Suodatinkankaat kaikkeen maanrakentamiseen

19 syyskuuta 2022
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

 Suodatinkankaalla, toiselta nimeltään maanrakennuskangas tai geotekstiili, on monia käyttötarkoituksia ja sitä käytetään esimerkiksi maanrakennuksessa, maalajien erottamisessa, stabiloinnissa ja kuivauksessa.

Mikä käyttöluokka sopii käyttötarkoitukseeni parhaiten? Mitkä maa-aineksen ominaisuudet vaikuttavat käyttöluokan valintaan?

Oikean suodatinkankaan valinta voi monesti tuntua haastavalta jo pelkästään eri luokitusten takia. Keräsimmekin tietoa alle siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon suodatinkangasta valittaessa, jotta saavutetaan kestävä ratkaisu.

 

Suodatinkankaan hyödyt

Kangas suodattaa nimensä mukaisesti veden läpi, joten kankaan päälle ei synny vesitaskuja ja rakenne pysyy näin kuivana. Suodatinkangas erottelee siis maa-ainekset toisistaan ja maalajien sekoittuminen vähenee. Tämä vähentää routavaurioita, jolloin esim. pihalaatat pysyvät paremmin paikoillaan.

Oikein valittu maanrakennuskangas stabiloi rakennetta estämällä hienomman aineksen pääsyn kantavaan murskekerrokseen. Tarkkaan valitun suodatinkankaan avulla voidaan näin ollen tehdä rakenteista pitkäikäisempiä sekä kestävämpiä, vähentää itse rakennekerroksia ja siten säästää esimerkiksi kustannuksissa.

 

Suodatinkankaan luokitus

Suodatinkankaita on monta luokitusta riippuen kankaan vetolujuudesta. Cronvallin verkkokaupassa myytävät suodatinkankaat on jaoteltu NorGeoSpec 2012 mukaisiin N-luokkiin, joka on korvannut vanhan kansallisen VTT GEO 93 KL-luokituksen. Rakentamisen vaatimustasot ovat kasvaneet, ja uusi N-luokitus on vanhaa KL-luokitusta ominaisuuksiltaan vaativampi.

N1 on kevyeen käyttöön tarkoitettu kangas, eli soveltuu esimerkiksi maisemointiin tai puutarhaan. N5 taas on puolestaan raskaampaan käyttöön tarkoitettu kangas ja soveltuu esimerkiksi soralle, jonka pitää kestää raskasta liikennettä.

Kankaiden N-luvut vaihtelevatkin N1:n ja N5:n välillä. Suosituimpia ja eniten myydyimpiä kankaita ovat N2- ja N3 kankaat, jotka ovat monikäyttöisimpiä, esim. tienrakentamiseen.

 

 

2-1

 

Miten valitsen oikean suodatinkankaan?

Suodatinkankaan käyttöluokan valintaan vaikuttavat:

 

Pohjamaan pehmeys/kiinteys

Pehmeäksi pohjanmaaksi (su < 25 kPa) lasketaan esimerkiksi turve ja savi. Kiinteästä pohjamaasta (su > 25 kPa) puhutaan kun kyseessä on esimerkiksi hiekka tai sora.

Täyttömateriaalin maksimiraekoko

Täyttömateriaalin maksimiraekoko vaikuttaa siihen, minkä lujuisen kankaan kohde vaatii. Katso tästä lisää alla olevasta taulukosta.

Rakentamisolosuhteet

Rakentamisolosuhteet voidaan jakaa kahteen ryhmään, joko normaaleihin olosuhteisiin tai suotuisiin. Olosuhteisiin vaikuttaa se onko raskas rakentamisen aikana liikennettä, onko täyttömateriaali murskattua ja teräväsärmäistä sekä tapahtuuko tiivistys raskaalla tärykalustolla.

Olosuhteet lasketaan normaaliksi mikäli vähintään kaksi edellisistä toteutuu. Mikäli vain yksi edellä mainituista olosuhteista toteutuu, ja lisäksi täyttömateriaalin maksimiraekoko on < 200 mm, lasketaan olosuhteet suotuisiksi. Käyttökohteeseen soveltuva käyttöluokka on hyvä varmistaa rakennesuunnittelijalta.

 

   

 Täyttömateriaalin maksimiraekoko ( dmax < ) [ mm ]

Pohjamaa

Rakentamis-  olosuhteet

dmax < 60

60 < dmax < 200

200 < dmax < 500

dmax > 500

Pehmeä 

(su ≤ 25 kPa)

Normaalit

N3

N4

N5

N5

Suotuisat

N3

N3

-

-

Kiinteä

(su > 25 kPa)

Normaalit

N3

N3

N3

N4

Suotuisat

N2

N2

-

-

 

Suodatinkankaan käyttökohteet ja asennus

Suodatinkankailla on monia käyttötarkoituksia tierakentaista pihoihin ja puutarhoihin. Suodatinkankaat soveltuvatkin esimerkiksi:

Suodatinkankaan asennuksessa tärkeintä on ensin valita käyttötarkoitusta vastaava kangas. Kankaan asennus vaihtelee myös käyttökohteen mukaan, esimerksi sen mukaan onko kyseessä salaojitus tai rakennusten pohjat.

Yleisesti ottaen itse asennus tapahtuu niin, että suodatinkangas levitetään tai rullataan alemman maakerroksen päälle, jonka jälkeen kangas peitetään seuraavalla maa-aines kerroksella. Suodatinkangasta voi tarvittaessa leikata käyttökohteen muodon mukaisesti tarvittavaan kokoon.

Cronvallin suodatinkankaat

Cronvallin verkkokaupassa on myynnissä laaja valikoima Lektarin laadukkaita suodatinkankaita moneen tarpeeseen. Suodatinkankaat ovat valmistettu polypropyleenistä. Materiaalina polypropyleeni mahdollistaa ohuempaan kankaaseen vahvemman ja kestävämmän rakenteen.

Pystymme toimittamaan suodatinkankaita verkkokaupastamme nopeilla toimitusajoilla, vain noin 2-5 arkipäivän kuluessa. Tutustu suodatinkankaisiin Cronvall-verkkokaupassa ja tilaa tarvittavat tuotteet helposti Y-tunnuksella ilman yritystilin avausta.

Suodatinkankaat

 

Katso kaikki artikkelit