Ruostumaton räystäsverkko suojaa rakenteita pieneläimiltä | Cronvall Oy

elokuuta, 23 2021
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Ruostumaton räystäsverkko suojaa rakenteita pieneläimiltä

 

Räystäsverkot ovat verkkoja, joita käytetään talon rakenteissa. Verkkojen tarkoitus on suojata rakenteita pieneläimiltä. Räystäsverkot asennetaan nimensä mukaisesti räystäisiin eli välikattojen rakenteisiin tuuletuslautojen taakse tai rakennuksen alapohjaan. 

 

Räystäsverkot mahdollistavat sen, että pieneläimiä kuten lintuja ja jyrsijöitä ei pääse talon rakenteisiin tekemään tuhoja. Aukkojen tukkimisen sijaan räystäsverkoilla saadaan ilma kiertämään talon rakenteissa. Verkoista ei ole myöskään näköhaittaa, sillä asennus tehdään usein laudoituksen alle piiloon, jolloin verkko ei jää näkyville.

 

Räystäsverkkoja valmistetaan monesta eri materiaalista, kuten sinkitystä- tai ruostumattomasta teräksestä. RST-verkko kestää paremmin säätä, eikä ruostu niin kuin sinkitty verkko. 

 

Meiltä verkkoja saa ruostumattomasta teräksestä niin verkkolevynä, kuin hitsattunakin. Ruostumattomista hitsatuista verkoista löytyy myös eri kokoja, muun muassa 300mm korkea hitsattu räystäsverkko sekä 700mm korkea hitsattu räystäsverkko.

 

Ruostumattomat räystäsverkkomme tehdään Saksassa, joka takaa tuotteidemme erittäin hyvän saatavuuden nopeisiinkin tarpeisiin. Sinkityissä verkoissa toimitusajat ovat yleisesti ottaen huomattavastikin pidemmät, sillä ne toimitetaan Kiinasta asti.

 

Miksi räystäsverkko on hyödyllinen asentaa?

 

Räystäsverkot ovat hyödyllinen osa talon rakenteita, varsinkin kun kohteena on luonnon läheisyydessä olevat rakennukset kuten kesämökit ja omakotitalot kauempana kaupungeista.

 

Vaikka räystäsverkot eivät ole rakennussäännösten mukaan pakollisia uusissa rakennuksissa, on erittäin suositeltavaa asentaa verkot suojaamaan talon rakenteita.  Pieneläinten kuten hiirien, oravien ja lintujen päästessä talon rakenteisiin, voi syntyä isoakin tuhoa. 

 

Mikäli pieneläimet pesivät rakenteisiin, voivat ne aiheuttaa tuhoja esimerkiksi rakennuksen sähkönjakelussa ja eristyksissä. Rakenteisiin päästessään varsinkin jyrsijät saattavat syödä rakenteiden sähköjohtoja sekä eristeitä. Pieneläimistä saattaa tulla rakenteissa myös hajuhaitta. Jumiin jääneet pieneläimet voivat ajan saatossa aiheuttaa hajuongelmia talossa.

 

Räystäsverkoilla voidaan estää pieneläinten pääsy rakenteisiin ja silti mahdollistaa ilman kierto rakenteissa. Verkot ovatkin ainoa tapa suojata talon rakenteet niin, että ilma voi kuitenkin kiertää normaalisti rakenteissa.

 

Ruostumaton räystäsverkko kestää sinkittyä pidempään

 

Räystäsverkon valinnassa kannattaa huomioida ensisijaisesti se, kuinka kestävän ratkaisun haluaa valita ja mikä on budjetti räystäsverkon hankintaan. Sinkitty räystäsverkko ei kestä sääoloja niin hyvin, kuin ruostumattomasta teräksestä tehty räystäsverkko, mutta se on hinnaltaan huomattavasti halvempaa kuin ruostumaton verkko. Jos kuitenkin haluaa verkon kestävän pidempään, on ruostumattomasta teräksestä valmistettu verkko oikea valinta. 

 

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu verkko on kestävä ja pitkäikäinen ratkaisu. Sinkitty räystäsverkko on taas puolestaan tavallisesti kudottu verkko, joka saattaa asentaessa ja ajan kuluessa ruveta purkautumaan. Kudotun sinkityn verkon asennusta vaikeuttaa myös se, että verkko ei jää muotoonsa taivuttaessa. Ruostumaton hitsattu verkko taas pysyy ja jää hyvin muotoonsa taivutettuna.

 

Verkon purkautumista jopa isompi haitta saattaa olla sinkityn verkon rappeutuva materiaali. Suomen olosuhteissa sinkitty verkko alkaa ruostumaan muutaman vuoden kuluessa, jopa nopeammin etenkin meri-ilmastossa. Ruoste myös kukkii ja leviää verkossa herkästi sinkityksen epätasaisuuden vuoksi.

 

Mitä kannattaa huomioida räystäsverkon valinnassa?

 

Räystäsverkon valinnassa kannattaa huomioida verkon silmäkoko. Mitä pienempi verkon silmäkoko on, sitä enemmän se suojaa pienemmiltäkin eläimiltä ja eliöiltä. Räystäsverkkoa harkitessa kannattaakin huomioida se, että silmäkoon ollessa liian iso, ei verkko välttämättä suojaa esimerkiksi ampiaisilta. 

 

Ruostumattomasta räystäsverkosta on kahta eri tyyppiä, hitsattu verkko ja verkkolevy. Molemmat näistä verkoista ovat ostettavissa rullatavarana. Hitsatussa räystäsverkossa silmäkoko on hieman suurempi kuin verkkolevyssä. Mikäli haluaakin suojata rakenteita mahdollisimman pieniltäkin eliöiltä kannattaa valita pienisilmäinen verkkolevy.

 

Verkkolevyrulla on neliöhinnaltaan halvempaa, kuin hitsattu verkko, mutta se on myös materiaalina paljon jäykempää. Hitsattu versio antaa hieman periksi, jolloin sitä voi taivuttaa tarvittaessa. Verkkolevy on erittäin jäykkää, eikä taivu helposti. Muista siis huomioida räystäsverkkoa valitessa verkon asennustapa, tarvitseeko verkkoa taivutella asentaessa vai ei eli olisiko neliöhinnaltaan halvempi ratkaisu mahdollinen vaihtoehto.Cronvallin on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Asiakkaitamme ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

                                                     Siirry verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit