Pintaa syvemmälle alumiiniin

27 marraskuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe

Alumiini on monipuolinen metalli, joka tarjoaa lukuisia eri seoksia erilaisten sovellusten tarpeisiin. Tässä tekstissä esittelemme muutamia alumiiniseoksia, niiden ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia.

Cronvallilla tarjolla alumiinista pyörötankoja, lattoja, neliötankoja, alumiiniputkia, kulmatankoja, riisinjyvälevyjä ja stuccolevyä.

 

Taulukossa lyhyesti kooste eri alumiiniseosten koostumuksesta, lujuudesta, korroosionkestävyydestä ja käyttökohteita. Avaamme näitä vielä taulukon jälkeen tarkemmin.

Alumiiniseos

Koostumus

Lujuus

Korroosionkestävyys

Käyttökohteet

EN AW6082

Al, Si, Mg

Keskitaso

Hyvä

Rakenteelliset, merenkulku, kuljetussovellukset

EN AW6063

Al, Si, Mg

Keskitaso

Korkea

Arkkitehtoniset, ikkunankehykset, ovien kehykset

EN AW6060

Al, Si, Mg

Alhainen

Hyvä

Arkkitehtoniset, sisustus, kaiteet

EN AW6026

Al, Si, Mg

Ei sisällä lyijyä

Hyvä

Erinomainen

Autoteollisuus, koneenrakennus, ympäristöystävällinen

EN AW1050

99,5% alumiini 

Alhainen

Erinomainen

Ruokateollisuus, kemikaaliteollisuus, pakkausteollisuus

EN AW5754

Al, Mg

Kohtuullinen

Erinomainen

Laivanrakennus, kuljetusvälineet, korroosionkestävät

EN AW5005

Al, Mg

Keskitaso

Hyvä

Arkkitehtoniset paneelit, koriste-elementit

EN AW5083

Al, Mg

Korkea

Erinomainen

Laivanrakennus, paineastiat, vaativat sovellukset

 

 

 

Komp-axel (1)

 

EN AW6082 on alumiiniseos, joka on tunnettu keskitasoisesta lujuudestaan, hyvästä väsymiskestävyydestään ja erinomaisesta muovattavuudestaan. Pääasiassa piistä ja magnesiumista koostuva seos tarjoaa hyvän tasapainon hitsattavuuden ja korroosionkestävyyden välillä, mikä tekee siitä sopivan rakenteellisiin, merenkulullisiin ja kuljetussovelluksiin, joissa kestävyys on tärkeää.Alumiinilatta-tuotekuva (3)

EN AW6063 on alumiiniseos, joka on valmistettu pääasiassa magnesiumista ja piistä sen pääasiallisina seostavina elementteinä. Se on tunnettu erinomaisesta puristettavuudestaan, korkeasta korroosionkestävyydestään ja hyvästä pinnanviimeistelystä anodisoinnin jälkeen, mikä tekee siitä suositun arkkitehtonisissa sovelluksissa. Sen keskitasoisen lujuuden ja hitsattavuuden ansiosta se on myös yleinen valinta monimutkaisten muotojen valmistukseen rakentamisessa, kuten ikkunankehyksissä, ovien kehyksissä ja kylttien kehyksissä.

 

alumiini-pyoroputki

EN AW6060 on kuumakäsiteltävä alumiiniseos, jossa pääasiallisina seostavina elementteinä ovat magnesium ja pii, ja se tarjoaa hieman vähemmän lujuutta kuin 6063. Se on erittäin työstettävä, mikä tekee siitä ihanteellisen monimutkaisiin puristustuotteisiin, ja sillä on hyvät pinnanviimeistelyominaisuudet, korroosionkestävyys ja hitsattavuus. Tätä seosta käytetään yleisesti arkkitehtonisissa sovelluksissa, mukaan lukien sisä- ja ulkotilojen koristelu, kehykset ja kaiteet.

 

Neliotanko-alumiini

 

 

EN AW6026 on alumiiniseos, joka on kehitetty erityisesti korvaamaan lyijyä sisältävät seokset. Se tarjoaa hyvän lujuuden, erinomaisen koneistettavuuden, hyvän hitsattavuuden ja korroosionkestävyyden. Sitä käytetään laajasti teollisuudessa, kuten autoteollisuudessa ja koneenrakennuksessa, sekä monimutkaisten komponenttien valmistuksessa. Seos on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto, koska se ei sisällä lyijyä

 

kyynellevy

EN AW5754 on Al-Mg-seos, joka tarjoaa erinomaisen korroosionkestävyyden ja hyvän hitsattavuuden. Se on kohtuullisen vahva ja sitä käytetään laajalti laivanrakennuksessa, kuljetusvälineiden valmistuksessa ja korkean korroosionkestävyyden vaativissa sovelluksissa.

 

EN AW5005 ja EN AW5083 alumiinia on hyvin saatavina levyinäEN AW1050, EN AW5005 ja EN AW5083 alumiinia on hyvin saatavina levyinä

 

EN AW1050 on puhtaan alumiinin (Al) kaupallinen laatu, joka sisältää vähintään 99,5% alumiinia. Se on pehmeä, taivutettava ja erittäin korroosionkestävä, mutta sillä on alhainen mekaaninen lujuus verrattuna muihin alumiiniseoksiin. Seos on erinomainen sähkön- ja lämmönjohtaja. EN AW1050 soveltuu hyvin ruokateollisuuden sovelluksiin, kemianteollisuuteen ja pakkausteollisuuteen. Sitä käytetään myös lämmönvaihtimissa ja jäähdytysjärjestelmissä.

 

EN AW5005 on Al-Mg-seos, joka tunnetaan hyvästä korroosionkestävyydestään ja erinomaisesta hitsattavuudestaan. Se on suhteellisen pehmeä, mutta tarjoaa silti hyvän mekaanisen lujuuden. Tämä seos on erityisen suosittu sovelluksissa, jotka vaativat hyvää pintaviimeistelyä, kuten arkkitehtoniset paneelit ja erilaiset koriste-elementit. EN AW-5005 käytetään myös merkintäkilvissä, koristeissa ja muiden osien valmistuksessa, joissa ulkonäkö on tärkeä.

 

EN AW5083 on Al-Mg-seos, joka on tunnettu erinomaisesta korroosionkestävyydestään ja mekaanisesta lujuudestaan. Se on suosittu laivanrakennuksessa, paineastioiden valmistuksessa ja muissa vaativissa sovelluksissa, joissa vaaditaan vahvuutta ja kestävyyttä meriympäristössä.

 

Katso kaikki artikkelit