Hammastetut teräsritilät pienentävät liukastumisen riskiä | Cronvall Oy

11 helmikuuta 2021
Toomas Lehtonen
Kirjoittaja
Toomas Lehtonen
Aihe
Tuotteet

Talvi on parhaimmillaan, aurauskoneet laulavat ja sepeliä kuluu. Hiekoitussepeli ja jäänsulatusaine eivät kuitenkaan korjaa rakentamisen puutteita liukastumisen estossa, joten säiden aiheuttamaa liukkautta on tärkeää tarkastella pintaa syvemmältä. 

 

Ulkona rakenteiden liukkautta lisäävät lähinnä vesi ja jää. Cronvall tarjoaa useita eri vaihtoehtoja liukkauden torjuntaan ulkona. Tässä siis muutamia vinkkejä uuden rakentajalle ja vanhan korjaajalle sekä poimintoja ulkokäyttöön sopivista antislip-tuotteistamme.

 

Ulkorakenteiden teräsritilöiden suunnittelussa on huomioitava liukkaudenesto

 

Liukkauden torjunta on helpointa suunnitella ja toteuttaa uutta rakentaessa. Ulkorakenteiden suunnittelussa on hyvä huomioida Suomen talven liukkaat ja jäiset olosuhteet. Ulos laitettavien teräsritilöiden päällä kävely voi osoittautua jopa vaaralliseksi talvella, jos teräsritilöitä valitessa ei olla huomioitu liukkaudenestoa. 

Ulos sijoitettaviin rakenteisiin kuten esimerkiksi portaisiin voidaan valita normaali ritiläaskelma tai hammastettu askelma. Ero näiden välillä on se, että hammastettu teräsritilä nimensä mukaisesti on liukastumisenestolta hieman tehokkaampi, sillä ritilän pinta on tehty hammastetusta eli sahalaitakuvioisesta teräksestä.

Molemmissa teräsritilöissä on etureunassa liukuturvalista, liukastumisen estoa edesauttamaan. Askelmissa silmäkoko on joko 34x76mm (standardi) tai EU-silmäkoko 34x38mm. Teräsritilöitä on saatavilla erilaisilla leveyksillä 600-1200mm väliltä. Meillä myös kaikki teräsritilät ovat varustettu kiinnityksen helpottamiseksi valmiilla kiinnitysreijillä.

Alumiininen profiilitasoritilä, jossa on hyvä pito jalalle, on myös yllättävän hyvä tuote liukastumisen estoa hakevalle. Neljä metriä pitkä profiilitaso on 40 mm korkea ja siinä on hyvä kantokyky. Alumiinisten profiilitasoritilöiden leveydet ovat 120 mm, 240 mm ja 360 mm. Leveämpää tasoa saadaan, kun profiilitasoja liitetään rinnakkain yhteen. Alumiini on myös kevyttä ja säänkestää.

 

Sileäpintaisen vaarallisen ritilän vaihto hammastettuun teräsritilään

Mikäli rakennuksen ulkorakenteissa on käytetty sileäpintaisia, talvella jopa vaarallisia teräsritilöitä, voidaan ne vaihtaa hammastettuihin turvallisimpiin ritilöihin. Kun jälkikäteen halutaan parantaa liukkauden estoa, on otettava huomioon käyttötarkoitus ja eri vaihtoehdot sileän teräsritilän korvaamiseen.

Kohteissa, joissa ei tarvita äärimmäistä liukkauden estoa ja viimeistelty ulkonäkö on tärkeä, voidaan käyttää myös kyynellevyä, jota on saatavissa ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistettuna. Kyynellevy on myös hyvä vaihtoehto siitä, että se on helppo pitää puhtaana.

Erittäin vaativiin korjausrakennuskohteisiin voidaan asentaa liukkaudenestoa varten tehty erikoistuote antislip-reikälevy. Levy on 3 mm:n levymateriaalista vasaroitu ruostumaton tai mustateräksinen reikälevy. Antislip-reikälevy tulee kantavan rakenteen, esim. ritilän päälle, koska näin ohuella reikälevyllä ei ole suurta omaa kantavuutta. Levyn ovaalit reiät ovat sahalaitaisia ja ne antavat erinomaisen liukuturvan vaativissakin olosuhteissa.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostohetkiä kaupassamme!

Katso kaikki ritiläaskelmamme täältä

Katso kaikki artikkelit