Ritilä on monipuolinen elementti | Cronvall Oy

8 lokakuuta 2020
Teräsritilät Cronvallilta
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Ritilä on monipuolinen elementti, joka taipuu moneen tarkoitukseen. Ritilöitä on monia erilaisia, riippuen niiden käyttötarkoituksesta.

Ritilätuotteet voidaan jakaa karkeasti neljään kategoriaan; ritilämatot, askelmat, lasikuituritilät ja profiilitasoritilät. Ritilät soveltuvat moniin käyttötarkoituksin, mutta  suurin osa ritilätuotteista on tarkoitettu käytettäväksi henkilökuormaa varten, esimerkiksi kulkureittien tekemistä varten. 

 

Ritilän tärkein ominaisuus on sen kantavuus

 

Kaikkien ritilöiden yhdistävä tekijä on niiden erinomainen kantavuus. Käytännössä ritilä toimii tasona, joka asennetaan teräskehikon päälle. Ritilän kantavuuden määrää kantoteräksen korkeus ja alla olevan teräskehikon kannattimien tukiväli.

 

Jotta rakenne on vahva, pitää tukivälin yli mennä kantoteräksen suunnassa. Ritilässä poikittain oleva sideteräs ei siis ole itsessään kantava rakenne, joten suunnalla on väliä.

 

Ritilän kantavuusluokka ilmoitetaan kuormitustaulukoissa. Kuormitusarvojen avulla määritellään, kuinka paljon ritilä kantaa, ja kuinka paljon painoa voi laittaa riippuen tukivälistä eli ritilän alla olevien kannattimien välistä. Kuormitusarvojen avulla ilmaistaan myös kantaako ritilä pistemäistä- tai tasaista kuormitusta.

 

Ritilämatto eli puristehitsattu ritilä

 

Tyypillisin ritilä on ritilämatto eli niin sanottu puristehitsattu ritilä. Kyseisiä ritilöitä saa käsittelemättömänä teräksenä, kuumasinkittynä, ruostumattomana tai haponkestävänä. Ritilämaton pinta voi olla sileä tai hammastettu. Hammastettua pintaa on kahta mallia; S4 joka on terävä ja S5 joka on leikattu.

 

Ritilämattoja löytyy niin järeää mallia, kun tavallista mallia, jossa kantoteräs on 30 mm. Järeissä ritilöissä kantoteräs on suurempi, 40-60 mm. Näin ollen järeät  ritilät kestävät jo esimerkiksi auton tai trukin painon.

 

Ritilän silmä eli kahden kantoteräksen ja kahden sideteräksen muodostama nelikulmio mitataan silmän teräksen keskeltä keskelle. Vapaa aukko on siten hitusen pienempi.

 

Lasikuituritilä vaativiin olosuhteisiin 

 

Toinen vähemmän tunnettu vaihtoehto haponkestävälle ritilälle on lasikuituritilä (GRP). Tällainen sopii vaativimpiin olosuhteisiin, kuten esimerkiksi paikkaan, jossa on vahvasti syövyttäviä aineita tai vaaditaan, että rakenne ei saa johtaa sähköä. 

 

Lasikuituritilä on kantavuuden suhteen samanlainen, kuin muutkin vaihtoehdot eli kantoterästä vastaavan lasikuidun korkeus määrittelee ritilän kantavuuden. Koska GRP ritilässä on molempiin suuntiin kantoteräs, ei asennus suunnalla ole väliä. Lasikuituritilöiden pinta on aina karhea. 

 

Profiilitasoritilä soveltuu erityistä pitoa vaativiin tiloihin

 

Profiilitasoritilä on hyvä vaihtoehto erityistä pitoa vaativiin tiloihin. Profiilitasoritilät voivat toimia vaihtoehtona perusritilälle kohteissa, joissa kantavuudelta vaaditaan vähemmän, mutta pidon on oltava samaa luokkaa.

 

Profiilitasoritilät sopivat erinomaisesti esimerkiksi ajorampeiksi tai kerrostalon katolle kävelyalustaksi. Ritilät ovat usein alumiinia, pitkiä ja pokattu metallilevyistä. Alumiini on materiaalina hyvin säänkestävä ja kevyt. 

 

Ritiläaskelma liukuturvalistalla paremman pidon saavuttamiseksi

 

Ritiläaskelma on puristehitsattu ritilä, joka on tehty valmiiksi askelmiksi. Ritiläaskelmia on saatavilla eri levyisiä sekä eri syvyisiä. Askelmien kulman nyrkkisääntö on 6 askelmaa yhtä nousumetriä kohden.

 

Askelmien etureunassa on aina liukuturvalista, joka takaa paremman pidon ja turvallisuuden askelmilla. Ritiläaskelmia saa myös kokonaan hammastettuna, eli silloin koko askelma on piikikäs.

Ritiläaskelmaa löytyy useista paikoista ympäriltämme; lastauslaitureilta, työmailta tai kerrostalon huoltportaista. On olemassa myös ritiläaskelmista tehtyjä kierreportaita erityiskäyttötarkoituksia varten. 

 

Invarampit valmiissa paketissa

 

Myös invarampit tehdään ritilästä. Invarampissa suositellaan n. 5-8 asteen nousua. Ramppiin voidaan asentaa mukaan tarvittaessa elementtikaide sinkitystä teräksestä. Invarampin ritilä on hyvin tiheää, mikä estää esimerkiksi kävelykeppien tai korollisten kenkien juuttumisen ritilään.

 

Ritilän standardikoko on 1m x 6m, ja se painaa n.200kg. Toimitamme invarampit tarvittaessa valmiissa paketeissa kaikilla tarvikkeilla, jolloin asennus on helppoa ja nopeaa. Huomio kuitenkin, että ritilälastia ei voi purkaa käsin, vaan se tulee tehdä koneellisesti, esimerkiksi trukilla tai nosturilla. Meiltä tilattaessa tarjoamme myös koneellista HIAB-purkua rahdin yhteydessä. 

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

 

Osta ritilätuotteet

Katso kaikki artikkelit