Teräksen hinta nousussa – syynä materiaalipula | Cronvall Oy

1 kesäkuuta 2021
Teräksen hinta nousee
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin

 

image1

Teräksen hinta nousee paraikaa. Hinnan nousu alkoi vuoden 2021 alussa ja on jatkunut voimakkaana siitä lähtien. Hintojen ennustetaan pysyvän korkealla pitkään. Harvinaisen korkeisiin hintoihin on sidoksissa harvinaisen suuri materiaalipula.

 

Teräksen hinnan nousun takana Australian ja Kiinan tulehtuneet välit

Kaikki alkoi raaka-aineesta eli australialaisesta rautamalmista sekä Australian ja Kiinan tulehtuneista väleistä. Tarina on pitkä, mutta tiivistettäköön loppuhuipennus näin; Kiinan hallitus tulistui siitä, kun Australia arvosteli Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaa ja näin ollen Kiina lopetti rautamalmin ostamisen Australiasta. Tämän seurauksena terässyöppö Kiina alkoi ostaa romurautaa kaikkialta maailmasta.

Tässä kohtaa lienee syytä mainita, että Australia on maailman suurin rautamalmin tuottaja, kun taas Kiina maailman suurin teräksen kuluttaja ja tuottaja.

Länsi-Euroopassa taas on paljon teräksen valmistuskapasiteettia, joka nojaa rautaromuun raaka-aineena. Kun romun kysyntä on noussut ja saatavuus heikentynyt, ovat hinnat nousseet. Lisäksi Euroopassakin hiertää kauppapolitiikka, sillä terästä ei käytännössä tuoda muualta maailmasta EU:n täysien tuontikiintiöiden takia.

Hinnannousuja on ollut useita. Ensin nähtiin 12,5 %:n nousu vuoden 2021 alussa. Sitten hinta nousi myöhemmin vielä uudestaan. Tällä hetkellä ollaan noin 30 %:n nousussa vuoden 2021 vaihteeseen verrattuna. Uusia hinnankorotuksia arvellaan tulevan vielä lisää.

Tässä graafeja hinnoista 

https://fi.investing.com/commodities/ncdex-steel-futures 

https://www.meps.co.uk/gb/en/products/europe-steel-price-forecasts

 

Teräksen saatavuusongelmiin vaikuttaa myös korona-ajan heikko kysyntä

Ensin siis nousi raaka-aineen hinta ja sitten välituotteiden. Saatavuusongelmien taustalla ei ole vain politiikka vaan myös tuotannon ja varastojen alasajo koronan aikaisen heikon kysynnän takia. Nyt kun kysyntä on elpymässä, on jouduttu myymään ei-oota. Tämäkin ongelma poistuu ja tasapaino löytyy ennen pitkää. 

Varastojen ajaminen ylös koronaa edeltävälle tasolle ei kuitenkaan tapahdu tasaisesti, vaan kohtaamme ns. bullwhip effectin eli piiskavaikutuksen. Piiskavaikutuksessa tilausten ja varastomäärien välillä on suurta vaihtelua ja tehottomuutta siirryttäessä toimitusketjussa ylöspäin. Tämä ilmiö ei koske vain terästä, vaan myös alumiinia, kuparia sekä muita materiaaleja.

Luottamus talouteen on kuitenkin herännyt nopeasti ja yllättävän voimakkaana, jonka vuoksi tällä hetkellä jakeluketjun eri osissa toimivat varastot yrittävät tehdä täydennystilauksia. Niiden yhteisarvo ylittää tuotantokapasiteetin, toimitusajat venyvät ja hinnat nousevat. Lopulta osa tilauksista perutaan, hinnat laskevat ja toimitusajat lyhenevät. Tähän menee arviolta 1 - 2  vuotta.

 

Teräksen saatavuusongelmien vaikutus Cronvallin verkkokaupassa

Cronvall ei ole immuuni markkinan myllerrykselle, mutta on pärjännyt tilanteessa hyvin liiketoimintamallinsa vuoksi. Eri raaka-aineiden ja tuotteiden saatavuus vaihtelee, joten haasteet eivät koske kaikkia tuoteryhmiä. Cronvallin useat hankintasopimukset sekä jakeluketjun ylä- ja alavirran tunteminen ovat mahdollistaneet verrattain stabiilin tavaran saatavuuden.

Tässäkin tilanteessa Cronvallin digitaalinen konsepti on osoittanut voimansa, sillä olemme pystyneet viestimään muutoksista asiakkaillemme nopeasti. Olemme pyrkineet pitämään tiedot verkkokaupassamme ajan tasalla. Päivitämme esillä näkyviä hintoja ja sen hetken realistisia toimitusaika-arvioita kunkin tuotteen osalta. Kaikki tavarat kuitenkin myydään tällä hetkellä välimyyntivarauksin, eli saatavuus ja sen myötä toimitusaika saattavat poiketa verkkokaupassa ilmoitetusta. 

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Siirry verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit