Cor-Ten on näyttävä teräsmateriaali, joka ei sääsuojausta kaipaa

kesäkuuta, 16 2021
Cor-Ten® säänkestävät terästuotteet Cronvallilta
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Cor-Ten® on säänkestävä teräs, jota käytetään julkisivuverhouksissa ja rakenteissa ulkotiloissa. Cor-Ten valitaan kohteisiin, joihin halutaan ruosteen värinen rouhea pinta sekä kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Cor-Ten on vanha materiaali, jonka suosio on viime vuosina ollut vahvassa nousussa.

Cor-Ten on lähes puhdasta terästä, johon on lisätty vähän kuparia, kromia, nikkeliä ja fosforia. Lisäaineiden ansiosta tämän teräksen pintaan muodostuu ruosteinen patina, joka toimii terästä suojaavana kerroksena. Cor-Ten-teräksen hallittu korroosio ja säänkestävyys huomattiin materiaalin kehittämisen jälkeen 1930-luvulla, ja tästä tärkeästä ominaisuudesta taivutettiin materiaalein lopullinen nimikin (corrosion resistant – tensile strength).


Helppohoitoinen ja pitkäikäinen materiaali

Kun Cor-Ten tulee tuotantolinjalta, se on vielä kirkasta terästä. Aluksi Cor-Tenin pintaan muodostuu ilmakehän hapen vaikutuksesta tiivis oksidikerros, jonka jälkeen sääoloille altistuessaan sen pinta alkaa ruostua. Toisin kuin normaali teräs, joka ruostuu sykleittäin ja ennen kokonaan pitkää läpi, Cor-Ten ruostuu vain tiiviseen oksidikerrokseen asti. Koska Cor-Ten kestää erinomaisesti säärasitusta, se on helppohoitoinen ja pitkäikäinen materiaali.

Voidaankin sanoa, että Cor-Ten-teräs on lähes huoltovapaa, mikä tarkoittaa helppouden lisäksi myös pieniä ylläpitokustannuksia ja pienempää ympäristökuormaa. Jos teräksen valmistuksen hiilijalanjälki on korkea, niin Cor-Tenin ympäristökuorma vähentyy tehokkaasti pitkän iän ja huoltovapauden ansiosta.

 
Nykyrakentaja arvostaa Cor-Ten-teräksen rouheaa pintaa

 

Cor-Tenin pinnalle muodostuva ruosteinen patinakerros on nykyään myös vahva tyylivalinta. Cor-Ten-teräksen väri muuttuu aluksi punaruskeaksi, mutta väri tummuu ajan myötä. Pinnan väri vaihtelee jatkuvasti kosteuden mukaan, ja esimerkiksi syövyttävissä ympäristöissä väri muuttuu tummemmaksi.

Cor-Tenia käytetään yleisimmin julkisivuverhoiluun (vaikka tärkeitä käyttökohteita ovat myös esimerkiksi siltojen, piippujen ja lämpökattiloiden rakenteet). Verhoilussa tällä materiaalilla haetaan luonnollisuutta, teollista tunnelmaa tai kontrastia huoliteltuun kaupunkiympäristöön. Cor-Tenin luomaa ilmettä voisi kutsua jopa rumaksi tyylikkyydeksi. Esimerkiksi lasin kanssa yhdistettynä Cor-Ten muodostaa näyttävän kontrastin. Nykyrakentamisessa ulkonäköseikat ovatkin varmasti kestävyyden ohella yksi tärkeimmistä kriteereistä, kun tämä materiaali valitaan julkisivukäyttöön.

1.jpeg

Kuva: Pian valmistuvan Tampereen Ratikan sähkönsyöttöasemien materiaaliksi valittiin Cor-Ten® -teräs. Suunnittelusta vastaava arkkitehti kuvailee rakennuksia "ruman sympaattisiksi".

 
Tutustumisen arvoinen laatutuote

 

Vaikka säänkestävä Cor-Ten on tekemässä jonkinlaista comebackiä, se on yhä eksklusiivinen materiaali, jota ei tule vastaan joka nurkassa. Cor-Ten on kohtuullisen arvokas tuote, mutta sen kustannukset on syytä ottaa huomioon koko elinkaaren ajalta. Huoltovapaus ja kestävyys pudottavat kustannuksia merkittävästi. Cor-Ten-teräkseen kannattaa ehdottomasti tutustua.

Cronvallilla on kolme materiaalivaihtoehtoa Cor-Tenista: pienireikäinen (3 mm) pyöreäreikäinen reikälevy sekä suurempireikäinen (20 mm) neliöreikälevy ja salmiakkiaukolla oleva verkkolevy. Cronvallin Cor-Ten-tuotteissa on käytössä hintaportaat, eli tuotteiden neliöhinta laskee suuremmissa tilauksissa. Portaittaiseen määrähinnoitteluumme voit perehtyä tarkemmin täällä.

 

Cronvallin on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Asiakkaitamme ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Siirry verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit