Hammastetut ritilät liukastumisen estoon

26 lokakuuta 2022

Tänä vuonna talvi ei yllätä - paitsi ehkä autoilijan. Ensimmäiset pakkasyöt muodostivat piikin ritilöiden myynnissä, joten asiakkaamme ovatkin kiitettävästi sisäistäneet ritilöiden mahdollisuudet liukkauden torjunnassa. 

Tutustutaanpa siis tarkemmin hammastettuun ritilään, joka auttaa välttämään henkilövahinkoja pakkaskelin saapuessa. 

 

Ulkona rakenteiden liukkautta lisäävät lähinnä vesi ja jää. Cronvall tarjoaa useita eri vaihtoehtoja liukkauden torjuntaan ulkona. Tässä siis muutamia vinkkejä uuden rakentajalle ja vanhan korjaajalle sekä poimintoja ulkokäyttöön sopivista antislip-tuotteistamme.

 

Ulkorakenteiden teräsritilöiden suunnittelussa on huomioitava liukkaudenesto

 

Liukkauden torjunta on helpointa suunnitella ja toteuttaa uutta rakentaessa. Ulkorakenteiden suunnittelussa on hyvä huomioida Suomen talven liukkaat ja jäiset olosuhteet. Ulos laitettavien teräsritilöiden päällä kävely voi talvella osoittautua jopa vaaralliseksi, jos teräsritilöitä valitessa ei olla huomioitu liukkaudenestoa. 

Ulos sijoitettaviin rakenteisiin kuten esimerkiksi portaisiin voidaan valita normaali ritiläaskelma, tai hammastettu askelma. Ero näiden välillä on se, että hammastettu teräsritilä nimensä mukaisesti on liukastumisenestoltaan hieman tehokkaampi, sillä ritilän pinta on tehty hammastetusta, eli sahalaitakuvioisesta teräksestä.

Molemmissa teräsritilöissä on etureunassa liukuturvalista, liukastumisen estoa edesauttamaan. Askelmissa silmäkoko on joko 34x76mm (standardi) tai EU-silmäkoko 34x38mm. Teräsritilöitä on saatavilla erilaisilla leveyksillä 600-1200mm väliltä. Meillä kaikki teräsritilät on varustettu kiinnityksen helpottamiseksi valmiilla kiinnitysrei'illä.

Alumiininen profiilitasoritilä, jossa on hyvä pito jalalle, on myös yllättävän hyvä tuote liukastumisen estoa hakevalle. Neljä metriä pitkä profiilitaso on 40 mm korkea ja siinä on hyvä kantokyky. Alumiinisten profiilitasoritilöiden leveydet ovat 120 mm, 240 mm ja 360 mm. Leveämpää tasoa saadaan, kun profiilitasoja liitetään rinnakkain yhteen. Alumiini on myös kevyttä ja säänkestävää. Katso myös muut liukastumisen eston tuotteet.

 

Sileäpintaisen vaarallisen ritilän vaihto hammastettuun teräsritilään

Mikäli rakennuksen ulkorakenteissa on käytetty sileäpintaisia, talvella jopa vaarallisia ritilöitä, voidaan ne vaihtaa hammastettuihin turvallisimpiin ritilöihin. Kun jälkikäteen halutaan parantaa liukkauden estoa, on otettava huomioon käyttötarkoitus ja eri vaihtoehdot sileän teräsritilän korvaamiseen.

Kohteissa, joissa ei tarvita äärimmäistä liukkauden estoa ja viimeistelty ulkonäkö on tärkeä, voidaan käyttää myös kyynellevyä, jota on saatavissa ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista valmistettuna. Kyynellevy on myös siitä hyvä vaihtoehto, että se on helppo pitää puhtaana.

Erittäin vaativiin korjausrakennuskohteisiin voidaan asentaa liukkaudenestoa varten tehty erikoistuote antislip-reikälevy. Levy on 3 mm:n levymateriaalista vasaroitu ruostumaton tai mustateräksinen reikälevy. Antislip-reikälevy tulee kantavan rakenteen, esim. ritilän päälle, koska näin ohuella reikälevyllä ei ole suurta omaa kantavuutta. Levyn ovaalit reiät ovat sahalaitaisia ja ne antavat erinomaisen liukuturvan vaativissakin olosuhteissa.

 

Cronvallilta ostat tarvitsemasi, ajasta ja paikasta riippumatta sekä aina läpinäkyvään ja kilpailukykyiseen hintaan. Toimitukset tulevat ajallaan ja tilaaja pysyy niistä ajan tasalla - siis tavalla, mihin olet voinut tottua parhaimpien kuluttajille suunnattujen verkkokauppojen kanssa. Tarvitset tilaukseen vain Y-tunnuksen ja tavara on luonasi silmänräpäyksessä.

Katso kaikki ritiläaskelmamme täältä

Katso kaikki artikkelit