Ritilä – Monipuolinen elementti, jonka tärkein ominaisuus on kantavuus

lokakuuta, 8 2020
Teräsritilät Cronvallilta
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Ritilä on monipuolinen elementti, joka taipuu moneen tarkoitukseen. Ritilöitä on monenlaisia käyttötarkoituksesta riippuen. Ritilät voidaan jakaa karkeasti neljään; ritilämatot, askelmat, lasikuituritilät ja profiilitasoritilät. Suurimpaa osaa ritilöistä käytetään henkilökuormaa varten, esimerkiksi kulkureittien tekemistä varten. 

Kaikkien ritilöiden yhdistävä tekijä on niiden erinomainen kantavuus; ritilä on ennenkaikkea kantava taso, joka asennetaan kantavan teräskehikon päälle. Ritilän kantavuuden määrää kantoteräksen korkeus ja alla olevan teräskehikon kannattimien tukiväli. Tukivälin yli pitää mennä kantoteräksen suunnassa. Ritilässä poikittain oleva sideteräs ei ole kantava rakenne. Suunnalla on siis väliä. Kantavuusluokka ilmoitetaan kuormitustaulukoissa. Kuormitusarvojen avulla määritellään, kuinka paljon ritilä kantaa, ja kuinka paljon painoa ( pistemäistä tai tasaista kuormitusta )  voi laittaa riippuen tukivälistä (eli riippuen mikä on ritilän alla olevan kannattimien väli). Sama ajattelu pätee myös silloin kun ritilä asennetaan kanavan kanneksi. 

 

Ritilöitä on monenlaisia käyttötarkoituksesta riippuen

 

Tyypillisin ritilä on puristehitsattu ritilä, ja sen saa käsittelemättömänä teräksenä, kuumasinkittynä, ruostumattomana tai haponkestävänä. Toinen vähemmän tunnettu vaihtoehto haponkestävälle ritilälle on lasikuituritilä (GRP). Tällainen sopii vaativimpiin olosuhteisiin, esimerkiksi paikkaan jossa on vahvasti syövyttäviä aineita, tai vaaditaan että rakenne ei saa johtaa sähköä. Ritilä on muuten samanlainen kuin muutkin vaihtoehdot ja kantoterästä vastaavan lasikuidun korkeus määrittelee tässäkin kantavuuden. Koska GRP ritilässä on molempiin suuntiin kantoteräs, ei asennus suunnalla ole väliä. Ritilöiden pinta voi olla sileä tai hammastettu, jota on kahden sortista ( S4 = terävä, S5 = leikattua). GRP-ritilöiden pinta on karhea. 

Ritilän silmä eli kahden kantoteräksen ja kahden sideteräksen muodostama nelikulmio mitataan silmän teräksen keskeltä keskelle. Vapaa aukko on siten hitusen pienempi.

Profiilitasoritilä on erilainen tuote valmistuksen kannalta, ja ne sopivat esimerkiksi ajorampeiksi. Kantavuus pitää kantavuus taulukosta kullekin tukivälille. Profiilitasoritilät ovat usein alumiinia, pitkiä ja pokattu metallilevyistä. Alumiini on materiaalina hyvin säänkestävä ja kevyt. Profiilitasoritilä toimii esimerkiksi kerrostalon katolla kävelyalustana.

Ritiläaskelma on myös puristehitsattu ritilä. Se on tehty valmiiksi askelmiksi, ja saatavilla on aina eri levyisiä sekä eri syvyisiä askelmia. Askelmien kulman nyrkkisääntö on 6 askelmaa yhtä nousumetriä kohden. Askelmien etureunassa on turvalista. Ritiläaskelmia saa myös kokonaan hammastettuna, eli silloin koko askelma on ’’piikikäs’’. Ritiläaskelmaa löytyy myös useista paikoista ympäriltämme; lastauslaitureilta, työmailta tai kerrostalon huoltportaista. On olemassa myös spiraaliportaita tiettyjä käyttötarkoituksia varten. 

Myös invarampit tehdään ritilästä. Invarampissa suositellaan n. 5-8 asteen nousua, ja ramppiin asennetaan mukaan elementtikaide sinkitystä teräksestä. Invarampin ritilä on hyvin tiheää, mikä estää esimerkiksi kävelykeppien tai korollisten kenkien juuttumisen ritilään.

Ritilän standardikoko on 1m leveä x 6m pitkä, ja se painaa n. 100kg. Cronvallilta tilatessa ritilöissä on hyvin edullinen ja kilpailukykyinen rahti. Ritilälastia ei voi purkaa käsin, vaan se tulee tehdä koneellisesti.

Cronvallin teknisen kaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakenne pajat, yrittäjät ja yritysten ostovastaavat. Kokeile uudenlaista teknistä kauppaa ja saatat yllättyä sen helppoudesta; tilaat parhaimmillaan tarvitsemasi tuotteet 10 sekunnissa. 

 

Tutustu ritilävalikoimaan

Katso kaikki artikkelit