Kivikori – Mihin ja miten niitä käytetään?

marraskuuta, 27 2020
Cronvall kivikori
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Kivikori on viime vuosina suosituksi noussut tuote, ja sitä käytetään lähinnä puutarha- ja piharakentamiseen sekä maarakentamiseen. Kivikori ei ole geneerinen tuotekategoria, vaan tietty tuote; Cronvallin kivikori ja Pro-kivikori on muotosuojan alainen tuote.

Kivikoria on helppo käsitellä

Kivikori on laatikkomainen rakenne, joka tehty erittäin korroosion kestävästä hitsatusta Alu-sinkitystä verkosta, jossa on kansi ja sarana. Alu-sinkitty verkko on hitsattu teräslangasta, jossa ZincAlu pintakerros, joka täyttää Euronormin Class A  EN 10244-2 ja sinkin määrä on min 350g/m². 

 

Kuljetettaessa  kivikorit laskostetaan litteäksi kasaksi, joka vie hyvin vähän tilaa. Näin saadaan kustannustehokkaasti kuljetettua 20 kivikoria samassa kuormassa. Kivikori puretaan avaamalla laskos, ja kivikori on valmis. Asennus on näin ollen äärimmäisen helppoa, kun saranat on valmiina paikoillaan. Kun kori on valmis, kivet ladotaan sisään. Koriin tulee laittaa mukana toimitettavia vetotankoja, jotka toimivat jäykkääjinä , etteivät täytettyjen korin kyljet pullistele kivien paineessa. Yllättävän yleistä on, että näkee pullistelevia kivikoreja; tämä tarkoittaa sitä että vetotankoja ei ole laitettu, tai vain osa on asennettu. Vaikka kaivinkoneella tai traktorin kauhalla on kätevää liikutella kiviä, on itse täyttö tehtävä kahdessa vaiheessa, jotta vetotangot ehditään asentaa puolessa välissä täyttöä.

 

Asennuksessa on myös hyvin tärkeää perustuksen tiivistys esim. tärylevyllä ja sen suora muoto. Vesien kulkeutuminen tulee hoitaa niin, että vesi valuu pois kivikorin alta. Muuten eroosio ja maan routiminen alkaa vaikuttaa perustuksiin. Varsinkin jos koreista rakennetaan tukimuuria, on korien asettelu erityisen tärkeää. Nyrkkisääntö on: tukimuurin paksuus tulee olla puolet korkeudesta. Muuten tukimuuri alkaa liikkumaan tai kaatuu ja vaaratilanne on todellinen. Asennettaessa korit ankkuroidaan toisiinsa mukana tulevilla teräs tangoilla. Koria voi myös muokata ja leikata pienemmäksi avaamalla saranoita ja muotoilemalla korin hitsattuja verkkoja, jos haluttu tila sitä vaatii, eivätkä standardikoot riitä.

 

Kivikorin käyttötarkoitus vaikuttaa käytettäviin kiviin

 

Isommat korit ovat 1-2 kuution kokoisia. 1 kuutio kiveä painaa 1000kg. Cronvallilla on kaksi erilaista lankavahvuutta. Lanka on Alu-sinkitty lanka (tavaramerkki ZincAlu), joka on huomattavasti kestävämpää kuin sinkitty lanka. Korien koot ovat standardeja; Koot 2m x 0,5 x 0,5 ja 2 x 1 x 1 m sekä 2 x 0,5 x 1 m. Cronvall ilmoittaa mitat järjestyksessä pituus x syvyys x korkeus. Prokivikorissa on paksumpaa 4,55mm lankaa ja kivikorissa on ohuempaa 3,0mm lankaa. 

 

Kivikorin valinta ja täyttötapa riippuu käyttötarkoituksesta; tuleeko kivikori esille vai piiloon. Jos kivikori on esillä, kivet tulee asetella esteettisemmin. Korin aukon silmäkoko on 75mm x 75mm; kivien tulee siis olla luonnollisesti isompia.  Kivissä on esteettisiä eroja, ei muuta; lohkarekivi on räjäytystuote ja seulapääkivi syntyy hiekkakuopan raaka hiekan seulomisesta. Seulanpääkivi on hioutunut  ja sileäpintainen. 0,6 kuutiota on yksi 1000kg:n lohkarekivisäkki tai 900kg seulanpääkivisäkki. Tämän avulla voi laskea montako säkkiä tarvitaan. Cronvalliltakin saa tilattua kivet, vaikka usein kivet tilataan erikseen jostakin muualta, koska kiviä Suomessa kyllä riittää.

 

Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu kivikoreihin

Katso kaikki artikkelit