POM on mittatarkka tekninen muovi

27 syyskuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe
Tuotteet

POM on mittatarkka tekninen muovi

POM eli polyasetaali tai polyoksimetyyli on tekninen muovi, jota käytetään laajalti esimerkiksi koneenrakennuksessa sen hyvän mittatarkkuuden vuoksi. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin POM muovien ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.

 

Mikä on tekninen muovi?

Tekniset muovit poikkeavat valtamuoveista eli perusmuoveista siten, että ne valmistetaan lisäämällä muita ketjuja perusmuovin polymerirunkoon. Tekniset muovit ovat tarkempia työstettäviä kuin perusmuovit ja ne soveltuvat vaativampiin käyttötarkoituksiin erilaisten ominaisuuksien osalta.

POM-materiaali esimerkiksi poikkeaa perusmuoveista siltä osin, että sillä on poikkeuksellisen hyvä mekaaninen vahvuus, jäykkyys ja kovuus. POM ei myöskään päästä vettä imeytymään ja sillä on erinomainen työstettävyys. 

Lue lisää oikeanlaisen muovilevyn valinnasta täältä.

 

POM muovin ominaisuudet

POM muoveista löytyy erilaista variaatiota, joiden ominaisuudet poikkeavat hieman toisistaan. Tässä blogissa tarkastelemme POM-materiaalia ensin yleisellä tasolla.

Kestävyys

POM muovit ovat mekaanisesti kestäviä muoveja. Ne kestävät hyvin kulutusta, iskuja ja korroosiota. Kyseiset ominaisuudet tekevät muovista ihanteellisen materiaalin kohteisiin, joissa on kovaa rasitusta.

 

Kitkakerroin

POM muoveilla on alhainen kitkakerroin eli POM muovin liukuominaisuudet ovat hyvät. Tämä ominaisuus tekee muovista optimaalisen kohteisiin joissa halutaan vähentää esimerkiksi osien kulumista.

 

 

Mittatarkkuus

POM muovit ovat erittäin mittatarkkoja muoveja. Tämä tarkoittaa sitä, että POM säilyttää myös hyvin kokonsa ja muotonsa vaikka käyttökohteen lämpötila ja kosteus vaihtelee. 

 

Erinomainen työstettävyys

POM on helposti työstettävä materiaali, jota voidaan mekaanisesti työstää koneistamalla, sorvaamalla, sahaamalla tai poraamalla. POM muovia on saatavana myös lasermerkkaukseen soveltuvana laatun

 

Lämmönkestävyys

POM muovin lämmönkestävyys on erinomainen. Sen sulamispiste on korkea eli se säilyttää ominaisuutensa myös korkeissa lämpötiloissa.

 

Kemikaalien kesto

POM kestää hyvin erilaisia kemikaaleja. Se on vastustuskykyinen materiaali esimerkiksi erilaisille öljylle, polttoaineille ja liuottimille.

 

 

POM muovin käyttökohteet

POM on suosituin materiaali kaikenlaisessa koneenrakennuksessa kuten elintarvike- ja elektroniikkateollisuudessa, sillä POM muovista on jatkojalostettu erilaisia muovilaatuja eri käyttökohteiden vaatimusten mukaisiksi. 

 

Elintarviketeollisuuden POM-muovit

Yksi POM muovin jatkojalostettu laatu on seostettu metallihiukkasilla, joka tarjoaa suojaa elintarvikkeiden valmistusprosessissa, jossa käytetään metallinpaljastimia vieraiden aineiden havaitsemiseksi. 

Näin ollen POM on suosittu vaihtoehto elintarvikkeiden valmistuksessa, sillä se on hyväksytty elintarvikkeen kanssa kosketukseen sopivaksi materiaaliksi (No 10/2011 ja FDA-vaatimusten mukainen).Elektroniikkateollisuuden POM-muovit

POM on suosittu materiaali kaikessa valmistuksessa, missä esimerkiksi laakerit, holkit, venttiilien istukat sekä elektroniikkateollisuuden komponentit altistuvat kosteudelle, sillä POM muovi soveltuu erityisen hyvin kosteisiin ja märkiin ympäristöihin.

Myös POM:n jatkojalostettu muovi POM ELS on muovi, johon on lisätty hiiltä sähkön johtavuuden saavuttamiseksi. Lisäksi POM ELS on luja ja kova materiaali, joten elektroniikkateollisuuden lisäksi se soveltuu myös hyvin mekaniikka- ja ajoneuvoteollisuuteen.

Lue lisää POM:n jatkojalostetuista muoveista ja niiden käyttökohteista täältä.

 

POM-C muovit

POM-C on yksi POM muovien jatkojalostetuista laaduista. Se on erittäin monikäyttöinen ja hyvä POM muovi melkein mihin tahansa käyttökohteeseen ja tarkoitukseen.

POM-C eli kopolymeeri on osakiteinen kestomuovi. Sen parhaita ominaisuuksia ovat pieni kitkakerroin, laaja käyttölämpötila-alue, erinomainen työstettävyys, hyvä kulutuskestävyys ja se on mekaanisesti erittäin vahva, jäykkä ja kova.

POM-C laatu on myös erittäin mittatarkka eli se ei lämpölaajene. Yksi POM-C muovin erikoisuuksista on se, että se on myös elintarvikehyväksytty.

 

Cronvallin verkkokaupassa myytävät Aikolonin POM-C muovit

Verkkokaupassamme myytävä Aikolonin POM-C muovilevy on monikäyttöinen. Kyseistä laatua voidaan käyttää laajalti esimerkiksi elintarvike- ja elektroniikkateollisuudessa sen ominaisuuksien johdosta.

Saat tilattua POM-C muovilevyt verkkokaupastamme nopeilla toimituksilla, noin 2-5 arkipäivän kuluessa. Katso lisää POM-C muovilevyistä ja niiden eri kokovaihtoehdoista tuotevalikoimastamme.

 

Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Näytämme ALV 0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.

Katso kaikki artikkelit