Rakenneteräs – mitä ovat H-, I- ja U-palkit sekä L-kulmaraudat?

maaliskuuta, 4 2021
H-, I- ja U-palkit sekä L-kulmaraudat
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Mitä olisi rakentaminen ilman rakenteita tukevia teräspalkkeja? Teräspalkkeja käytetään sekä pystytolppina että vaakapalkkeina, betonin sisään valettuna ja avoimissa rakenteissa. Palkeista tavallisimmat ovat H-, I- ja U-palkki. Cronvall myy teräsrakenteisiin myös putkipalkkeja ja L-kulmarautaa. Käytössä profiililla on väliä.


Teräspalkkien lyhenteet auki

H-palkki on järeä peruspalkki, jota käytetään sekä pysty- että vaakapalkkina. Jäykkää H-palkkia käytetään teräsrakenteena raskaimmissa rakenteissa, sillä se tukee kaikkiin suuntiin ja kestää kiertämistä. Cronvallin valikoimaan kuuluu kaksi erilaista H-palkkia, HEA ja HEB:

  • HEA on kevyin H-palkki, jonka ”hartioiden” eli laippojen leveys on hieman suurempi kuin palkin korkeus. Palkkia käytetään monipuolisesti kohteissa, joissa kuormitus ei ole se kaikkein suurin.
  • HEB on H-palkeista jykevämpi palkki, jonka ”uuma” eli keskiosa ja laipat ovat paksut. Palkin leveys ja korkeus ovat samat, joten palkki on ulkomitoiltaan neliön mallinen. Palkkia käytetään kantavuutta vaativissa kohteissa, esimerkiksi kantavan seinän oviaukoissa.

 HEB-pallki-tuotekuva_m

 

I-palkki muistuttaa ulkonäöltään H-palkkia, mutta sen hartiat ovat kapeammat. I-palkki ei ole hyvä jäykistäjä vaakasuunnassa, joten sitä käytetään rakenneteräksenä kevyemmissä rakenteissa, kuten terassit ja laiturit, joissa jäykistys tapahtuu välikappaleilla. Pystypalkkina I-palkki toimii esimerkiksi tukemassa vaakasuuntaista H-palkkia.

  •       IPE-palkki on klassinen rakennepalkki, jolla on hyvä kantavuus verrattuna sen ominaispainoon. IPE:ä käytetään yleisesti esimerkiksi seinärakenteissa, jossa ei ole vaaraa palkin kaatumisesta. 
  •       INP-palkki on IPE:ä raskaampi. Sen hartiat ovat kapeammat mutta uuma paksumpi kuin IPE:ssä.

INP-palkki-tuotekuva

 

U-palkki on u-kirjaimen muotoinen palkki, joka on helppo kiinnittää seinään U-muodon pohjasta. U-palkkeja käytetään esimerkiksi katosten sivurunkopalkkeina (autotallit, terassit), ovi- ja ikkuna-aukkojen karmituksissa ja portaiden reisilankkuina. Cronvallin U-palkit ovat UNP-palkkeja, joissa laippojen päädyt ovat aavistuksen pyöreät.

Miten sitten oikea rakenneteräs valitaan? Prosessin alkaa siitä, kun rakennesuunnittelijalta tulee kuva ja suunnitelma tietyn teräspalkin käytöstä. Vaikka palkki valitaan lujuuslaskelmien mukaan, jossain määrin puhutaan myös makuasioista ja tottumuksista. H-, I- ja U- palkkeja näkee välillä käytettävän ristiin.

UNP_palkki_tuotekuva_m

 

Cronvallilta teräspalkit määrämittaan leikattuna

 

Tärkeää asiakkaalle on, että kaikki teräspalkit voi tilata työmaalle määrämittaan leikattuina. Näin asiakkaalle ei jää hukkaa, ja toisaalta raskaiden palkkien katkominen on hankalaa. Cronvall leikkaa tarvittavan mittaiset palkit määrämittoihin 12 metrin pituisista kangista.

Hinnoittelemme palkit kiloissa, kuten tapana teknisessä kaupassa on. Verkkokaupassa tilaus tehdään kuitenkin pituuden mukaan, jolloin ilmoitamme metrikohtaisen painon. Näin ostajan on helppo tilata esimerkiksi 5,1 metriä (5100 mm) teräspalkkia, ja samalla selviää tilauksen paino. Cronvallin verkkokaupan suodatin auttaa valitsemaan oikean tuotteen helposti.

 

Teräspalkkien käsittely ja kiinnitys

 

Teräspalkkeja voi varustella esimerkiksi lisäosien hitsauksilla sekä erilaisin porauksin ja pintakäsittelyin.  Teräspalkin pinnan voi käsitellä hiekkapuhaltamalla, maalamalla ja kuumasinkitsemällä.

Teräspalkkien kiinnitys tapahtuu hitsaamalla ja pulteilla. Pulttikiinnitys on normaali käytäntö ahtaissa paikoissa ja korjausrakentamisessa, jolloin hitsaaminen aiheuttaisi palovaaran. Rakennesuunnittelija valitsee palkkiprofiilin ja -koon lisäksi myös pultit lujuuslaskelmien mukaan, joten niitä ei voi päättää mielivaltaisesti.

Cronvallilla uusi tuote teräsrakentamisessa on teräskiila. Kiilalla voi tehdä rakenteisiin korotuksia ja välitukia, ja niillä voi vaaita palkkeja. Teräskiiloilla saadaan rakenteisiin tietynlainen esijännitys. Teräskiila on erikoistuote, jolla on paljon käyttömahdollisuuksia.

 

Putkipalkit ja L-kulmaraudat

 

Cronvallin rakenneteräs-tuoteryhmään kuuluvat myös pyöreät ja neliönmuotoiset putkipalkit sekä tasakylkiset L-kulmaraudat. L-kulmarautaa käytetään paitsi rakenteiden jäykistäjänä myös esimerkiksi kehyksinä, kynnyksinä ja kulma- sekä törmäyssuojina.

Putkipalkeilla on samantapaisia käyttökohteita kuin H-, I- ja U-palkeilla. Putkipalkkeja käytetään esimerkiksi kerrosten välirakenteissa, ja putkien päät on helppo saada kohdakkain jiiraamalla. Pyöröputkista ja neliöputkista voi tehdä hyvinkin raskaita rakennelmia, kuten tavaratalojen pyloneja.

 


Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu teräspalkkeihin

Katso kaikki artikkelit