Cronvall-opas puurakentamisen materiaaleihin

17 tammikuuta 2023
Samuli Saarinen
Kirjoittaja
Samuli Saarinen
Aihe
Oppaat

Puu on monesta kulmasta katsottuna yksi parhaimmista rakennusmateriaaleista. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi rakenteissa, julkisivuissa sekä sisäpinnoilla. Puhtaiden puukohteiden lisäksi puu soveltuu myös hybridirakentamiseen, joissa puu on yksi päärakennusmateriaaleista toisten materiaalien lisäksi.

Puu on myös ympäristöystävällinen, kustannustehokas ja viihtyisä materiaali. Suomen maa- ja metsätalousministeriön mukaan puun käyttö alentaa myös rakentamisen hiilijalanjälkeä, kun tarkastellaan puun koko elinkaarta materiaalin valmistuksesta rakentamiseen, käyttöön ja kierrätykseen. 

Puusta rakentaminen aiheuttaa huomattavasti pienemmät ympäristövaikutukset kuin esimerkiksi betonista rakentaminen. Puu on täysin uusiutuva luonnonvara. Puurakentamisen tuotteet pärjäävätkin elinkaarivertailussa, sillä ne ovat täysin kierrätettävissä. Puun käytön lisääminen rakentamisessa ja rakenteissa onkin yksi hyvä keino saavuttaa kansalliset ilmastotavoitteet.

 

Puun käyttö rakentamisessa

28

Puu on luja, ympäristöystävällinen, lämmin ja helposti työstettävä materiaali. Tästä syystä se on yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista. Suomessa puurakentamisen suurimmat kasvumahdollisuudet ovat etenkin kerrostalorakentamisessa ja julkisessa rakentamisessa.

Kaikista käytössä olevista materiaaleista puulla on jopa eniten käyttökohteita. Puusta voidaan valmistaa niin paneeleita sisäpintoihin kuin hirsiä tukeviin rakenteisiin. Puuta voidaan käyttää laajalti sen monipuolisten ominaisuuksien johdosta. Materiaalina se on myös painoonsa nähden luja ja helposti työstettävä.

Puu on paikallinen materiaali ja sitä on helposti saatavilla. Se on myös kestävä, sillä se on luonnossa itsestään uusiutuva sekä kierrätettävä materiaali. Käytöstä poistetut puurakentamisen tuotteet voidaan usein käyttää uudelleen. Tuotteet voidaan monesti jatkojalostaa johonkin toiseen muotoon tai loppuviimein polttaa, josta vapautuva energia saadaan uudelleen käyttöön. 

 

Yleisimmät puurakenteet

 

Puusta voidaan jalostaa erilaisia puurakentamisen tuotteita lastulevyistä hirsiin, käyttökohteen vaatimusten mukaan. 

Lastulevy

25

Lastulevy on rakentamisessa monipuolisesti käytetty materiaali. Se soveltuu esimerkiksi väliseinien rakennusmateriaaliksi. Myös seinien sisäpinnat voidaan verhoilla lastulevyllä. Lastulevy on siitä erinomainen materiaali, että se voidaan pintakäsitellä vaikkapa maalaamalla tai laatoittamalla. Valikoimastamme löytyy myös lastulevystä valmistettua, viilupintaista kalustelevyä.

MDF-levyt

26

MDF-levy on puusta valmistettu puolikova kuitulevy. Se valmistetaan kuumapuristamalla havupuukuitu sideaineiden kanssa yhteen. MDF-levy on helppo asentaa ja työstää sen tasalaatuisuuden vuoksi. Se sopii erinomaisesti esimerkiksi sisätilojen pinnoille sisustamiseen.

HDF-levy eli puukuitulevy

27

HDF-levy on ohut kova puukuitulevy, joka valmistetaan kuivausmenetelmällä hienorakenteisesta puukuidusta. HDF-levyt soveltuvat MDF-levyn tavoin moniin eri käyttötarkoituksiin sisätiloissa, esimerkiksi oviteollisuuteen sekä seinäverhouksiin. 

Hirsi

20

Hirsi on rakennusmateriaalina jo satoja vuosia vanha. Se on suosittu materiaali sen kestävyyden ja sisätilan ilmaa edistävien ominaisuuksien vuoksi. Hirsi on myös kustannustehokas materiaali, sillä hirrestä syntyy nopeasti valmis rakenne rakennuksen ulko- että sisäpuolelle. 

