessa kannattaa miettiä edellä mainittuja alumiinin hyötyjä. Vakioprofiileissa, putkissa, levyissä ja ritilöissä päädytään alumiiniin juuri materiaalin keveyden ja säänkestävyyden vuoksi. Hyttysverkossa taas ratkaisee lujuus ja helppo asennus: alumiinista hyttysverkkoa eivät linnut noki rikki.  Hintansa puolesta alumiini sijoittuu sinkityn ja ruostumattoman teräksen väliin.

kyynellevy_ml     pyoroteras-tuotekuva_ml

 

Alumiinin kierrätys


Alumiinilla on arvoa romunakin, ja siksi alumiini kiertää tehokkaasti. Arviolta 75 % kaikesta käytetystä alumiinista palautuu kiertoon, ja raaka-ainekierrossa hävikki on vain muutaman prosentin. Alumiini voi kiertää teräksen tavoin ikuisesti. Lisää alumiinin kierrätyksestä voit lukea Kuusakosken sivuilta.

 

Cronvallin on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Asiakkaitamme ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Siirry verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit