Teräs on ikuisesti kierrätettävä materiaali

tammikuuta, 28 2021
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Sanotaan, että länsimainen sivilisaatio perustuu halpaan teräkseen. Ja totta, terästä on kaikkialla: taloissa, laivoissa, kattiloissa, haarukoissa, silloissa, koneissa… Teräs on tärkein käyttömetallimme, jonka kysyntä kasvaa jatkuvasti kaupungistumisen ja elintason nousun myötä.

Teräksen tärkeimmät ominaisuudet ovat sen kestävyys, muovattavuus, lämmönjohtavuus sekä erinomaiset magneettiset ominaisuudet. Lisäksi teräksestä saadaan korroosion kestävää eli ruostumatonta kromin, nikkelin ja molybdeenin avulla. Ei siis ihme, että teräs on teollisen sivilisaatiomme tulevaisuuden elinehto.

Nykyisin monia mietityttävät kuitenkin teräksen ympäristövaikutukset. Terästeollisuus muodostaakin noin 8% koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Tämän takia mittavasta teräksen käytöstä on lähihistoriassa yritetty pyristellä pois. Pyristelystä huolimatta teräksen merkitys on parhaillaan kasvussa, sillä se on esimerkiksi sähkömoottorin tärkein osa erinomaisten magneettisten ominaisuuksiensa vuoksi.


Onko teräksen hiilijalanjälki tulevaisuudessa nolla?

tesla

Huoli teräksen valmistuksen ympäristövaikutuksista ei kuitenkaan ole uutta – kysymyksiä aiheesta esitettiin jo yli 100 vuotta sitten. Kesäkuussa 1900 Nikola Tesla julkaisi artikkelin*, jossa hän kritisoi energian tuhlailevaa käyttöä teräksen valmistuksessa. Hän peräänkuulutti muutosta, jossa teräksen valmistuksen energia saataisiin vetyä polttamalla (jolloin jätteenä on vettä ja jonkin verran happea) eikä hiiltä polttamalla, kuten nyt. Samalla päästäisiin eroon haitallisesta hiilestä teräksen koostumuksessa. Lisäksi Tesla ehdotti vedyn valmistamista sähkövirran avulla.

Ja nyt, 121 vuoden jälkeen, tätä visiota ollaan toteuttamassa. SSAB on rakentamassa vedyn polttoon perustuvaa teräksen valmistuksen koetehdasta Ruotsiin, jonka odotetaan valmistuvan tänä vuonna. SSAB:n koetehtaassa rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty koksi on tarkoitus korvata fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Lopputulos on ainutlaatuinen: maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka, jonka hiilijalanjälki on häviävän pieni. 

Uusi fossiilivapaa teräs pyritään saamaan markkinoille 2026. Innovaatiollaan SSAB:n tavoite on vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 % ja Suomen 7 %. Luvut ovat merkittäviä.

 

Teräs on ikuisesti kierrätettävä materiaali

 

Teräksen päästöluvut ja tulevaisuuden mahdollisuudet ovat merkittäviä myös meille, sillä Cronvallin myymistä tuotteista iso osa perustuu teräkseen ja ruostumattomaan teräkseen.

Nykyisilläkin päästöluvuilla teräksen käyttöä puoltaa kuitenkin sen erinomainen kierrätettävyys. Terästä voidaan kierrättää ikuisesti, eivätkä sen ominaisuudet heikkene kierrätettäessä. Kaikki kierrätetty teräs pystytään hyödyntämään. Teräs on Suomen kierrätetyin materiaali, ja sitä kierrätetään 2 miljoonaa tonnia vuodessa. Teräksen kierrätysaste Suomessa on lähes 100 % ja maailmanlaajuisesti 80 %. 

Kun kaikki olemassa oleva teräs hyödynnetään tarkasti, teräksen hiilijalanjälki jakaantuu pitkälle aikavälille. Eli teräksen valmistuksesta nykypäivänä aiheutuu kyllä mittavat päästöt, mutta itse tuotteen ilmastokuorma pienenee, kun ottaa huomioon sen ikuisen kierrätettävyyden. Kierrättäminen onkin tärkeä osa teräksen käyttöä nyt ja tulevaisuudessa. Kun vähitellen siirrymme  käyttämään vetyä teräksen valmistuksen energian lähteenä on fossiilivapaa valmistus totta. Kun teräksen valmistus ja kierrättäminen ovat kunnossa, alan ilmastotavoitteet täyttyvät kirkkaasti.

 


Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu verkkokauppaan

Katso kaikki artikkelit