Monikerroslevy (CLT)

21

CLT- levy (Cross Laminated Timber) eli monikerroslevy valmistetaan nimensä mukaisesti ristiinliimatuista lautakerroksista. Kerrokset antavat levylle hyvin paloa kestävän, erittäin lujan, mutta kevyen rakenteen. CLT-levyjä voidaankin käyttää monipuolisesti niin kantavina rakenteina kuin pintoina esimerkiksi sisätiloissa tai julkisivuissa. 

Vaneri

24

Vaneri valmistetaan ohuista puuviiluista liimaamalla. Perusominaisuuksiltaan vaneri on verrattavissa puuhun. Lisäksi se on luja, tiivis, iskunkestävä ja monipuolinen materiaali, joka sopii moniin eri käyttökohteisiin. Vaneria voidaan käyttää esimerkiksi osana runkorakenteissa tai sisäverhouksissa

Paneelit

Puupaneeli on yleisnimike sisäkäyttöön soveltuville sisustuspaneeleille. Paneeleita voidaan valmistaa puusta tai puukuitumateriaaleista, kuten MDF-levyistä. Puupaneeli on kestävä ja ajaton vaihtoehto sisätiloihin sekä sisustamiseen. Erilaiset paneelit sopivat moneen eri tilaan työhuoneista saunaan. Se on myös monipuolinen materiaali siitä syystä, että sitä voidaan pintakäsitellä esimerkiksi maalaamalla tai lakkaamalla. 

 

Puurakenteiden kiinnitys

22

Erilaisia kiinnikkeitä puurakenteisiin on monia, kuten hirsikerautoja, palkkikenkiä ja kulmalevyjä. Kaikista tärkeintä kiinnikkeiden valinnassa on huomioida niiden käyttötarkoitus ja -olosuhteet.

Puurakenteita kiinnittäessä kiinnikkeen naulat tai ruuvit pitää laittaa vallitsevaa kuormaa vastaan kohtisuoraan suuntaan ja puun syysuuntaan asennettavia nauloja ja ruuveja tulee välttää. Monet kiinnikkeet soveltuvat useisiin eri käyttötarkoituksiin ja ovatkin hyvin yleiskäyttöisiä, kuten esimerkiksi kulmalevyt. Kiinnikkeitä ei kannata valita omin päin jos on hiemankaan epävarma. Asiantuntija osaa kertoa parhaan ratkaisun puurakenteiden kiinnikkeisiin. 

Lisää kiinnikkeistä löydät myös täältä.Puurakenteen erot muihin materiaaleihin verrattuna

 

Verrattuna muihin rakennusmateriaaleihin, puu on ainoa rakennusmateriaali, joka on samaan aikaan kantava sekä lämpöä eristävä ja siitä voidaan muodostaa kauniita pintoja. Puu on muihin rakennusmateriaaleihin verrattuna myös kevyt, luja ja helppo työstää, sillä puun rakenteelliset ominaisuudet ovat monipuoliset. 

Helpon käsiteltävyyden vuoksi puurakentamisessa sekä rakennustuotteiden jalostuksessa ei tarvita kehittynyttä teknologiaa tai erityisiä työkaluja. Puu on myös muita rakennusmateriaaleja energiatehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. Puu on nimittäin uusiutuva ja kierrätettävä materiaali sekä oikein pidettynä pitkäikäinen.

Toisaalta puu on myös materiaalina jokseenkin arka. Se esimerkiksi palaa helposti sekä on altis lahoamiselle. Myös puun kulutuskestävyys ei aina ole yhtä hyvä kuin muilla kovemmilla materiaaleilla. Siksi puurakentaminen tulee suunnitella sekä toteuttaa huolellisesti vain ammattilaisten toimesta.

 

Cronvall mullistaa tavan tehdä rakentamisen hankintoja! Meiltä löydät nyt laajan valikoiman puutuotteita paneeleista runkolevyihin. Hinnat ja saatavuus ilmoitetaan avoimesti, joten ostamaan pääset heti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%.

Katso puurakentamisen koko valikoima

Katso kaikki artikkelit