Julkisivun elementtisaumojen uusiminen

29 elokuuta 2023
Walter Masalin
Kirjoittaja
Walter Masalin
Aihe
Oppaat

Julkisivuelementtien saumojen tiivistämisen tarkoituksena on estää sadeveden pääsy seinärakenteisiin. Saumauksella voidaan samalla korostaa tai häivyttää vierekkäisten julkisivuelementtien eroa. Saumat altistuvat sääolosuhteille, kosteudelle ja mekaaniselle rasitukselle, eli elementien ulkokuoren liikkeille ja muodonmuutoksille, siksi saumoja tulisi tarkistaa säännöllisin väliajoin. Kun halkeamia ja kulumista tapahtuu, vesi voi päästä talon seinän rakenteisiin ja aiheuttaa vahinkoa.

 

Saumaamiseen soveltuvat elastiset saumausmassat tai esipuristetut, paisuvat saumanauhat, kun niitä käytetään valmistajan ohjeiden mukaan. Rakenteesta riippuen vaakasaumoihin laitetaan poistoputken pätkä tuuletusputkena tai tuuletuskotelot, jotka päästävät mahdollisen seinään tiivistyvän veden pois rakenteesta. Saumojen käyttö tulee tapahtua valmistajan ohjeiden mukaisesti.

 

sap520_ml

Hybridipolymeeri saumamassa

 

Sauman tartuntapinnat puhdistetaan huolellisesti. Hionnan, harjauksen tai vastaavan toimenpiteen jälkeen tartuntapintojen on oltava kuivia ja puhtaita esimerkiksi vanhasta saumausmassasta kun kyseessä on korjaus ja ylipäätänsä muista epäpuhtauksista. Saumaan asennetaan sauman leveyttä vähän (n. 20-30%) suurempi umpisoluinen polyeteenialusnauha.

 

tp600-1

Esipuristettu vaahtotiivistenauha saumarakojen tiivistämiseen.

 

Nauha asennetaan oikeaan syvyyteen suorana, sauman taustatilan tuuletusta varten on saumanauhan ja eristeen väliin jäätävä tuuletustila. Vaihtoehtoisesti rakenteesta riippuen voidaan myös käyttää itsestään paisuvaa nauhaa valmistajan ohjeiden mukaan joka tekee nauhan asentamisesta kevyempää ja nopeaa. Paisuva nauha on hyvä ratkaisu esimerkiksi rappaus- ja ohutrappaustöissä liikuntasaumojen tiivistämiseen. Se ei aiheuta jännitteitä sauman tartuntapintaan. Paisuvat nauhat soveltuvat myös ikkunan vesipellin alle ja hirsirakenteiden väliin. Nauhat ovat hengittäviä, joten erillisiä tuuletusputkia tai -koteloita ei tarvitse asentaa mutta ne pitävät vettä ulkopuolelta.

 

Puhdistetut kuivat ja pölyttömät tartuntapinnat käsitellään saumausmassojen pohjusteella materiaalintoimittajan ohjeita noudattaen. Varotaan pohjusteen joutumista näkyviin jääville pinnoille.

 

IMG_5777 (2)SP-saumausmassojen pohjuste koville ja imemättömille pinnoille.

 

Primerin kuivuttua saumaan pursotetaan saumapistoolia käyttäen saumausmassaa tasaisesti oikeaan massa-ainevahvuuteen. Saumausmassa tasoitetaan ja tiivistetään elementin tartuntapintoja vasten lastalla. Erityisesti puinen lasta joka sopii sauman kokoon auttaa saavuttamaan siistin jäljen. Tarvittaessa voit käyttää maalarinteippiä suojaamaan ympäröiviä pintoja. Esimerkiksi yksi 600 ml kalvopakkauksesta riittää noin 7,5 metriä 10 mm levyiseen ja 8 mm syvään saumaan. 

 

IMG_5679 (1)

Hybridipolymeeri saumamassa 20 kpl laatikossa.

 

Lisää aiheesta: julkisivusaumausten, saumakorjausten ja saumausmassojen hyväksyttyjä ohjeita (RT 82-10980, RT 28-10979) ja by 41 Betonirakenteiden korjausohjeet 2016, KorjausRYL julkisivut 2017, sekä by 40 Betonirakenteiden pinnat 2021 julkaisuja.

 

Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Näytämme ALV 0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.
Katso kaikki artikkelit