Invarampit ja esteettömyys | Cronvall Oy

6 huhtikuuta 2022
Invaramppi
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Esteettömyys tarkoittaa sitä, että rakennus tai ympäristö on suunniteltu ja toteutettu niin, että sinne on helppo ja esteetön pääsy kaikille. Esteetön ympäristö takaa myös sen, että kyseessä oleva tila tai rakennus on käyttäjille toimiva ja turvallinen.

 

Esteettömyyden huomioiminen on tärkeä seikka ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja kunnossapidossa. Osalle esteetön ympäristö on välttämättömyys, joka mahdollistaa esimerkiksi rakennukseen pääsemisen, mutta se ei ole suinkaan ainut seikka miksi ympäristössä huomioidaan esteettömyys. Esteettömyydestä on hyötyä myös tavaroita kuljetettaessa ja tiloja huoltaessa, kun esimerkiksi portaat sekä kynnykset on korvattu liuskoilla, rampeilla ja teräsritilöillä.

 

Cronvallin invarampit

 

Verkkokauppamme invarampit eli pyörätuoliluiskat ovat korkealaatuisista materiaaleista valmistettuja tuotteita, jotka soveltuvat erinomaisesti esteettömyyden parantamiseen. Cronvallin pyörätuoliluiskat ovat kuumasinkittyjä ja kaiteet ovat valmistettu ruostumattomasta teräksestä korrosionkestävyyden parantamiseksi.

 

Invarampeista löytyy kiila ritilän alaosasta, joka helpottaa nousua, sillä ritilän alaosaan ei tule niin sanottua jyrkkää kynnystä. Luiskissa on huomioitu myös se, että luiskan leveys on yhtä leveä, kuin itse kulkuväylän leveys. Myös invaramppien kaltevuusprosentit ovat otettu huomioon Invalidiliiton määräysten mukaan.

invarampin kaltevuusasteet

 

5% kaltevuutta vaaditaan, kun kyseessä on ulkotilassa oleva ramppi, jossa ei ole katosta päällä. 8% nousu sallitaan lämmitetyissä sisätiloissa. Syy kaltevuusasteisiin on Suomen ilmasto-olot ja talvikunnossapito.



Esteettömyys on eduksi yritykselle

 

Esteettömyys on välttämättömyys nykypäivän rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa. Erilaiset rakennusmääräykset muun muassa säätelevät sitä, mitä täytyy ottaa huomioon esteetöntä tilaa rakentaessa.

 

Esteettömyydellä voidaan myös erottua eduksi. Esteettömyyskartoitus on rakennetun ympäristön kartoitus, jossa tarkastellaan tilojen toimivuutta ja turvallisuutta kaikkien käyttäjien näkökulmasta. Kartoitus lisää käyttöarvoa, saavutettavuutta ja palvelujen tarjontaa sekä tarjoaa arvokkaan työkalun, kun halutaan kehittää käytettävyyttä, saavutettavuutta ja turvallisuutta.

 

Esteettömyyskartoitus – mites se tehdään?

 

Monet ajattelevat, että esteettömyyskartoitus vaatii paljon, mutta todellisuudessa kartoituksen toteutus on ajateltua helpompaa.

 

Kartoituksen prosessi etenee niin, että kartoituksen tilaaja kutsuu esteettömyysasiantuntijan  paikalle. Asiantuntija lähtee karoittamaan rakennusta ja ympäristöä tontin rajalta kartoitettavaa rakennusta kohti. Havainnoinnissa katsotaan muun muassa seuraavia asioita:

  • Kulkuväylien kaltevuutta ja leveyttä 
  • Opasteiden määrää ja sijaintia
  •  Valaistuksen tehoa ja valaisimien sijaintia
  • Ovien ja sisäänkäyntien sekä portaiden käytettävyyttä

 

Tämän jälkeen asiantuntija  tekee havaintojensa  pohjalta raportin, josta käy ilmi kaikki kohteessa havaitut asiat ja puutteet . Raportin pohjalta tehdään toimenpide-ehdotus, jossa esitetään vaihtoehtoja ongelmakohtien  ratkaisemiseksi. Raportti ja toimenpide-ehdotus eivät sido kartoituksen tilaajaa itse toimenpiteisiin, vaan tilaaja saa itse päättää ehdotuksen pohjalta ryhtyykö toteutukseen vai ei.

 

Kiinnostuitko esteettömyyskartoituksesta? Sujuvasti.fi toteuttaa esteettömyyskartoitukset, asiantuntija-arvioinnit, esteettömyyskierrokset ja käyttäjäarvioinnit yritysten tarpeisiin.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Katso kaikki invarampit

Katso kaikki artikkelit