Vinkit jäähdytinnesteen valintaan | Cronvall Oy

syyskuuta, 28 2021
Jäähdytinneste 1000 litran kanisteri
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Vinkit oikean jäähdytinnesteen valintaan

Jäähdytinneste eli jäähdytysneste antaa suojaa moottorille niin kylmissä kuin kuumissakin lämpötiloissa. Jäähdytinnesteet soveltuvat käytettäväksi esimerkiksi raskaiden ajoneuvojen- ja autojen kiinteissä moottoreissa sekä veneissä. Ne suojaavat jäätymiseltä, kiehumiselta ja estävät ruosteen muodostumisen moottoriin.

Verkkokaupassamme myytävät AdProline -jäähdytinnesteet on kehitetty vastaamaan johtavien auto- ja moottorivalmistajien korkeita vaatimuksia sekä yritysasiakkaidemme tarpeita. Jäähdytinnesteitä saa verkkokaupastamme yritysten tarpeisiin normaalia isommissa ja litrahinnaltaan halvemmissa erissä. Voit valita jäähdytinnesteistä joko 1000 litran tankin, 210 litran tynnyrin tai 10 litran kanisterin.

Lue alta vinkkimme vielä oikean jäähdytinnesteen valintaan!

1. Varmista jäähdytinnesteiden luokitukset

Jäähdytinnesteissä käytetään tiettyjä luokituksia. Luokitukset kertovat kunkin jäähdytinnesteen ominaisuuksista. Ajoneuvoihin ei voi lisätä mitä tahansa jäähdytinnestettä, vaan usein moottorin valmistajilla on omia merkkikohtaisia jäähdytinnesteitä, jotka soveltuvat juuri kyseiseen moottoriin.

Ajoneuvon käyttökirjasta löydät tarvittavat tiedot jäähdytinnesteistä, jotka sopivat käyttämienne ajoneuvojen- ja raskaan kaluston moottoreihin.

2. Väri ei kerro koko totuutta

Jäähdytinnesteistä on monia eri värejä, esimerkiksi punaisia-, keltaisia-, vihreitä- taikka sinisiä jäähdytinnesteitä. Väreistä ei kuitenkaan ole olemassa standardeja, joten niihin ei kannata sokeasti luottaa jäähdytinnesteen valintaa tehdessä. Eri värisillä jäähdytinnesteillä on kylläkin eri ominaisuuksia, jotka vaikuttavat esimerkiksi nesteen vaihtoväliin.

Se minkä väristä jäähdytinnestettä moottoriin tulee laittaa, riippuu valmistajasta ja siitä, mitä ominaisuuksia jäähdytinesteeltä vaaditaan. Jäähdytinnesteen valintaa tehdessä kannattaakin tarkistaa myös jäähdytinnesteiden luokitukset ja ominaisuudet värien lisäksi.

3. Tarkista jäähdytinnesteen riittävä pakkaskestävyys talvella

Varsinkin talviaikaan on syytä varmistua ajoneuvojen- ja koneiden talvikelpoisuudesta. Riittämätön pakkaskestävyys voi aiheuttaa jäähdytinnesteen jäätymisen sekä moottorin- tai jäähdytysjärjestelmän vaurion.

Varmista huollon yhteydessä sekä varsinkin syksyisin, että moottorin jäähdytinneste antaa myös riittävän suojan talven pakkasilta.

4. Vaihda jäähdytinneste säännöllisin väliajoin

Jäähdytinesteen tehtävänä on myös järjestelmän suojaaminen korroosiota vastaan. Siitä syystä jäähdytinneste on syytä vaihtaa säännöllisesti. Nesteen vaihtamisen yhteydessä poistuu myös järjestelmään kertyneitä epäpuhtauksia. 

Moottorin paras suoja saavutetaan, kun tehdään täydellinen jäähdytinnesteiden vaihto suositellun vaihtovälin aikana. On myös suositeltavaa, että järjestelmä huuhdotaan puhtaalla vedellä ennen jäähdytinnesteen täyttöä. Näin varmistetaan, ettei eri jäähdytinnesteet sekoitu keskenään sekä ettei järjestelmään jää epäpuhtauksia. 

5. Kaikkiin ei ole yhtä oikeaa jäähdytinnestettä tai vaihtoväliä 

Moottorivalmistajilla on monesti poikkeavia suosituksia vaihtovälistä. Oikeaan vaihtoväliin vaikuttavat mm. jäähdytinjärjestelmässä käytetyt materiaalit. Perinteinen, yleensä vihreä jäähdytineste on suositeltavaa vaihtaa vuosittain. Punaisen jäähdytinnesteen eli long life -nesteen vaihtoväli on kolmesta vuodesta aina jopa 5 vuoteen saakka. 

Se kumpaa moottoriin on laitettu alun perin, riippuu valmistajasta. Tavallisesti etenkin uusissa ajoneuvoissa ja kuorma-autoissa on käytetty punaista jäähdytinnestettä, kun taas traktoreissa ja muissa raskaissa koneissa on käytetty vihreätä jäähdytinnestettä. 

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostohetkiä kaupassamme!

Katso kaikki jäähdytinnesteemme täältä

Katso kaikki artikkelit