Pyörötanko on yleinen puolivalmiste ja teollisuuden raaka-aine

marraskuuta, 10 2020
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Pyörötanko on elementtinä äärimmäisen yleinen perustuote. Pyörötankoja on ympärillämme jartkuvasti; sitä käytetään elementtinä miljoonien erilaisten tuotteiden rakentamiseen. Pyörötanko on myös esimerkiksi maailman eniten sorvattu tuote; pyörötangosta sorvataan sorvilla useita erilaisia pienosia. Harvemmin näet pyörötankoa sellaisenaan käytettynä jossakin. Pyörötangosta tehdään esimerkiksi erilaisia metalliosia, akseleita, pumppujen osia, moottoreiden osia ja kalusteiden osia. Pyörötanko on puolivalmiste ja yleinen teollisuuden raaka-aine.  

Pyörötanko – Mitä vaihtoehtoja löytyy?

 

Pyörötankoja on useampaa pinnan laatua, kuten kuumavalsattuja, kuorisorvattuja (eli rouhesorvattuja), vedettyjä ja hiottuja.  

Vetämällä valmistettuja varastoidaan  40mm halkaisijaan asti. Vedetty pyörötanko on yleisin elementtituote.  Vedettyjä pyörötankoja on aina toleranssissa H9 ja pituudeltaan ne ovat 3m. Kuorisorvattu pyörötanko on toleransissa K12 ja pituudeltaan 5,5m-6m.

Materiaaleja on lukemattomia, mutta varastoinnissa keskitytään ruostumattomiin (EN 1.4301 ja 1.4305), haponkestäviin (EN 1.4044) ja Duplex-laatuihin (EN 1.4460 ja 1.4462 ). Sitten on vielä alumiinipyörötangon laatu 6082, joka on yleisin. Joskus asiakas haluaa ns. automaattilaatua, joka tarkoittaa siis 6062 laatua ja sitä, että pyörötanko menee paremmin läpi sorvin tangonsyöttölaitteesta.

Toleransseista puhuttaessa

  • K on kaikki plussaa
  • H on kaikki miinusta. 

Yleisin toleranssi on H9, joka on miinusmerkkinen toleranssi ja liittyy vedettyihin pyörötankoihin. Halkaisija on aina enintään nimellismitta. Materiaalihan valmistetaan vetämällä nimellismittaisen työkalun reiän läpi, eikä se voi olla millään isompi kuin työkalu on ollut. Toleranssin absoluuttinen arvo riippuu halkaisijasta ja on todella pieni. Netistä löytyy toleranssitaulukoita, joista voi katsoa kunkin halkaisijan toleranssin millimetreinä.

Toinen tavanomainen toleranssi on K12, joka on plusmerkkinen toleranssi ja liittyy kuorisorvattuihin pyörötankoihin. Halkaisija on aina vähintään nimellismitta.

Pyörötangot hinnoitellaan kiloissa, kuten tapana teknisessä kaupassa on. Cronvall ilmoittaa nettikaupassaan kuinka paljon yksi metri painaa. Siten on helppo tilata esimerkiksi 16,74kg ja samalla tietää, että se tarkoittaa pituudessa 27metriä. Cronvallin verkkokaupan suodatin auttaa valitsemaan oikean tuotteen helposti. Leikkauspalvelua ei tarjota. 

Cronvall pystyy toimittamaan heti-toimitukseen laajan valikoiman ruostumattomia, haponkestäviä ja alumiinisia pyörötankoja.

 

Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu pyörötankoihin

Katso kaikki artikkelit