Ritilät, reikälevyt, verkkolevyt ja hitsatut verkot | Cronvall Oy

1 helmikuuta 2022
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Mitä eroa on reikälevyllä, verkkolevyllä, ritilöillä ja hitsatuilla verkoilla? Kyseisistä tuotteista puhuttaessa nimitykset usein sekoittuvat. Levyt, ritilät ja verkot eroavat kuitenkin toisistaan valmistustavoilta, ulkonäöltä sekä käyttökohteiltaan. Tuomme tässä blogissa esiin ritilöiden, reikälevyjen, verkkolevyjen ja hitsattujen verkkojen erot ja teemme niiden ostamisesta selkeämpää.

 

Reikälevy on suosittu tuote monella alalla

Reikälevy on nimensä mukaisesti umpinainen levy, johon valmistaessa niin sanotusti pistetään reiät. Rei'ityksen jälkeen levy mankeloidaan suoraksi, eli huolehditaan siitä, että se on tasainen. Tällä tekniikalla pystytään valmistamaan eri paksuisia sekä eri materiaaleista valmistettuja reikälevyjä. Reikälevyistä onkin saatavilla muutamia standardisoituja levykokoja.

Reikälevyjen reiät voivat olla monen muotoisia, pyöreitä, neliönmuotoisia, ovaaleja eli pitkulaisia tai kuviollisia. Vaihtoehtoja on monia.

Reikälevyjä käytetään usein arkkitehtuurissa, sisustuksessa, seulonnassa, ja suojaverkkona. Se on suosittu tuote monella alalla, niin teollisuudessa kuin rakentamisessa. Sen yleisimmät käyttötarkoitukset ovat sisustus ja suojaaminen.

Reikälevyjen ominaisuuksia voidaan lukean monella eri tapaa, muun muassa reiän halkaisijan ja reikien välimatkan mukaan:

  • R/C - reijän halkaisija millimetreissä
  • T/U - kahden reiän keskipisteen välimatka toisistaan millimetreissä

 

r2t3.5-30_m

 

Reikälevyjä voidaan lukea myös reikien muodostama tyhjän alan mukaan. Luku ilmaistaan prosentteina koko levyn alasta. Tyypillinen reikäala on yli 30%. Avoin reikäala on suurimmassa osassa pyöreäreikäisistä levyistä on noin 50% tienoilla ja hieman sen yli tai ali. Reikälevyissä, jossa reiät ovat neliönmuotoisia, on avoin reikäala tyypillisesti aina yli 50% eli suurin osa levystä on rei’ittämätöntä.

Jäikö jokin asia mietityttämään reikälevyistä? Siinä tapauksessa lue myös kattavampi kirjoitus aiheesta.

 

Verkkolevy on monikäyttöinen elementti

Verkkolevyt valmistetaan ikään kuin venyttämällä metallilevy verkoksi. Valmistuksessa käytetyn tekniikan vuoksi levyyn muodostuu salmiakin muotoisia reikiä. Näin ollen valmistuksessa ei myöskään synny hukkamateriaalia.

Verkkolevy ovat monikäyttöinen elementti, jonka kantavuus ja käyttötarkoitus vaihtelee tyypin mukaan. Sitä voidaan käyttää muun muassa arkkitehtuurissa, suojaamisessa, liukuesteenä sekä hoitotasona esimerkiksi kevyemmille kuormille. Levyjä voidaan valmistaa monesta eri materiaalista. Myös Cronvallin valikoimasta löytyy levyjä esimerkiksi teräksestä, sinkitystä levystä, kuumasinkitystä teräksestä, alumiinista ja ruostumattomasta- sekä haponkestävästä teräksestä.

Levystä suurin osa, noin 60-80% on avointa alaa, sillä säkeet jäävät verkkolevyssä melko ohuiksi. Verkkolevyt säkeet voivat olla joko rosoisia tai litteiltä eli mankeloituja. Myös verkkolevyjen ominaisuuksia voidaan lukea monella tapaa:

  • LW – aukon silmän pituus
  • SW – aukon silmän korkeus sekä aukkojen liitoskohdan korkeus
  • W – säikeen paksuus
  • t – verkkolevyn materiaalin paksuus

500800

 

Ritilä on kantava taso

Ritilä on taso, jonka päällä voi kävellä sen hyvän kantavuuden vuoksi. Erityyppisiä ritilöitä on paljon ja materiaalina voidaankin käyttää esimerkiksi RST- ja HST terästä tai jopa lasikuitua ja alumiinia. Yleisin materiaali on kuitenkin kuumasinkitty ritilä. Ritilän pääasiallisia käyttökohteita ovat esimerkiksi hoitotasot, rappurallit ja erilaiset askelmat. Ritilöitä on myös niin järeitä, että niiden päältä voidaan ajaa jopa autolla.

Ritilöiden valmistuksessa säikeet hitsataan yhteen, joko hitsaamalla tai puristehitsaamalla. Ritilälle muodostuu kaksi rakenneosaa, niin sanottu kantoteräs ja sidetanko. Nimensä mukaisesti kantoteräksen korkeus määrää ritilän kestävyyden eli kuormituksen määrän. Erityyppiset ritilät yleensä erotellaankin niiden kantavuuden mukaan. 

SILEA_34x76_kanto40_

Ritilä ei yksinään ole kuitenkaan kantava rakenne, vaan se vaatii aina alleen tukirakenteen, jonka päälle se asetetaan. Tukirakenteiden jännevälit määräytyvät valmistajan kuormitustaulukon tietojen mukaan.

Lisää erityyppisistä ritilöistä voit lukea niitä käsittelevästä blogista.



Hitsattu verkko on hyvä valinta suojaamiseen

Hitsattu verkko on edullinen tapa suojata asioita ja siksi sitä käytetäänkin yleensä suojaverkkona. Hitsattu verkko valmistetaan hitsaamalla metallilangat yhteen verkon muotoiseksi. 

Hitsatuista verkoista löytyy paljon erilaisia tuotteita. Tuotteet vaihtelevat materiaalin, langan paksuuden sekä silmä- ja arkkikoon mukaan. Materiaalina voidaan käyttää esimerkiksi ruostumatonta- sekä haponkestävää terästä tai vaikkapa kuumasinkittyä terästä. Kuumasinkityksellä hitsatulle verkolle saavutetaan erinomainen korroosionkestävyys.

Cronvallin verkkokaupasta voi ostaa hitsattua verkkoa voi joko arkkeina tai rullatavarana, riippuen verkon silmäkoosta. Pienisilmäiset eli 3,5-10mm silmäkoon verkot toimitetaan rullatavarana sekä isompisilmäiset, 10-150mm silmäkoon verkot toimitetaan arkkeina.

Ruostumaton_1_5x1_5x10

Lisää erilaisista metalliverkoista voit lukea niitä käsittelevästä blogistamme.

 

Ritilät, levyt ja verkot näppärästi verkkokaupasta

Verkkokaupastamme tilaaminen on helppoa ja nopeaa. Tuotteiden hinnat ja saatavuus on selkeästi ilmaistu, eikä verkkokauppaan tarvitse erikseen kirjautua. Verkkokaupasta ostaminen on kaikille yritysasiakkaille avointa.

Suurin osa ritilöistä, levyistä ja verkoista voidaan toimittaa verkkokaupastamme 1-3 arkipäivän kuluessa. Ostaessasi verkkokaupasta näet myös heti kuinka nopeasti pystymme toimittamaan tuotteet. 

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Tutustu valikoimaan

Katso kaikki artikkelit