Vertailussa kupari ja messinki

8 syyskuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe

Kupari ja messinki muistuttavat ulkonäöllisesti toisiaan, mutta niiden käyttötarkoituksissa ja
ominaisuuksissa on isoja eroja. Kupari on erinomainen valinta lämmön- ja sähkönjohtavuutta
vaativissa sovelluksissa ja antimikrobisissa ympäristöissä. Messinki puolestaan tarjoaa hyvän korroosion kestävyyden ja koristeellisen ulkonäön, mutta ei sovi lämmön- ja sähkönjohtajaksi. Tässä blogissa tarkastellaan kuparin ja messingin ominaisuuksia, etuja ja haittoja sekä niiden käyttökohteita.


Kuparin käyttö ja tärkeimmät ominaisuudet


Kupari tunnetaan erinomaisesta lämmön- ja sähkönjohtavuudestaan. Kupari on pehmeää ja 
helposti muovailtavaa, mikä tekee siitä ihanteellisen materiaalin esimerkiksi putkistoissa, johdoissa ja elektroniikkakomponenteissa. Kuparia käytetään myös taiteessa ja koriste-esineissä sen kauniin värin ja kiillon vuoksi. Kuitenkin, kuparin patina ei aina ole toivottava ominaisuus. Aiheeseen liittyy hapettuminen ja passivointi ja joskus vihreä väri.

Kuparin hapettuminen on kemiallinen prosessi, jossa kuparin pinta reagoi hapen kanssa muodostaen oksideja. Tämä prosessi tapahtuu yleensä ilman läsnäollessa ja johtaa kuparin pinnan vähittäiseen muuttumiseen. Hapettuminen voi luoda erilaisia kuparin oksideja, kuten kuparioksidia, jotka voivat antaa pinnalle erilaisia värejä ja sävyjä. Kuparin passivointi voi estää hapettumisen ja ylläpitää metallin kiiltoa. Passivointi on prosessi jossa metallin pinta käsitellään erityisellä aineella tai menetelmällä suojatakseen sitä korroosiolta ja hapettumiselta. Tätä voidaan tehdä esimerkiksi suojaavilla pinnoitteilla tai kemiallisilla käsittelyillä. 

Kuparilla on myös antimikrobiaalisia ominaisuuksia, mikä tekee siitä hyödyllisen materiaalin esimerkiksi sairaaloiden pinnoissa ja keittiövälineissä. Kupari on kierrätettävä materiaali, joten se on ympäristöystävällinen vaihtoehto. 

 

Cronvallilla on tarjolla rakennuskuparia ja happivapaata kuparia levyinä, lattaa,  kupariputkea ja pyörötankoa.

Lue myös rakennuskuparin ja happivapaan kuparin eroista tästä.

kuparilevy-tuotekuva-1kupari10mmpyoetanko_mlkuparilatta-tuotekuva

 

Kuparin edut

Lämmön- ja sähkönjohtavuus: Kupari on yksi parhaista lämmön- ja sähkönjohtajista, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan useissa teknisissä sovelluksissa.

 

Antimikrobiaaliset ominaisuudet: Kuparilla on kyky tappaa bakteereja ja mikrobeja, mikä tekee siitä hygieenisen vaihtoehdon tietyissä ympäristöissä. 

 

Kierrätettävyys: Kupari on täysin kierrätettävä materiaali ilman, että sen ominaisuudet heikkenevät.

 

 

Messingin käyttö ja tärkeimmät ominaisuudet

Messinki on seos, joka koostuu pääosin kuparista ja pienestä määrästä sinkkiä. Tämä seos antaa messingille tunnistettavan kullanruskean värin. Messinki on lujaa ja korroosion kestävää, mikä tekee siitä arvokkaan materiaalin monissa sovelluksissa. Sitä käytetään laajasti rakennusteollisuuden kohteissa levyinä, koriste-esineissä. Messinkiä on helppo työstää ja muotoilla, ja se tarjoaa hyvän tasapainon kestävyyden ja ulkonäön välillä. Se on myös hyvin kierrätettävää, mikä edistää sen ympäristöystävällisyyttä. 

Aikaisempina vuosisatoina messingin hapettumiseen kului luonnostaan pitkä aika. Nykyään sitä voidaan kuitenkin nopeuttaa tarkoituksena saada aikaan tumma pinta. Messinkiä käytettiin aiemmin runsaasti puulaivoissa ja puuveneissä niiden korroosionkestävyyden vuoksi. Voitaisiin ennustaa, että puurakentamisen lisääntyminen lisää messingin käyttöä entisestään.

Cronvallilla on tarjolla messingistä levyjä kalvolla ja ilman, pyörötankoja, neliötankoja ja kuusiotankoja.

 

messinkilevykuusitanko-messinki_mlmessinki_pyoeroetanko_ml (1)

 


Messingin edut

Korroosionkestävyys: Messinki kestää hyvin korroosiota ja säilyttää ulkonäkönsä pitkään
myös kosteissa ympäristöissä.

Helppo työstettävyys: Messinki on helposti muovailtavaa ja työstettävää, mikä tekee siitä
monipuolisen materiaalin erilaisiin projekteihin.

Koristeellisuus: Messinkiä arvostetaan sen kauniin kullanruskean värin vuoksi, minkä
vuoksi se on suosittu valinta koriste-esineissäKupari vs. Messinki: Yhteenveto

Kuparilla ja messingilla on omat vahvuutensa ja ominaisuutensa. Kupari on erinomainen valinta lämmön- ja sähkönjohtavuutta vaativissa sovelluksissa sekä antimikrobisissa ympäristöissä. Messinki puolestaan tarjoaa hyvän korroosiokestävyyden ja koristeellisen ulkonäön. Valinta näiden kahden välillä riippuu käyttötarkoituksesta ja tarpeista.


Tulevaisuudessa sekä kuparin että messingin käyttönä voidaan odottaa jatkavan kasvuaan,
koska niiden ominaisuudet vastaavat yhä paremmin eri teollisuudenalojen tarpeita. On tärkeää harkita huolellisesti metallin ominaisuuksia ja soveltuvuutta ennen päätöksen tekemistä eri projekteissa ja sovelluksissa, jotta voidaan varmistaa paras mahdollinen lopputulos.

Katso kaikki artikkelit