Unohdettu alumiini – kevyt ja kestävä materiaali | Cronvall Oy

22 huhtikuuta 2021
Alumiinin etuja ovat keveys ja kestävyys
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Alumiini, rosteri vai sinkitty teräs? Tässäpä kolmikko, joiden sopivuutta omaan rakennusprojektiin kannattaa punnita.

Sinkitty teräs ja rosteri ovat usein käytettyjä materiaaleja, mutta alumiini helposti unohtuu suomalaisilta rakentajilta. Voitaisiin jopa sanoa, että alumiini on Suomessa alikäytetty metalli. Ota blogistamme vinkit ylös, milloin kannattaa valita alumiini ja mitä hyötyjä alumiinilla on verrattuna muihin metalleihin?

 

Alumiini rakentamisessa

Alumiini on kevyt materiaali, joten se sopii kohteisiin, joissa rakenteiden paino voi muodostua ongelmaksi. Tämän vuoksi esimerkiksi julkisivuverkkolevyt tehdään alumiinista. Keveytensä vuoksi alumiini on yleistynyt valtavasti myös liikkuvassa kalustossa. Alumiinin paino on vain noin 1/3 teräksen painosta.

Kuten julkisivukäytöstä saattaa arvata, niin alumiini sopii hyvin myös ulkokäyttöön. Korroosionkestossa alumiini kilpailee samassa luokassa rosterin eli ruostumattoman teräksen kanssa. Alumiini muodostaa ilman hapen kanssa tiiviin oksidikerroksen, joka suojaa metallin alempia kerroksia.

Alumiini on korvannut ulkokäytössä teräksen lisäksi laajalti myös puuta, esimerkiksi alumiini-ikkunoiden muodossa. Ikkunoiden ulkopintojen materiaalina alumiini on erittäin kestävä ja suosittu materiaali.

Alumiinin ominaisuudet ja hyödyt

Alumiinin yleinen harhaluulo on, että se on hauras tai heikko materiaali. Todellisuudessa alumiini on luja materiaali, jolla on hyvä murtumakestävyys. Yleinen harhaluulo useasti syntyy siitä, että esimerkiksi autojen vanteissa on käytetty alumiinia. Vanteet ovat helposti hajoava osa autossa, jonka johdosta ajatellaan alumiinin olevan heikko materiaali. Todellisuudessa alumiinin lujuus-painosuhde on erinomainen ja se on hyvinkin kestävä materiaali.

Alumiinin hyötyjä materiaalina ovat muun muassa:

  •       taloudellisuus
  •       hygieenisyys
  •       tyylikäs ulkonäkö
  •       työstettävyys
  •       kipinättömyys
  •       antimagneettisuus

Hitsattavuutta tarkastellessa alumiini toimii kuten rosteri eli hitsaus on vaativampaa, kuin mustan teräksen. Molemmat materiaalit kuitenkin pitävät säänkestävyytensä hitsauksesta huolimatta. Muita materiaaleja, kuten esimerkiksi sinkittyä terästä ei voi hitsata ilman, että sinkitys häviää hitsisaumasta ja säänkestävyys kärsii. Musta teräskin täytyy hitsauksen jälkeen sinkitä, jos tuotteesta haluaa säänkestävän. Tässä suhteessa alumiini on siis myös oivallinen valinta materiaaliksi.

Alumiinituotteita moneen lähtöön

Cronvallilta löydät esimerkiksi seuraavat alumiiniset tuotteet, joista alumiini pyörötangot ja alumiini putket ovat eniten käytettyjä. Alumiinisia pyörötankoja käytetään esimerkiksi kalusteissa ja koneiden osissa lujuuden ja korroosion kestävyyden parantamiseksi. 

Verkkokaupastamme löytyy seuraavia alumiinisia tuotteita:

Kyseisiä tuotteita valitessa kannattaa miettiä edellä mainittuja alumiinin hyötyjä. Vakioprofiileissa, putkissa, levyissä ja ritilöissä päädytään alumiiniin juuri materiaalin keveyden ja säänkestävyyden vuoksi. Hyttysverkossa taas ratkaisee lujuus ja helppo asennus, sillä alumiinista hyttysverkkoa linnut eivät noki rikki. Alumiinin hinta sijoittuu sinkityn ja ruostumattoman teräksen väliin.

Alumiinin kierrätys

Alumiinilla on arvoa käytettynäkin ja siksi alumiinia kierrätetään paljon. Arviolta 75 % kaikesta käytetystä alumiinista palautuu kiertoon, ja raaka-ainekierrossa hävikki on vain muutaman prosentin.

Teräksen tavoin alumiini voi kiertää ikuisesti. Kun valmistuksesta aiheutuneet päästöt voidaan jakaa moniin vuosikymmeniin, myös alumiinin hiilijalanjälki pienenee. Lisää alumiinin kierrätyksestä voit lukea Kuusakosken sivuilta.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

 

Siirry verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit