Ennennäkemätöntä myllerrystä teräsmarkkinoilla

kesäkuuta, 1 2021
Teräksen hinta nousee
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin

Teräksen hinta nousee paraikaa. Hinnan nousu alkoi vuoden alussa ja on jatkunut voimakkaana siitä lähtien. Hintojen ennustetaan pysyvän korkealla koko loppuvuoden. Harvinaisen korkeisiin hintoihin on sidoksissa harvinaisen suuri materiaalipula.

Kaikki alkoi raaka-aineesta eli australialaisesta rautamalmista sekä Australian ja Kiinan tulehtuneista väleistä. Tarina on pitkä, mutta tiivistettäköön loppuhuipennus näin: Kiinan hallitus tulistui siitä, kun Australia arvosteli Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaa, ja Kiina lopetti rautamalmin ostamisen Australiasta. Tämän seurauksena terässyöppö Kiina alkoi ostaa romurautaa kaikkialta maailmasta.

Tässä kohtaa lienee syytä mainita, että Australia on maailman suurin rautamalmin tuottaja, kun taas Kiina maailman suurin teräksen kuluttaja ja tuottaja.

Länsi-Euroopassa taas on paljon teräksen valmistuskapasiteettia, joka nojaa rautaromuun raaka-aineena. Kun romun kysyntä on noussut ja saatavuus heikentynyt, ovat hinnat nousseet. Lisäksi Euroopassakin hiertää kauppapolitiikka, sillä terästä ei käytännössä tuoda muualta maailmasta EU:n täysien tuontikiintiöiden takia.

Hinnannousuja on ollut useita. Ensin nähtiin 12,5 %:n nousu vuoden alussa. Sitten hinta nousi uudestaan. Nyt ollaan 30 %:n nousussa vuoden vaihteeseen verrattuna. Uusia hinnankorotuksia uumoillaan tulevan vielä ennen kesää.

Tässä graafeja hinnoista 

https://fi.investing.com/commodities/ncdex-steel-futures 

https://www.meps.co.uk/gb/en/products/europe-steel-price-forecasts

Ensin siis nousi raaka-aineen hinta ja sitten välituotteiden.

Saatavuusongelmien taustalla ei ole vain politiikka vaan myös tuotannon ja varastojen alasajo koronan aikaisen heikon kysynnän takia. Nyt kun kysyntä on elpymässä, on jouduttu myymään ei-oota. Tämäkin ongelma poistuu ja tasapaino löytyy ennen pitkää. 

Varastojen ajaminen ylös koronaa edeltävälle tasolle ei kuitenkaan tapahdu tasaisesti, vaan kohtaamme ns. bullwhip effectin eli piiskavaikutuksen. Piiskavaikutuksessa tilausten ja varastomäärien välillä on suurta vaihtelua ja tehottomuutta siirryttäessä toimitusketjussa ylöspäin.

image1

Tämä ilmiö ei koske vain terästä, vaan myös alumiinia, kuparia, jne..

Koska luottamus talouteen on herännyt nopeasti ja yllättävän voimakkaana, tällä hetkellä kaikki varastot jakeluketjun eri osissa yrittävät tehdä täydennystilauksia. Niiden yhteisarvo ylittää tuotantokapasiteetin, toimitusajat venyvät ja hinnat nousevat. Lopulta osa tilauksista perutaan, hinnat laskevat ja toimitusajat lyhenevät. Tähän menee arviolta 1 - 2  vuotta.

Cronvall ei ole immuuni markkinan myllerrykselle, mutta on pärjännyt tilanteessa hyvin business mallinsa vuoksi. Eri raaka-aineiden ja tuotteiden saatavuus vaihtelee, joten haasteet eivät koske kaikkia tuoteryhmiä. Cronvallin useat hankintasopimukset sekä jakeluketjun ylä- ja alavirran tunteminen ovat mahdollistaneet verrattain stabiilin tavaran saatavuuden.

Tässäkin tilanteessa Cronvallin digitaalinen konsepti on osoittanut voimansa, sillä olemme pystyneet viestimään muutoksista asiakkaillemme reaaliajassa. Pyrimme jatkuvasti pitämään hinnat, varastotilanteen ja toimitusajat ajantasaisina, jotta asiakkaamme saavat tarvitsemansa tiedon suoraan verkkokaupasta.

 

Cronvallin on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Asiakkaitamme ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Siirry verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit