Kuparilevyt – 3 yleisintä kysymystä | Cronvall Oy

23 lokakuuta 2020
Kuparilevyt ja -latat ovat monipuolisia rakennuselementtejä
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Kuparilevyt ja -latat ovat monipuolisia ja hyvin paljon käytettyjä rakennuselementtejä, joilla on loistava korroosionkestävyys. Kuparilevyjen rakenne vaihtelee, jolloin ne soveltuvat eri käyttötarkoituksiin rakenteesta riippuen.

 

Miten kuparilevyt jaotellaan? 

Kuparilevyt voidaan jaotella niiden rakenteen perusteella kolmeen eri kategoriaan, happivapaa kupari, happipitoinen kupari sekä rakennuskupari. 

  • Happivapaa kupari on koostumukseltaan vähintään 99,9% kuparia eli se on täysin puhdasta kuparia ilman happea. 
  • Happipitoisen kuparin kuparipitoisuus on myös vähintää 99,9%, mutta se sisältää hieman happea. 
  • Rakennuskuparin koostumus on myös minimissään 99,9% kuparia ja lisäksi se sisältää 0,03% fosforia. Lisätty fosfori tekee rakennuskuparilevystä hieman helpommin työstettävää. Se myös oksidoituu hieman hitaammin. 

 

Kuparilevyjen koot vaihtelevat. Yleisin levykoko on 1000 x 2000 mm. Levyissä on myös erilaisia kovuuksia kuten pehmeä, puolikova ja kova. Kovuus vaikuttaa työstettävyyteen ja käyttötarkoitukseen. Varastoituna levyt on puolikovaa lähes poikkeuksetta. 

 

Markkinoilla on myös tällä hetkellä hieman erikoisempia valintoja, kuten Nordic Brownin ja TECU:n oksidoidut kuparilevyt. Oksidoitu kupari on käsitelty niin, että pinta on hapettunut eli tummunut jo jonkin verran. Tällainen levy valitaan usein esteettisyyden vuoksi, sillä levyn pinnan väri on himmeämpi ja tummempi, kuin perinteisen kuparilevyn.

 

Mitkä ovat kuparilevyjen käyttötarkoitukset?

Rakennuskuparia käytetään rakennusteollisuudessa, esimerkiksi listoissa, julkisivuissa, kattorakenteissa ja ikkunalaudoissa. Happivapaa kupari taas sopii erinomaisesti sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tarpeisiin sen maksimaalisen sähköjohteisuuden sekä hitsattavuutensa vuoksi.

 

Happipitoinen kupari on käytössä jonkun verran myös sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, mutta sen sähkönjohtavuus tai hitsattavuus ei ole niin tehokas, eikä se kestä taivutusta kovinkaan hyvin. Happipitoisen kuparin yksi hyvistä puolista on se, että se on tehty kierrätyskuparista. Happipitoista kuparia ei kuitenkaan valmisteta Suomessa ollenkaan, vaan kyseinen kupari tuodaan ulkomailta. 
Miten kupari eroaa levymateriaalina muista materiaaleista? 

Kuparilla on monia hyviä puolia ja yksi niistä on ehdottomasti sen visuaalisuus. Kupari pysyy rakennusmateriaalina hyvännäköisenä myös ajan saatossa. Kupari on myös ikuisesti kierrätettävä materiaali. Vaikka kupari hapettuisi ajan kanssa jonkun verran, se ei vaikuta itse materiaaliin tai sen kestävyyteen.

 

Kupari on myös antimikrobinen aine, eli siinä on itsessään mikrobeja tappava ominaisuus, minkä vuoksi aikaisemmin on kuparista tehty useita elementtejä esimerkiksi sairaaloihin. Kupari toimii myös vaikkapa keittiön erilaisena pintamateriaalina, sillä vaikka se on suhteellisen pehmeä materiaali, sopii se silti todella moniin käyttökohteisiin.

 

Kuparilatan materiaali ja muoto erottaa sen kuparilevystä

Kuparilatan ja kuparilevyn erottava tekijä on niiden materiaali. Kuparilatta eroaa kuparilevystä esimerkiksi paksuudeltaan ja muodoltaan. Kuparilatat ovat pääosin lähes poikkeuksetta happivapaata kuparia ja paksuudet sekä leveydet vaihtelevat tarpeen mukaan.

 

Pienin mahdollinen latta on 10mm leveä ja 3mm paksu, suurin taas 106mm leveä ja 10 mm paksu. Latasta tehdään esimerkiksi komponentteja ja virtakiskoja, ja suurin osa tuotannosta menee sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tarpeisiin. 

 

Cronvall toimittaa happivapaata- ja rakennuskuparia

Cronvall myy happivapaata kuparia ja rakennuskuparia. Kuparilevyt toimitetaan yleensä toiselta puolelta kalvotettuna ja puulavalle pakattuna. Kalvolla pyritään suojaamaan levyn pintaa kuljetuksessa. Levyn käyttöön tai muuhun sellaiseen kalvotuksella ei ole vaikutusta, kalvo poistetaan ennen käyttöä. Levy voi olla kalvotettuna maksimissaan noin puoli vuotta, muuten liima alkaa sulamaan kiinni levyyn ja sen pois peseminen on työlästä.  

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Tutustu kuparilevyihin

Katso kaikki artikkelit