Teräs – hiilijalanjälki tulevaisuudessa nolla? | Cronvall Oy

28 tammikuuta 2021
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Sanotaan, että länsimainen sivilisaatio perustuu halpaan teräkseen. Ja totta, terästä on kaikkialla: taloissa, laivoissa, kattiloissa, haarukoissa, silloissa, koneissa. Teräs on tärkein käyttömetallimme, jonka kysyntä kasvaa jatkuvasti kaupungistumisen ja elintason nousun myötä.

Teräksen tärkeimmät ominaisuudet ovat sen kestävyys, muokattavuus, lämmönjohtavuus sekä erinomaiset magneettiset ominaisuudet. Lisäksi teräksestä saadaan korroosion kestävää eli ruostumatonta terästä kromin, nikkelin ja molybdeenin avulla. Ei siis ihme, että teräs on teollisen sivilisaatiomme tulevaisuuden elinehto.

 

Teräksen ympäristövaikutukset

Nykyisin monia mietityttävät kuitenkin teräksen ympäristövaikutukset. Terästeollisuus muodostaakin noin 8 % koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Tämän takia mittavasta teräksen käytöstä on lähihistoriassa yritetty pyristellä pois. Pyristelystä huolimatta teräksen merkitys on parhaillaan kasvussa, sillä se on esimerkiksi sähkömoottorin tärkein osa erinomaisten magneettisten ominaisuuksien vuoksi. 

Huoli teräksen valmistuksen ympäristövaikutuksista ei kuitenkaan ole uutta – kysymyksiä aiheesta esitettiin jo yli 100 vuotta sitten. Kesäkuussa 1900 Nikola Tesla julkaisi artikkelin, jossa hän kritisoi teräksen valmistuksessa tuhlattavana energiaa. Hän peräänkuulutti muutosta, jossa teräksen valmistuksen energia saataisiin vetyä polttamalla, eikä hiiltä polttamalla kuten nyt. Vetyä polttamalla jätteenä syntyisi vettä ja jonkin verran happea. Samalla päästäisiin eroon haitallisesta hiilestä teräksen koostumuksessa. Lisäksi Tesla ehdotti vedyn valmistamista sähkövirran avulla.

 

Onko teräksen hiilijalanjälki tulevaisuudessa nolla?

Nyt, 121 vuotta myöhemmin, tätä visiota ollaan toteuttamassa. SSAB on rakentamassa vedyn polttoon perustuvaa teräksen valmistuksen koetehdasta Ruotsiin, jonka odotetaan valmistuvan tänä vuonna. Tulevaisuudessa hiilineutraali terästehdas tuottaisikin siis fossiilivapaata terästä.

SSAB:n koetehtaassa rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty koksi on tarkoitus korvata fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Lopputulos on ainutlaatuinen: maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka, jonka hiilijalanjälki on häviävän pieni. 

Monet yritykset ovat osoittaneet kiinnostusta uudesta fossiilivapaasta teräksestä. SSAB on jo sopinut muun muassa Volvon kanssa yhteistyöstä. Kiinnostusta fossiilivapaasta teräksestä ovat ilmaisseet myös maailmanlaajuiset yritykset kuten Apple ja H&M.

Uusi fossiilivapaa teräs pyritään saamaan markkinoille 2026. Innovaatiolla SSAB:n tavoite on vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 % ja Suomen 7 %. Luvut ovat merkittäviä.

 

Teräs on ikuisesti kierrätettävä materiaali

Teräksen päästöluvut ja tulevaisuuden mahdollisuudet ovat merkittäviä myös meille, sillä Cronvallin myymistä tuotteista iso osa perustuu teräkseen ja ruostumattomaan teräkseen sekä eri terässeoksista valmistettuihin tuotteisiin.

Nykyisilläkin päästöluvuilla teräksen käyttöä puoltaa kuitenkin sen erinomainen kierrätettävyys. Terästä voidaan kierrättää ikuisesti, eivätkä sen ominaisuudet heikkene kierrätettäessä. Kaikki kierrätetty teräs pystytään hyödyntämään. Teräs on Suomen kierrätetyin materiaali, ja sitä kierrätetään 2 miljoonaa tonnia vuodessa. Ympäri Suomea kierrätetään terästä metallinjalostamoilla. Jalostamoilla teräs tarkastetaan, puhdistetaan ja paloitellaan raaka-aineeksi teollisuuden käyttöön. Teräksen kierrätysaste Suomessa on lähes 100 % ja maailmanlaajuisesti 80 %. 

 

Teräksen tulevaisuus – kierrätys ja fossiilivapaa valmistus

Kun kaikki olemassa oleva teräs hyödynnetään tarkasti, teräksen hiilijalanjälki jakaantuu pitkälle aikavälille. Teräksen valmistuksesta nykypäivänä aiheutuu kyllä mittavat päästöt, mutta itse tuotteen ilmastokuorma pienenee, kun ottaa huomioon sen ikuisen kierrätettävyyden. Kierrättäminen onkin tärkeä osa teräksen käyttöä nyt ja tulevaisuudessa.

Kun vähitellen siirrymme käyttämään vetyä teräksen valmistuksen energian lähteenä on fossiilivapaa valmistus totta. Kun teräksen valmistus ja kierrättäminen ovat kunnossa, alan ilmastotavoitteet täyttyvät kirkkaasti.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

 

Tutustu tuotteisiimme täältä

Katso kaikki artikkelit