Mitä kannattaa ottaa huomioon meijeriputkien hankinnassa?

7 kesäkuuta 2022
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Mitä kannattaa ottaa huomioon meijeriputkien hankinnassa?

Meijeriputki eli maitoputki, SMS-putki, EN 10357 putki, on erityisesti meijeriteollisuuteen valmistettu putki. Meijeriputkilla tarkoitetaan yleisesti ottaen kylmävalssatusta nauhasta valmistettuja hitsattuja ja ulkoa hiottuja putkia. Meijeriputket ovat tavallisia prosessiputkia parempilaatuisia ja sopivat näin ollen paremmin meijeriteollisuuden laatustandardeihin. Meijeriputkien sisäpintaan ei esimerkiksi tartu bakteerit yhtä helposti, kuin tavallisiin prosessiputkiin ja hitsisauma on ns. painettu kasaan.

Meijeriputkien laatustandardit

Meijeriputkien kylkeen on leimattu hionnan jälkeen mustesuihkulla numero/kirjainyhdistelmä eli laatustandardi, joka näyttää kryptiseltä koodinpätkältä.  AISI 304/304L HEAT 23290 EN10217-7/AD2000W2 TC2 W2R b EN10357 GF DP01 25 MAR 2021 07 12. Leima kertoo tärkeää tietoa meijeriputkia ostettaessa. Putkea valitessa onkin tärkeä huomioida, soveltuuko putki meijeriteollisuuteen eli löytyykö putkesta vaaditut laatustandardit?

  1. AISI-numero: Kyseinen koodi kertoo putken materiaalin. Esimerkiksi AISI 304L on ruostumattomasta teräksestä valmistettu putki. Joskus merkintä on euronormin mukainen EN1.4307 tai EN1.4301
  2. HEAT-numero (esim. HEAT 23290): Koodi on niin sanottu. “sulatusnumero” tai “valmistuseränumero”, joka auttaa putken jäljityksessä. Sen avulla voidaan esimerkiksi pyytää oikea materiaalitodistus valmistajalta. Kyseinen koodi toimii ikään kuin putken sosiaaliturvatunnuksena.
  3. EN10357: Kyseinen koodi kertoo, että kyseessä on meijeriputki, jota voidaan käyttää meijeriteollisuudessa. Aikaisemmin meijeriteollisuudessa käytettiin numeroa 11850, mutta nykyään vakiona on EN10357.

Cronvallin meijeriputket ja putkenosat

Uutuutena nyt myös Cronvall verkkokaupasta saa meijeriteollisuudessa tarvittavia meijeriputkia ja putkenosia eli SMS-mitoituksella olevia osia (SMS= Svensk Meijeri Standard). Valikoimastamme löytyy RST- ja HST putkia sekä niihin sopivia putkenosia. 

Kaikilla meijeriputkilla ja putkenosilla on 2-5 arkipäivän toimitusaika. Pystymme vastaamaan näin ollen nopeisiinkin tarpeisiin.

RST putket

Verkkokaupassamme myydään eri paksuisia ja halkaisijaltaan eri kokoisia RST meijeriputkia. Verkkokaupassa näytön vasemmassa laidassa on kätevä filtteri, josta voi ruksata kohdan “Meijeriputket”. Cronvallin RST putket ovat Grit 320 hiottuja eli ulkopinta on hiottu, jolloin lopputuloksena on sileäpintainen putki, jossa hitsisauma ei näy.

Kaikki RST putket ovat laatustandardien mukaisia sekä niistä löytyy kaikki tärkeimmät laatumerkinnät:

  1. TC2 EN 10217-7: standardin mukainen hitsaussaumojen testaus
  2. EN 1.4307 / AISI 304L: putken materiaalin tunnus
  3. EN 10357 / DIN11850: meijeriputken laatustandardi

HST putket

Myös HST putkien valikoimamme on laaja. Verkkokaupassamme myydään eri paksuisia ja halkaisijaltaan eri kokoisia HST meijeriputkia, jotka ovat myös Grit 320 hiottuja, jolloin lopputuloksena on sileäpintainen putki.

Verkkokaupan HST putket ovat laatustandardien mukaisia sekä niistä löytyy kaikki tarvittavat laatumerkinnät:

  1. TC2 EN 10217-7: standardin mukainen hitsaussaumojen testaus
  2. EN 1.4404 / AISI 316L: putken materiaalin tunnus
  3. EN 10357 / DIN11850: meijeriputken laatustandardi

Putkenosat

Putkenosia valitessa kannattaa huomioida myös putkenosien laatuvaatimukset meijeriteollisuudessa. Verkkokaupassamme on kätevä filtteri nimeltään “meijeriosat(SMS)”, jota ruksaamalla tulee näytölle  SMS-mitoituksella olevat meijeriputkiin yhteensopivay osat.

Valikoimastamme löytyy esimerkiksi 90° ja 45° kulmaan tarkoitettuja putkenosia, T-yhde putkenosia, supistuskartioita sekä erilaisia muttereita, tiivisteitä, venttiileitä, kierreosia ja renkaita.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

 

Meijeriputket

Katso kaikki artikkelit