Kuparilevyt – Kolme kohtaa, joiden jälkeen tiedät kaiken tarpeellisen

lokakuuta, 23 2020
Kuparilevyt ja -latat ovat monipuolisia rakennuselementtejä
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Kuparilevyt ja -latat ovat monipuolisia ja paljon käytettyjä rakennuselementtejä. Haastattelimme syväluotaavaa artikkelia varten teknistä tuotetukea.

Miten kuparilevyt jaotellaan?

Kuparilevyt voidaan jaotella niiden rakenteen perusteella; happivapaa kupari, happipitoinen kupari sekä rakennuskupari.

  • Happivapaa kupari on koostumukseltaan vähintään 99,95%, ja se on täysin puhdasta kuparia ilman happea.
  • Happipitoisen kuparin kuparipitoisuus on myös vähintään 99,9%, mutta se saattaa sisältää hieman happea.
  • Rakennuskuparin koostumus on myös minimissään 99,9% kuparia ja lisäksi se sisältää hieman fosforia. Lisätty fosfori (0,03%) tekee rakennuskuparilevystä hieman helpommin työstettävää. Se myös oksidoituu hieman hitaammin.

Levykoot vaihtelevat, yleisin levykoko on 1000 x 2000 mm, eli kaksi neliömetriä. Levyissä on myös erilaisia kovuuksia; pehmeä, puolikova ja kova. Kovuus vaikuttaa työstettävyyteen ja käyttötarkoitukseen. Varastoituna levyt ovat puolikovaa lähes poikkeuksetta.

Markkinoilla on saatavilla myös esipatinoituneita kuparilevyjä. Nämä ovat oksidoitua kuparia, joiden pinta on hapetettu jo tehtaalla. Tällainen kuparilevy valitaan usein esteettisyyden vuoksi; pinnan väri on himmeämpi ja tummempi kuin perinteisen kuparilevyn. Nämä esipatinoituneet levyt ovat TECU-tuotemerkin alla ja kyseisiä kuparilevyjä saa myös Cronvallilta, mm. vihreäksi patinoitunut Tecu Patina sekä tummaksi patinoitunut Tecu Oxid.

Mitkä ovat kuparilevyjen käyttötarkoitukset?

 

Rakennuskuparia käytetään rakennusteollisuudessa, ja esimerkiksi listoissa, julkisivuissa, kattorakenteissa ja ikkunalaudoissa. Happivapaa kupari taas sopii erinomaisesti sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tarpeisiin sen maksimaalisen sähkönjohtavuuden sekä hitsattavuutensa vuoksi. Happipitoinen kupari on käytössä jonkin verran myös sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, mutta sen sähkönjohtavuus ei ole ihan samaa luokkaa happivapaan kanssa ja hitsattavuus on vaikeampaa, eikä se välttämättä kestä taivutusta kovinkaan hyvin.

Miten kupari eroaa levymateriaalina muista materiaaleista?

Kuparilla on monia hyviä puolia, ja yksi niistä on ehdottomasti sen visuaalisuus; kylmävalssattu kupari on rakennusmateriaalina hyvännäköinen, ja sen ulkonäkö kestää aikaa. Kupari on myös ikuisesti kierrätettävä materiaali. Vaikka kupari hapettuisi ajan kanssa, se ei vaikuta itse materiaaliin tai sen kestävyyteen sinänsä. Kupari on myös antimikrobinen aine, eli siinä on itsessään mikrobeja tappava ominaisuus, minkä vuoksi aikaisemmin on kuparista tehty useita elementtejä esimerkiksi sairaaloihin, mm. ovissa. Kupari toimii myös vaikkapa keittiön erilaisena pintamateriaalina. Kupari on suhteellisen pehmeä materiaali, mutta sopii silti todella moneen.

Kuparilatta eroaa kuparilevystä materiaalina paksuudeltaan ja muodoltaan. Kuparilatat ovat pääosin happivapaata kuparia ja paksuudet sekä leveydet vaihtelevat tarpeen mukaan. Pienin mahdollinen on 10mm leveä ja 3mm paksu, suurin taas 160mm leveä ja 10 mm paksu. Latasta tehdään esimerkiksi komponentteja ja virtakiskoja, ja suuri osa tuotannosta menee sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tarpeisiin.


Cronvall myy Suomessa varastoitavaa, happivapaata kuparia ja rakennuskuparia, vetokirkkaalla pinnalla. Kysymällä saa tietoonsa myös Euroopan varastotilanteen, jos kaipaa jotakin, joka ei laajassa perusvalikoimassa ole. Happipitoista kuparilevyä ei valmisteta tai varastoida Suomessa, ja sen käyttö on siksi hyvin pientä. Rakennuskuparilevyt toimitetaan yleensä toiselta puolelta kalvotettuna ja puulavalle pakattuna. Kalvolla pyritään suojaamaan levyn pintaa epäpuhtauksilta ja kuljetusvaurioilta. Levyn käyttöön tai muuhun sellaiseen kalvotuksella ei ole vaikutusta, kalvo poistetaan ennen käyttöä. Levy voi olla kalvotettuna maksimissaan n. puoli vuotta, muuten liima alkaa sulamaan kiinni levyyn ja sen pois peseminen on työlästä.

 

Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu kuparilevyihin

Katso kaikki artikkelit