Kivikori – mihin ja miten niitä käytetään? | Cronvall Oy

27 marraskuuta 2020
Cronvall kivikori
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Kivikori on viime vuosina suosituksi noussut tuote. Sitä käytetään puutarha- ja piharakentamiseen, maarakentamiseen sekä ne toimivat näkösuojina, aitoina, muureina ja äänivalleina muun muassa valtateiden varsilla. Cronvallin verkkokaupasta löytyy eri kokoisia kivikoreja eri tarpeisiin.

 

Cronvallin kivikori on laatikkomainen rakenteeltaan. Se on tehty erittäin korroosionkestävästä hitsatusta Alu-sinkitystä verkosta, jossa on kansi ja sarana. Alu-sinkitty verkko on hitsattu teräslangasta, jossa on ZincAlu pintakerros. Teräslanka täyttää näin ollen Euronormin Class A  EN 10244-2 standardin, ja sinkin määrä on min 350g/m². 

 

Kivikorien kuljetus ja asennus

Kuljetettaessa kivikorit laskostetaan litteäksi kasaksi, joka vie hyvin vähän tilaa. Näin saadaan kustannustehokkaasti kuljetettua esimerkiksi 20 kivikoria samassa kuormassa. Kivikori puretaan avaamalla laskos, ja kivikori on valmis. Asennus on näin ollen äärimmäisen helppoa, kun saranat on valmiina paikoillaan.

Kun kori on valmis, kivet ladotaan sisään. Koriin tulee laittaa mukana toimitettavia vetotankoja, jotka toimivat jäykistäjinä, etteivät täytetyn korin kyljet pullistele kivien paineessa. Yllättävän yleistä on, että näkee pullistelevia kivikoreja, joka tarkoittaa sitä, että vetotankoja ei ole laitettu tai vain osa on asennettu. Vaikka kaivinkoneella tai traktorin kauhalla on kätevää liikutella kiviä, on itse täyttö tehtävä kahdessa vaiheessa, jotta vetotangot ehditään asentaa puolessa välissä täyttöä.

Asennuksessa on myös hyvin tärkeää perustuksen tiivistys esimerkiksi tärylevyllä sekä sen suora muoto. Salaojitus tulee hoitaa niin, että vesi valuu pois kivikorin alta. Muuten eroosio ja maan routiminen alkaa vaikuttaa perustuksiin. Varsinkin, jos koreista rakennetaan tukimuuri, on korien asettelu erityisen tärkeää.

Nyrkkisääntö on, että tukimuurin paksuus tulee olla puolet korkeudesta. Muuten tukimuuri alkaa liikkumaan tai kaatuu ja vaaratilanne on todellinen. Asennettaessa korit ankkuroidaan toisiinsa mukana tulevilla terästangoilla. Koria voi myös muokata ja leikata pienemmäksi avaamalla saranoita ja muotoilemalla korin hitsattuja verkkoja, jos haluttu tila sitä vaatii, eivätkä standardikoot riitä. 

 

Kivikorin käyttötarkoitus vaikuttaa käytettäviin kiviin

Isommat korit ovat 1-2 kuution kokoisia. Yksi kuutio kiveä painaa noin 1000kg. Korien koot ovat standardeja, 2m x 0,5 x 0,5 ja 2 x 1 x 1 m sekä 2 x 0,5 x 1 m. Cronvall ilmoittaa mitat järjestyksessä pituus x syvyys x korkeus.

Cronvallin koreista löytyy kahta erilaista lankavahvuutta, 3mm ja 4,55mm vahvuista lankaa. Lanka on Alu-sinkitty lanka, joka on huomattavasti kestävämpää kuin normaali sinkitty lanka. Paksummasta, eli 4,5mm langasta tehdyt kestävämmät kivikorit kestävät paremmin koneellista täyttöä, kun taas ohuemmasta 3mm langasta tehdyt korit kannattaa täyttää käsin. 

Kivikorin valinta ja täyttötapa riippuu käyttötarkoituksesta eli tuleeko kivikori esille vai piiloon. Jos kivikori on esillä, kivet tulee asetella esteettisemmin. Korin aukon silmäkoko on 75mm x 75mm, joten kivien tulee olla luonnollisesti isompia.  Kivissä itsessään on myös on esteettisiä eroja.

Lohkarekivi on räjäytystuote ja seulapääkivi syntyy hiekkakuopan raakahiekan seulomisesta. Seulanpääkivi onkin hioutunut ja sileäpintainen sekä sopii hyvin esteettisiin tarkoituksiin. 0,6 kuutiota kiveä tarkoittaa kiloissa, joko yhtä 1000kg:n lohkarekivisäkkiä tai yhtä 900kg seulanpääkivisäkkiä. Tämän avulla voi laskea montako säkkiä tarvitaan. Cronvalliltakin saa tilattua kivet, vaikka usein ne tilataan erikseen jostain muualta, sillä kiviä löytyy Suomesta monesta paikkaa.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Tutustu kivikoreihin

Katso kaikki artikkelit