PMMA ja PC-muovilevyjen erot

25 heinäkuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe

PMMA ja PC-muovilevyjen erot 

Rakentamisessa materiaalivalinnoilla on suuri merkitys kestävyyden, toiminnallisuuden ja esteettisyyden kannalta. Yksi yleisimmin käytetyistä muoveista rakentamisessa on pleksi eli kirkas, valoa läpäisevä muovi. Pleksit voidaan jakaa kahteen eri materiaaliin, polymetyylimetakrylaattiin eli akryyliin (PMMA) ja polykarbonaattiin (PC).

Kyseisiä muovilevyjä käytetään hyvin usein lasin tilalla siksi, että ne ovat kirkkaita ja niiden materiaali on erittäin kestävää. Levyjä voidaan käyttää niin ulkona, kuin sisällä ja ne soveltuvat hyvin esimerkiksi ikkunoiksi, katoksiksi, kattoikkunoiksi sekä koneiden ja laitteiden suojaksi.

 Lue lisää aiheesta lasi vs. muovi.

Vaikka kyseiset muovit saattavat vaikuttaa samankaltaisilta, on niissä kuitenkin merkittäviä eroja. Näin ollen on hyvä tiedostaa erot, jotta oikean materiaalin valinta kyseiseen käyttökohteeseen on sopiva.

Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme PMMA- ja PC-muovien erityispiirteitä rakentamisen näkökulmasta.

 

PMMA- ja PC-muovilevyjen kestävyys sekä käyttökohteet

PMMA:lla on kohtalainen lujuus ja jäykkyys, mutta se on hauraampi verrattuna PC-muoviin. Sen iskunkestävyys on PC levyä alhaisempi, mutta sen kyky vastustaa naarmuuntumista ja hankausta on parempi kuin pinnoittamattomalla PC:llä. Sekä PC:n että PMMA:n naarmuuntumisen kestoa voidaan parantaa merkittävästi kovapinnoitteella. Pinnoitteen avulla voidaan päästä jopa lähelle lasin naarmuuntumisen kestoa (PC hard ja PMMA hard).

PMMA muovi on kuitenkin siinä suhteessa PC-muovilevyä kätevämpi, sillä se voidaan helposti muovata ja valmistaa erilaisiin muotoihin. Helppo muovaus tekeekin mikä PMMA-muovista suositun valinnan läpinäkyvien esteiden, kattoikkunoiden ja koriste-elementtien rakentamisessa.

PC-muovi sen sijaan on erittäin iskunkestävä, mikä tekee siitä sopivan valinnan käyttökohteissa, joissa turvallisuus ja kestävyys ovat ensiarvoisen tärkeitä. Se kestää isoakin fyysistä rasitusta rikkoutumatta tai särkymättä, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan kohteisiin, kuten turvalaseihin, suojakilpiin ja luodeilta suojaaviin ikkunoihin.

 

PMMA- ja PC-muovilevyjen kirkkauserot

PMMA tarjoaa poikkeuksellisen hyvän optisen kirkkauden, jopa paremman kuin lasi. PMMA-muovilevyjä käytetäänkin usein käyttökohteissa, joissa rakenteen läpinäkyvyys on olennainen osa. 

PC-muovilevyllä on myös hyvät optiset ominaisuudet, mutta se on alttiimpi kellastumiselle ja sameudelle ajan myötä altistuessaan UV-säteilylle. Tämän vuoksi PMMA-muovi on suositumpi käyttökohteissa, joissa muovi altistuu pitkäaikaisesti UV-säteilylle ja joissa pitkäaikainen optinen kirkkaus on ratkaiseva tekijä. Kuitenkin PC-muovista voidaan tehdä kestävämpi ja kellastumista enemmän ehkäisevä pinnoitteen avulla, mikä laajentaa sen käyttömahdollisuuksia rakentamisessa.

Lue lisää ovapintaisista polykarbonaattilevyistä täältä.

 

Muovilevyt ja niiden lämmönkestävyys

PMMA-muovilla on suhteellisen matala sulamispiste verrattuna PC-muoviin, mikä tekee siitä alttiin sulamiselle ja vääntymiselle korkeissa lämpötiloissa. Sen enimmäislämpötila on noin 70-90 °C, mikä rajoittaa sen käyttöä kohteissa, joissa materiaali altistuu äärimmäiselle kuumuudelle.

PC-muovilla on taas erinomainen lämpötilankestävyys ja se kestää korkeampia lämpötiloja kuin PMMA-muovi. Sen enimmäislämpötila vaihtelee 120-130 °C välillä. Tämä ominaisuus tekee PC:stä sopivan valinnan kohteisiin, joissa materiaali altistuu kuumuudelle tai korkeille lämpötiloille. Kyseisiä kohteita voivat olla esimerkiksi kattoikkunat, kasvihuonepaneelit ja kattorakenteet.

 

Cronvallin verkkokaupassa myytävät Aikolonin muovilevyt

Yhteenvetona voidaan todeta, että PMMA- ja PC-muoveilla on toisistaan eroavat ominaisuudet. Erojen ymmärtäminen on tärkeää oikean materiaalin valinnassa rakennusprojektiin.

PMMA tarjoaa erinomaisen optisen kirkkauden, helpon muovattavuuden, mikä tekee siitä sopivan läpinäkyviin ja koristeellisiin elementteihin. PC puolestaan erottuu poikkeuksellisella iskunkestävyydellä ja korkean lämpötilan kestävyydellä, mikä tekee siitä suositun materiaalin turvallisuutta ja kestävyyttä vaativissa käyttökohteissa.

Cronvallin verkkokaupasta löydät Aikolonin suosittuja PMMA- ja PC-muoveja. Muovilevyt toimitetaan nopeasti perille, jopa 2-5 arkipäivän kuluessa.

 

Cronvall Oy on rakentamisen verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%.

 

Katso kaikki artikkelit