Runkolevyistä hyötyä monelta kantilta

2 joulukuuta 2022
Samuli Saarinen
Kirjoittaja
Samuli Saarinen
Aihe
Oppaat
Cronvallin verkkokaupan puutuotevalikoiman avauksena toimivat Hollolan Viilu ja Laminaatti Oy:n laadukkaat runkolevyt, eli vaneri-, lastu- ja MDF-levytuotteet!
 
Runkolevyt ovat puutuotteista kiistatta monipuolisimpia - niitä nimittäin käytetään sekä väliaikaisiin että pysyviin rakenteisiin ja pintaviimeistelystä riippuen sekä sisä- että ulkorakenteena.
 
Kun puhutaan puutavarasta, mielikuvaksi tulee usein ensimmäisenä massiivi-, eli täyspuu. Tässä kirjoituksessa emme kuitenkaan tarkemmin käsittele täyspuisia tuotteita, kuten vaikka lautatavaraa, paneeleita, tai massiivipuulevyjä. Puutuotteet ovat usein varsinaisia jalostuksen tuotteita, kun taas runkolevyistä lastulevy ja MDF hyödyntävät monipuolisesti puuteollisuuden sivutuotteena syntyvää lastua sekä purua. Tosin vanerin valmistuksessa viilu sorvataan koivutukista tarkoitusta varten. 
 
Runkolevyt valmistetaan liimasta ja puuaineksesta puristamalla, kaikki runkolevyt ovat lähes poikkeuksetta massiivipuuta tiheämpiä ja siten myös selkeästi painavampia.
¨

Kestävä, kantava ja kova vaneri

 

IMG_9000-2

 

Vanerilevy muodostuu ohuista (1,4mm-3,2mm) viiluista, jotka liimataan kerroksittain siten, että eri kerrosten syyt ovat toisiinsa nähden kohtisuorassa. Yleisesti viilukerroksia on pariton määrä, jolloin pintaviilujen syynsuunta on sama. Pintaviilu voi myös laadultaan (tai ulkonäöllisesti) poiketa sisäkerroksista, jolloin saadaan esimerkiksi erittäin monikäyttöistä ja jämäkkää sisustuslevyä.
 
Vaneri on työmailla monipuolisessa käytössä, sillä rakenteensa puolesta se kestää erinomaisesti ihmisen, tai lastin painoa. Vaneri kestää myös säätä kohtalaisen hyvin ja kantavien rakenteiden lisäksi siitä valmistetaan näkösuojia ja väliaikaisia aitoja.
 
Vanerin etuna ovat lujuus ja iskunkestävyys sekä kyky jäykistää rakenteita. Cronvallin verkkokaupan valikoimissa on koivuvaneria, joka on perusvanereista kaikkein tiheintä ja yleisesti käytössä niin huonekaluteollisuudessa, kuin vaikkapa betonimuoteissa.
 

Tuttu ja monipuolinen lastulevy

 

IMG_8967

 
Laadukas lastulevy valmistetaan puulastuista ja liimasta tiiviiksi puristamalla. Liiman määrä on useimmiten melko vähäinen, noin 10%, jolloin se luokitellaan pintamateriaalien päästöluokkaan 1.
Perusominaisuuksiltaan lastulevy on verrattavissa puuhun ja valmistustavan ansiosta sillä ei ole syynsuuntaa. Materiaalina se on tasa-aineinen ja tason suunnasta huolimatta lujuus pysyy samana. Tiheydeltään se on samassa luokassa, tai tiheämpää, kuin vaneri.
 
Lastulevyä käytetään kaikenlaisessa sisärakentamisessa ja käyttökohteen mukaisia pinnoitustapoja on lukemattomia. Valikoimassamme on pinnoittamattoman tuotteen lisäksi saatavilla koivu-, tammi- ja pähkinäviilutettua lastulevyä, joka sopii sellaisenaan esimerkiksi kalustemateriaaliksi.
 
Itse levymateriaalille on 7 laatuluokitusta, joiden perusteella määritellään muun muassa kosteuden- sekä kuormankestävyys. Cronvallin valikoimasta löytyvät laatuluokat P2 (kuivaan tilaan, kalustelaatu) sekä P5 (kosteutta ja kuormitusta paremmin kestävä), jonka tunnistat myös reunojen vihreästä merkkiväristä.
 

MDF-levy - helposti muotoiltava kotelo- ja kalustemateriaali

 

IMG_9037-2

 
MDF (Medium Density Fiberboard) on lastulevyä hienojakoisemmasta puukuidusta, liiman kanssa korkeassa lämpötilassa, korkealla paineella puristamalla tehty monikäyttöinen levymateriaali. MDF on erityisen suosittu materiaali kalusteiden ja esimerkiksi koteloiden valmistukseen.
 
Levyä on helppo leikata ja muotoilla. Erittäin tiheä materiaali on toisaalta raskas siirrettävä sekä sahan-, tai jyrsimenteriä tylsyttävä.
 
Valikoimassa on MDF-levyä vain viilutettuna, käyttövalmiina tuotteena. Sisäkäyttöön soveltuvan 18mm paksuisen MDF-levyn voi valita molemmin puolin koivu- , tai tammiviilutettuna.  
 
 
Puurakentamisen ja puutuotteiden valikoima laajenee jatkuvasti. Katso kaupastamme jo löytyvät paneelit sekä puurakentamisen teräskiinnikkeet alta.
Osta puurakentamisen tuotteet helposti
Katso kaikki artikkelit