Liukastumisen esto on tärkeää aloittaa rakentamisesta

helmikuuta, 11 2021
Liukastumisen esto on tärkeää aloittaa rakentamisesta
Toomas Lehtonen
Kirjoittaja
Toomas Lehtonen
Aihe
Tuotteet

Talvi on parhaimmillaan, aurauskoneet laulavat ja sepeliä kuluu. Hiekoitussepeli ja jäänsulatusaine eivät kuitenkaan korjaa rakentamisen puutteita liukastumisen estossa, joten säiden aiheuttamaa liukkautta on tärkeää tarkastella pintaa syvemmältä. 

Ulkona rakenteiden liukkautta lisäävät lähinnä vesi ja jää. Cronvall tarjoaa useita eri vaihtoehtoja liukkauden torjuntaan ulkona. Tässä siis muutamia vinkkejä uuden rakentajalle ja vanhan korjaajalle sekä poimintoja ulkokäyttöön sopivista antislip-tuotteistamme.


Rakennetaan uutta antislip-standardituotteista

Liukastumisen esto on helpointa suunnitella ja toteuttaa uutta rakentaessa. Perusliukastukseneston ei tarvitse pureutua kengänpohjaan edes talvella, mutta joskus tarvitaan myös erityisen kovaa kitkaa kengän alle.

Esimerkiksi ulos sijoitetuissa portaissa voidaan valita normaali ritiläaskelma tai hammastettu askelma. Kaikissa Cronvallin askelmissa on etureunassa liukuturvalista. Ritilätasoja puolestaan tehdään hoitotasoritilästä ja kävelyramppeja tiheästä invaritilästä. Molempia on saatavilla myös hammastettuina erittäin vaativiin olosuhteisiin. Kaikki tuotteemme ovat ulkonäöltään teollisen karheita.  

Alumiininen profiilitasoritilä, jossa on hyvä pito jalalle, on yllättävän hyvä tuote liukastumisen estoa hakevalle. Neljä metriä pitkä profiilitaso on 40 mm korkea ja siinä on hyvä kantokyky. Alumiinisten profiilitasoritilöiden leveydet ovat 120 mm, 240 mm ja 360 mm. Leveämpää tasoa saadaan, kun profiilitasoja liitetään rinnakkain yhteen. Alumiini on kevyttä ja säänkestävää.

Perinteinen teräksinen hoitosiltaverkkolevy 14x36 mm on myös hyvä liukueste, ja sillä on myös jonkin verran jäykkyyttä ja kantavuutta. Toinen vaihtoehto on hieman isompisilmäinen hoitosiltaverkkolevy 22,6x50,8 mm. Tuotetta löytyy eri materiaaleissa: teräs, alumiini, kuumasinkitty teräs.

1590SY_detail

 Liukkaan rakenteen tilalle tai päälle voidaan laittaa ohut sinkitty tai RST-verkkolevy.

Korjataan vanhaa antislip-standardituotteilla

 

Kun jälkikäteen halutaan parantaa liukkauden estoa, on otettava huomioon käytettävissä oleva tila, esimerkiksi oven aukeamisen vaatima korkeus. 

Olemassa oleva liukas rakenne voidaan kokonaan poistaa tai sen päälle voidaan laittaa ohut 2–3 mm:n sinkitty tai RST-verkkolevy 30–38 mm:n silmällä. Esim. kuumasinkitty verkkolevy 16,5x38 mm tai RST-verkkolevy 16,5x38 mm ovat hyviä tuotteita tähän tarkoitukseen. Verkkolevy on tehokas liukastumisen estäjä olemassa olevan rampin päällä. Tuote sopii hyvin sekä väliaikaisiin että pysyviin rakenteisiin.

Kohteissa, joissa ei tarvita äärimmäistä liukkauden estoa ja viimeistelty ulkonäkö on tärkeä, voidaan käyttää myös kyynellevyä, jota on saatavissa ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistettuna. Kyynellevy on verkkolevyä helpompi pitää puhtaana.

Joskus liukastumisen estoa voidaan tehostaa kaiteella. RST-kaideputki ja RST-seinäkiinnikkeet on hyvä vaihtoehto silloin, kun seinäpinta mahdollistaa kaiteen kiinnittämisen. RST-kaideputkessa on tyylikäs silkinhimmeä hiottu pinta.

Erittäin vaativiin korjausrakennuskohteisiin voidaan asentaa antislip-reikälevy, joka on hyvännäköinen erikoistuote. Levy on 3 mm:n levymateriaalista vasaroitu ruostumaton tai mustateräksinen reikälevy. Antislip-reikälevy tulee kantavan rakenteen, esim. ritilän päälle, koska näin ohuella reikälevyllä ei ole suurta omaa kantavuutta. Levyn ovaalit reiät on vasaroitu niin, että ne kurkottavat pystyyn ja antavat erinomaisen liukuturvan.

 

Ja sitten kun rakenteet on kunnossa, onkin aika miettiä, missä käyttää sepeliä ja missä jäänestoainetta – vai ottaisiko lapion käteen. Turvallisia talvikelejä!

 


Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu liukuestelevyihin

Katso kaikki artikkelit