PA 6 G eli nylon muovi

1 marraskuuta 2023
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

PA 6 G eli nylon on kova ja kulutusta kestävä muovi

Nylon eli PA 6 G on monipuolisuuden vuoksi yksi laajimmin käytetyistä teknisistä muoveista. PA 6 G eli perustyypin korkealujuuksinen, suulakepuristettu polyamidi on monipuolinen ja kestävä materiaali, joka tarjoaa lukuisia etuja rakennusteollisuudelle. Sen korkea lujuus, kestävyys ja lämmönsietokyky tekevät siitä monipuolisen materiaalin moniin eri käyttökohteisiin. Kyseistä muovia käytetäänkin laajalti esimerkiksi tasotiivisteissä, liukulaakereissa, hammaspyörissä, ketjujohteissa sekä holkeissa.

 

PA 6 G eli nylon on tekninen muovi

Miten tekninen muovi eroaa perusmuoveista? Teknisiä muoveja valmistetaan, kun valtamuovien eli perusmuovien polymeerirunkoon kopomelyroidaan muita ketjuja. Tekniset muovit ovat perusmuoveja mittatarkempia työstää ja useilta ominaisuuksiltaan vaativampiin käyttökohteisiin soveltuvia. 

Myös PA 6 G on ominaisuuksiltaan tekninen muovi, sillä tuotteessa yhdistyvät suuri mekaaninen lujuus, jäykkyys, kovuus, sitkeys ja hyvät liukuominaisuudet. Eli materiaalina PA 6 G on ominaisuuksiltaan perusmuoveja huomattavasti moninaisempi.

 

PA 6 G muovin ominaisuudet

Kestävä, kova ja mittatarkka  – näin monesti kuvataan polyamidia (PA) eli kansankielellä nylonia. Mutta mitä nämä ominaisuudet käytännössä tarkoittavat. Lue alta lisää PA 6 G muovin ominaisuuksista.

 

Korkea lujuus

PA 6 G muovi omaa hyvän vetolujuuden, mikä tarkoittaa sitä, että se kestää merkittäviä kuormia ja rasituksia ilman muodonmuutoksia tai katkeamista. Tämä ominaisuus on tärkeä esimerkiksi kiinnikkeissä, joita käytetään rakentamisessa.

 

Kulutuskestävyys

PA 6 G muovi on erittäin kestävä hankautumiselle ja kulumiselle, mikä tekee siitä ihanteellisen muovin esimerkiksi raskaan liikenteen osiin, kuten kiinnikkeisiin ja laakereihin.

 

Kemialliset ominaisuudet 

PA 6 G tunnetaan myös hyvästä kemiallisesta kestävyydestä. Se kestää hyvin esimerkiksi erilaisia öljyjä, polttoaineita ja liuottimia. Tämä ominaisuus on tärkeä käyttökohteissa, joissa kemikaaleille altistuminen on mahdollista.

 

Mittatarkkuus ja lämpöominaisuudet

PA 6 G muovit ovat erittäin mittatarkkoja muoveja. Tämä tarkoittaa sitä, että ne säilyttävät hyvin kokonsa ja muotonsa vaikka käyttökohteen lämpötila muuttuu. PA 6 G muovi kestääkin hyvin korkeita lämpötiloja, jonka vuoksi muovit ovat hyviä käyttökohteissa, joissa muovi altistuu kuumuudelle.

 

PA 6 G muovin käyttökohteet

PA 6 G muovit ovat monipuolisia kovan ja kulutusta kestävä materiaalinsa ansiosta. Kyseiset muovit soveltuvat laajasti eri kohteisiin ja materiaalista valmistetaankin usein esimerkiksi tasotiivisteitä, liukulaakereita, hammaspyöriä, ketjujohteita ja holkkeja. Lue PA 6 G muovin käyttökohteista lisää alta.

 

Kiinnikkeet ja liitokset 

PA 6 G muovia käytetään yleisesti kiinnikkeiden, kuten syöttöruuvien ja holkkien, valmistukseen. Nämä komponentit ovat olennaisia eri rakennusmateriaalien yhteen liittämisessä, ja PA 6 G:n korkea lujuus ja kestävyys tekevät siitä luotettavan valinnan materiaaliksi.

 

Laakerit

Rakennuskoneiden ja -laitteiden laakereissa tarvitaan materiaaleja, jotka kestävät raskaita kuormia ja suurta rasitusta. PA 6 G:n alhainen kitka ja kulumisvastus tekevät siitä sopivan näihin kohteisiin.

 

Sähköteollisuus

PA 6 G muovi soveltuu myös esimerkiksi sähköteollisuuteen sen erinomaisten sähköisten ominaisuuksien ansiosta. PA 6 G muovia käytetäänkin muua muassa koteloihin ja kytkimiin.

 

Julkisivujärjestelmät

PA 6 G-muovia voidaan löytää myös julkisivuissa, erityisesti kiinnityskomponentteina, koska se kestää tuulikuormien ja lämpötilan vaihteluiden aiheuttamaa rasitusta. Muovilevyt soveltuvatkin moniin käyttötarkoituksiin, kuten esimerkiksi suojalevyiksi, sisustuselementeiksi ja mainoskylttien materiaaliksi.

 

“Tiesitkö, että PA 6 G-materiaali toimii monissa kohteissa yhtä hyvin kuin POM-materiaali ja sillä voidaankin korvata POM-materiaalia tarpeen vaatiessa. Lue lisää POM-muoveista täältä.”

 

Cronvallin verkkokaupassa myytävät Aikolonin PA 6 G muovit

Verkkokaupassamme myytävä Aikolonin PA 6 G muovilevy on valettu polyamidi, jossa yhdistyvät muun muassa suuri mekaaninen lujuus, jäykkyys, kovuus, sitkeys ja hyvät liukuominaisuudet. PA 6 G onkin siis muuten sama muovi kuin PA 6 G, mutta se on mekaanisilta ominaisuuksiltaan parempi.

Verkkokaupastamme saa PA 6 G muovilevyt helposti nopeisiinkin tarpeisiin. Toimitamme kaikki PA 6 G muovit noin 2-5 arkipäivän kuluessa. Katso lisää muovilevyistä ja niiden eri kokovaihtoehdoista tuotevalikoimastamme.Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Näytämme ALV 0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.

Katso kaikki artikkelit