Metalliverkko on monikäyttöinen rakennuselementti

lokakuuta, 15 2020
Metalliverkot Cronvallilta
Toomas Lehtonen
Kirjoittaja
Toomas Lehtonen
Aihe
Tuotteet

Metalliverkko on yksi rakennusalan elementeistä, joihin törmää yllättävän usein. Metalliverkkoa käytetään esimerkiksi sisäkatoissa, hisseissä, rakennusalalla suojana; roskakatoksen komponenttina. Käyttötarkoituksia on äärimmäisen paljon. 

 

Hitsattu vai pakotettu? 

 

Metalliverkot voidaan jakaa hitsattuihin ja pakotettuihin. Hitsatut verkot on kaikkein yleisin versio metalliverkoista. Hitsattuja verkkoja ei voi valmistaa alle 3,5mm silmäkoolla, mutta pakotettuja verkkoja kyllä voi. Silloin niitä kutsutaan kudoksiksi. Cronvallilla on laaja valikoima haponkestävästä langasta kudottuja pienisilmäisiä verkkorullia. Hitsatuissa ja pakotetuissa verkoissa silmäkoko mitataan vapaana aukkona langan paksuudesta riippumatta. 

Toinen jaottelutapa on jakaa langan jäykkyyden mukaan. Metalliverkkoa myydään jäykkinä arkkeina tai taipuisina rullina. Rullatavarana myydyn metalliverkon lanka on hyvin ohutta ja taipuisaksi lämpökäsiteltyä (vaaka lanka) , jotta verkko rullaantuu. 

Pakotettu verkko on jäämässä vähemmälle käytölle. Sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, koska siinä ei ole hitsisaumoja  ja niitä voi valmistaa loputtoman pienisilmäisinä. Pakotettuja verkkoja kutsutaan myös seulaverkoiksi.  Hyvä esimerkki pakotetusta verkosta on vaikkapa vanhanaikaisen hissin suojaverkko, joka on 8x8mm silmäkoolla, jotta sormi ei mahtuisi siitä läpi. Kuitenkin useimmiten metalliverkot nykyään ovat hitsattuja ja myydään jäykkinä arkkeina. Onhan niiden kiinnittäminen ja leikkaaminen helpompaa. 

Hitsatussa metalliverkossa lanka on hyvin jäykkää. Lämpökäsittely takaa langan jäykkyyden, ja hitsattua metalliverkkoa voikin käyttää rakenneosana sellaisenaan. Laadukas metalliverkko on tehty joko teräksestä tai kuumasinkitystä teräksestä. Sinkittyä verkkoa tehdään kahdella tavalla; joko sinkitystä langasta hitsaamalla tai hitsauksen jälkeen teräslangasta jälkisinkittynä (kuumasinkitys). Cronvall myy lähes poikkeuksetta teollisuusstandardin mukaista jälkisinkittyä verkkoa sen korroosiokestävyyden vuoksi, onhan hitsisaumakin tällöin sinkitty.

Oikean metalliverkon valinnassa auttaa Cronvallin verkkokaupan filtteri

Metalliverkon valinnassakin on monia vaihtoehtoja, ja käyttötarkoitus määrää hyvin paljon valintaa. Esimerkkejä metalliverkon käyttötarkoituksista on esimerkiksi sisäkatot, roskakatokset, työkoneiden suojaaminen ja ulkorakentaminen. Metalliverkon yksi yleisimmistä käyttötarkoituksista onkin suojaaminen. 

Verkon silmäkoot vaihtelevat 0,033 millistä sataankin milliin, ja langan paksuus  0,03 millistä kymmeneen milliin. Verkon silmät ovat neliön muotoisia. Cronvallin sivuilla oleva etsintä filtteri auttaa löytämään juuri oikean tuotteen oikeilla spekseillä tiettyä käyttötarkoitusta varten. Arkkikoolla on suuri merkitys ostovaiheessa, sillä jos valitsee huolimattomasti, jää yli hukkapaloja. Cronvallin valikoimassa on useita erilaisia arkkikokoja. 

Jos silmän koko menee alle 3,5 millin, on verkko kudottava, ja materiaali on haponkestävä teräs. Kudotussa verkossa käyttötarkoitus vaihtuu kokonaan verrattuna suurempi silmäisiin metalliverkkoihin, ja niitä on hyvin lukuisia, esimerkiksi suodattaminen ja elintarviketeollisuudessa useita.

Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu metalliverkkoihin

Katso kaikki artikkelit