Puun termisanastoa

18 lokakuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe

Puutavara on laaja aihe, joka kattaa monenlaisia puumateriaaleja ja niiden eri käyttötarkoituksia. Tässä blogissa avaamme puutavaran käsitteitä, selittämme ja syvennymme puutavaraan liittyviin termeihin ja käsitteisiin. Cronvallin verkkokaupasta saa kysymällä kaikki laudat pohjamaalattuna.

 

Mitallistettu sahatavara
Tarkkaan mittoihin höylättyä sahatavaraa, yleensä höyläämällä kaikki sivut noin 1 mm:n syöttönopeudella, mikä johtaa karkeaan höyläys jälkeen. Tuotteessa voi olla höyläämättömiä alueita ja harjanteita.

Höylätty sahatavara
Suorakaiteen muotoinen sahatavara, jossa kaikki sivut on höylätty vähintään 2 mm syvyydeltä. Pinta on sileä ja siinä ei ole sahausepätasaisuuksia.

Kyllästetty sahatavara
Kyllästettyyn sahatavaraan on lisätty kemikaaleja sen kestävyyden parantamiseksi. Kyllästys suojaa puuta sään vaikutuksilta, lahoamiselta, sieniltä ja hyönteisten aiheuttamilta vaurioilta. Kyllästetty sahatavara on yleisesti käytetty ulkoilmaan jäävissä rakenteissa kuten terasseissa, puutarhakalusteissa, tolppa-asennuksissa ja leikkikenttävälineissä.

Sormijatkettu sahatavara
Sahatavaraa, joka on jatkettu sormijatkoksilla tarvittaessa lisäpituutta varten tai tiettyjen ominaisuuksien saavuttamiseksi, esim. kokonaan sydänpuuta, oksatonta ja erittäin suoraa sahatavaraa. Sormijatkettu sahatavara on saatavilla sahapintaisena, mitallistettuna ja höylättynä.

Ponttilauta (paneeli)
Muotohöylätty lauta, jossa toisella sivulla on ura ja toisella kieli. Ura ja kieli voivat sijaita joko syrjän keskellä (täysipontti) tai syrjän reunassa (puolipontti).

Piiru
Leveys ja paksuus alle 100 mutta ei yli 175 mm, ja pinta on sahapintainen.

HSP
Hienosahattu pohjamaalattu

Lista
Leveys ja paksuus alle 75 mm, ja pinta on höylätty.

Rima

Sahapintainen puutavara jonka leveys ja paksuus on 22-75 mm.

 
Lämpökäsitelty puutavara
Puutavaran jatkojaloste, jonka ominaisuuksia on muutettu lämpökäsittelyprosessin avulla.

Painekyllästetty puutavara
Puutavaran jatkojaloste, jossa puunsuoja-aineet on paineella viety puun sisään.

Liimapuu
Sahatavaran jatkojaloste, joka valmistetaan liimaamalla vähintään neljästä, enintään 45 mm paksusta lamellista. Lamellit ovat päällekkäin ja niiden syysuunta on liimapuutuotteen pituussuuntaan.

Liimattu sahatavara
Sahatavaran jatkojaloste, joka valmistetaan liimaamalla, mutta ei täytä liimapuun standardeja.

Monikerroslevy (CLT)
Massiivipuulevy, jota käytetään yleensä kantavissa rakenteissa ja joka valmistetaan liimaamalla lautoja ja rimoja useaan kerrokseen ristikkäin.

Viilupuu (LVL)
Rakenteellinen puutuote, joka valmistetaan liimaamalla sorvatuista viiluista. Viilujen syysuunta voi olla pituussuuntaan tai ristiin liimattu.

Vaneri
Ohuista puuviiluista (1.4-3.2 mm paksuisista) valmistettu tuote, jossa viilujen syysuunnat ovat kohtisuorassa toisiaan vasten.

Lujuus C24 
C24-lujuusluokka on yleisesti käytetty rakennuspuutavaran lujuusluokka, joka tarjoaa korkeat lujuus- ja kestävyysominaisuudet.
 
Märkätilalevy 13-O
Märkätilakipsilevy on lasikuituvahvisteinen ja jäykkärakenteinen

Palosuojalevy 15-O
Palosuojalevy 15-O levy on 15 mm paksu ja lasikuituvahvistettu. Kipsiin on sekoitettu sitä vahvistavaa erikoissavea, joten sen palonsuojauskyky normaalia kipsilevyä huomattavasti parempi.
 
Saneeraus S 6-O
Saneerauslevy joka voidaan kiinnittää suoraan olemassa oleville pinnoille, paksuus 6 mm.

 Katso kaikki puutuotteet tästä
 

Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Näytämme ALV 0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.

 

*Lähteenä käytetty tavarantoimittajien materiaalia ja Puuinfon sivustoja. 

 
Katso kaikki artikkelit