Miten pienet seosmuutokset vaikuttavat metallilaatujen ominaisuuksiin?

9 toukokuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe
Oppaat

Miten pienet seosmuutokset vaikuttavat metallilaatujen ominaisuuksiin?

Kuinka pienet seosmuutokset vaikuttavat metallien ominaisuuksiin?
Metallien ominaisuuksia voidaan merkittävästi muuttaa seosmuutoksilla, jopa pienillä lisäyksillä erilaisia aineita. Tämä herättää kysymyksen siitä, kuinka paljon eri metallien ominaisuudet riippuvat niiden ainesosista. Tämä artikkeli käsittelee tätä kysymystä ja tarkastelee teräksen, ruostumattoman teräksen ja kuparin eroja, kun niiden ominaisuuksiin vaikutetaan erilaisilla seosmuutoksilla.

 
S355 teräksen ja E355 teräksen erot


Rakenneteräs (S355) ja koneteräs (E355) ovat yleisesti käytettyjä teräksiä teollisuudessa, joiden pienet seosmuutokset vaikuttavat merkittävästi niiden ominaisuuksiin. Vaikka teräsputket ovat samankaltaisia, niiden erilaiset seosmuutokset tekevät niistä erilaisia materiaaleja. Ainesosien vaikutus teräksen ominaisuuksiin on mielenkiintoinen aihe, joka voi herättää kysymyksen siitä, ovatko nämä materiaalit todella erilaisia vai samanlaisia.

 

Mekaaniset ominaisuudet

S355- ja E355-teräksellä on samankaltaiset mekaaniset ominaisuudet, mutta E355-teräksellä on hieman parempi työstettävyys, mikä tekee sen käytöstä autoteollisuudessa ja koneenrakennuksessa yleisempää. Näiden terästen käyttökohteiden erojen tarkastelu johtaa pohtimaan, kuinka paljon metallin ominaisuudet ovat riippuvaisia sen käyttötarkoituksesta. Onko metallin käyttötarkoitus luotu metallin ominaisuuksien perusteella, vai ovatko metallin ominaisuudet luodut sen käyttötarkoituksen mukaan?


Hitsattavuus
Sekä S355- että E355-teräksellä on hyvä hitsattavuus, mutta E355-teräksen alhaisempi hiilipitoisuus ja korkeampi myötö- ja vetolujuus tekevät siitä paremmin hitsattavan. Tämä herättää kysymyksen siitä, kuinka paljon seosmuutosten vaikutus metallien ominaisuuksiin liittyy niiden molekyylirakenteeseen.

 

Ruostumattoman teräksen AISI 304 erot AISI304 L-teräkseen

AISI 304 ja AISI 304L ovat molemmat ruostumattomasta teräksestä valmistettuja teräsputkia eli rosteriputkia, joilla on samanlaiset kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet. Kyseisillä teräksillä on kuitenkin eroja johtuen seosmuutoksista. Tässä on lyhyt vertailu AISI 304:n ja AISI 304L:n terästen välillä.

Ainesseoksen erot

Sekä AISI 304 että AISI 304L sisältävät 18% kromia ja 8% nikkeliä, mikä tekee niistä erittäin kestäviä korroosiota vastaan. AISI 304L:llä on kuitenkin alempi hiilipitoisuus kuin AISI 304:llä, maksimissaan 0,03%, kun taas AISI 304:n maksimihiiilipitoisuus on 0,08%.

 

Mekaaniset ominaisuudet

AISI 304 ja AISI 304L ovat samankaltaiset mekaanisilta ominaisuuksiltaan. Molemmat terästyypit omaavat korkean lujuuden, hyvän sitkeyden ja niillä on erinomainen korroosionkestävyys. Molemmat terästyypit ovat myös magneettisuuden ulkopuolella ja niillä on hyvä muovattavuus. AISI 304 ja AISI 304L kuitenkin eroavat siinä mielessä toisistaan, että korkeamman hiilipitoisuuden vuoksi AISI 304 omaa paremman korroosionkestävyyden.

 

Käyttökohteet

Erittäin hyvän korroosionkestävyyden vuoksi AISI 304-terästä voidaan käyttää laajalti eri kohteissa, kuten elintarviketeollisuudessa, keittiölaitteissa ja kemianjalostuslaitoksissa. 

