Corten-teräs on näyttävä ja säänkestävä materiaali | Cronvall Oy

16 kesäkuuta 2021
Cor-Ten® säänkestävät terästuotteet Cronvallilta
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Cor-Ten® on säänkestävä teräs, jota käytetään julkisivuverhouksissa ja rakenteissa ulkotiloissa. Cor-Ten® valitaan kohteisiin, joihin halutaan ruosteen värinen rouhea pinta sekä kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Corten-teräs on materiaalina ollut jo pitkään käytössä, mutta sen suosio on viime vuosina ollut vahvassa nousussa.

Cor-Ten® on terässeos, joka koostuu kuparista, kromista, nikkelistä ja fosforista. Lisäaineiden ansiosta tämän teräksen pintaan muodostuu ruosteinen patina, joka toimii terästä suojaavana kerroksena. Corten-teräksen hallittu korroosio ja säänkestävyys huomattiin materiaalin kehittämisen jälkeen 1930-luvulla. Terässeoksen ominaisuuksista tehtiinkin materiaalin tavaramerkin nimi Cor-Ten® eli corrosion resistant – tensile strength.

Cor-Ten® on helppohoitoinen ja pitkäikäinen materiaali

Kun Cor-Ten® tulee tuotantolinjalta, se on vielä kirkasta terästä. Aluksi sen pintaan muodostuu ilmakehän hapen vaikutuksesta tiivis oksidikerros, jonka jälkeen sääoloille altistuessaan sen pinta alkaa ruostua. Toisin kuin normaali teräs, joka ruostuu sykleittäin ja ennen pitkää läpi, Cor-Ten® ruostuu vain tiiviseen oksidikerrokseen asti. Koska Cor-Ten® kestää erinomaisesti säärasitusta, on se helppohoitoinen ja pitkäikäinen materiaali.

Voidaankin sanoa, että Corten-teräs on lähes huoltovapaa, mikä tarkoittaa helppouden lisäksi myös pieniä ylläpitokustannuksia ja pienempää ympäristökuormaa. Vaikka teräksen valmistuksen hiilijalanjälki on korkea,

niin Cor-Ten® -teräksen ympäristökuorma vähentyy tehokkaasti pitkän iän ja huoltovapauden ansiosta.

Nykyrakentaja arvostaa corten-teräksen rouheaa pintaa

Corten-teräksen pinnalle muodostuva ruosteinen patinakerros on nykyään myös vahva tyylivalinta. Corten-teräksen väri muuttuu aluksi punaruskeaksi, mutta väri tummuu ajan myötä. Pinnan väri vaihtelee jatkuvasti kosteuden mukaan, ja esimerkiksi syövyttävissä ympäristöissä väri muuttuu tummemmaksi.

Corten-terästä käytetään yleisimmin julkisivuverhoiluun. Verhoilussa tällä materiaalilla haetaan luonnollisuutta, teollista tunnelmaa tai kontrastia huoliteltuun kaupunkiympäristöön. Corten-teräksen tärkeitä käyttökohteita julkisivuverhoilun lisäksi ovat myös esimerkiksi siltojen, piippujen ja lämpökattiloiden rakenteet.

Corten-teräksen luomaa ilmettä voisi kutsua jopa rouheisen tyylikkääksi. Esimerkiksi lasin kanssa yhdistettynä corten-teräs muodostaa näyttävän kontrastin. Nykyrakentamisessa ulkonäköseikat ovatkin varmasti kestävyyden ohella yksi tärkeimmistä kriteereistä. Siksi kyseinen materiaali on saavuttanut suosiota viime vuosina julkisivukäytössä.

 tampereen-ratikka.tmb-1920v

Kuva: Pian valmistuvan Tampereen Ratikan sähkönsyöttöasemien materiaaliksi valittiin Cor-Ten® -teräs. Suunnittelusta vastaava arkkitehti kuvailee rakennuksia ”ruman sympaattisiksi”.

Cor-Ten® – Tutustumisen arvoinen laatutuote

Vaikka säänkestävä Cor-Ten® on tekemässä jonkinlaista comebackiä, on se yhä melko harvinainen materiaali, jota ei tule vastaan joka nurkassa. Cor-Ten® on kohtuullisen arvokas tuote, mutta sen kustannukset on syytä ottaa huomioon koko elinkaaren ajalta. Huoltovapaus ja kestävyys pudottavat sen kustannuksia merkittävästi. Corten-teräkseen kannattaakin siis ehdottomasti tutustua.

Cronvallilla on kaksi materiaalivaihtoehtoa corten-teräksistä: pienireikäinen (3 mm) pyöreäreikäinen reikälevy sekä suurempireikäinen (20 mm) neliöreikälevy. Tutustu Cor-Ten® -tuotteisiin verkkokaupassamme!

 

Cronvall Oy on rakentamisen verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Cor-Ten -tuotteet

Katso kaikki artikkelit