AISI 304L on variantti AISI 304:stä, jonka maksimihiiipitoisuus on vähemmän. Alhaisempi hiilipitoisuus auttaa vähentämään herkistymisriskiä, joka voi esiintyä, kun ruostumaton teräs kuumennetaan korkeisiin lämpötiloihin. Herkistyminen voi johtaa rakeiden väliseen korroosioon ja alentuneisiin mekaanisiin ominaisuuksiin. AISI 304L:ää käytetäänkin usein kohteissa, joissa se altistuu korkeille lämpötiloille, kuten hitsauksessa tai lämpökäsittelyssä.

 

Hitsattavuus

Sekä AISI 304 että AISI 304L ovat erinomaisia hitsattavuudeltaan, mutta AISI 304L on parempi hitsattavuus hiilipitoisuutensa ansiosta. 

Yhteenvetona voidaan todeta, että AISI 304 ja AISI 304L ovat monilta osin samankaltaisia, mutta ne eroavat pääasiassa hiilipitoisuutensa ja kykynsä kestää herkistymistä ja korroosiota korkeissa lämpötiloissa.


Cupori 110 kupariputkien ero Cupori 141 putkiin

Cupori 110 ja Cupori 141 ovat molemmat kupariseoksia, joita käytetään yleisesti teollisuudessa. Tässä on lyhyt vertailu niiden ominaisuuksista.

 

Ainesseoksen erot

Cupori 110 ja Cupori 141 ovat molemmat kupariseoksia, mutta niiden koostumus on erilainen. Cupori 110:ssä on korkeampi kuparipitoisuus, jossa on 99,9% kuparia ja pieniä määriä muita elementtejä, kuten hopeaa, rautaa ja happea. Cupori 141:sta kuparipitoisuus taas on alhaisempi, 97% kuparia, 2% alumiinia ja 1% rautaa sekä se sisältää muovipinnoitteen.

 

Mekaaniset ominaisuudet

Cupori 110:llä on korkea sähkönjohtavuus, erinomainen lämmönjohtavuus ja hyvä korroosionkestävyys. Se on myös taottavissa ja muokattavissa, mikä tekee siitä helpon muotoilla. Cupori 141:llä on hyvä sähkön- ja lämmönjohtavuus sekä korroosionkestävyys, mutta se on kovempi ja hauraampi kuin Cupori 110.

 

Käyttökohteet

Cupori 110:ä käytetään yleisesti sähköä johtavissa kohteissa, kuten johtimissa, kytkinlevyissä ja muuntajajissa sen korkean johtavuuden vuoksi. Sitä käytetään myös arkkitehtuurissa, kuten kattotöissä sekä verhoilussa sen korroosionkestävyyden ja esteettisen ulkonäön vuoksi. Cupori 141:ä käytetään yleensä teollisuuden koneistoissa, kuten lämmönvaihtimissa, kondensaattoreissa ja haihduttajissa sen hyvien lämmönsiirto-ominaisuuksien vuoksi. Lisäksi Cupori 141 täyttää vaatimukset rakenteiden sisään asennettavalle käyttövesiputkelle vuotojen havaitsemiseksi. Molempia, niin Cupori 110 sekä Cupori 141 soveltuvat hyvin myös käytettäväksi LV asennuksissa.

 

Hitsattavuus

Molemmat sekä Cupori 110 että Cupori 141 ovat hitsattavissa, mutta Cupori 110 on helpommin hitsattavissa sen suuremman taivutettavuuden ja muokattavuuden vuoksi.

Yhteenvetona, Cupori 110 ja Cupori 141 ovat molemmat kupariseoksia, joilla on vain pieniä eroja ainesseoksien välillä. Siitä huolimatta Cupori 110:lla on hieman korkeampi kuparipitoisuus, erinomainen johtavuus ja taivutettavuus, mikä tekee siitä sopivan sähkö- ja arkkitehtonisiin sovelluksiin. Cupori 141:llä on hyvät lämmönsiirto-ominaisuudet ja sitä käytetään yleisesti teollisuuden koneistoissa, kuten lämmönvaihtimissa ja höyrystimissä.

 

Cronvallin teräsputket

Cronvallin verkkokaupasta löydät erilaisia putkia kuten RST, HST, teräs ja kupariputkia nopeaankin tarpeeseen. Putket ovat heti saatavilla ja ne toimitetaan perille noin 1-3 arkipäivän kuluessa.

Tutustu laajaan valikoimaan

 

Cronvall on verkkokauppa yrityksille, josta voit tilata tuhansia rakentamisen ja valmistamisen tuotteita Y-tunnuksella ilman yritystilin avausta. Kerromme hinnat ja toimitusaika-arviot avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%.

Katso kaikki artikkelit