RST-nelikulmaputki on luja ja korroosionkestävä rakennemateriaali

joulukuuta, 11 2020
RST-nelikulmaputket Cronvallilta
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Tuotteet

Nelikulmaputket ovat jäykkiä hitsattuja rakenneputkia, jotka on optimoitu kestämään mahdollisimman suurta kuormaa. Nelikulmaputkia valmistetaan sekä neliön että suorakaiteen muotoisina. Ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla RST-putkilla on hyvä korroosionkestävyys toisin kuin mustalla raudalla eli normaalilla rakenneteräksellä. RST-nelikulmaputket soveltuvatkin moneen käyttöön sekä sisällä että ulkona.

RST-nelikulmaputkien pinta on joko vetokirkas tai hiottu. Hiotussa putkessa pinta ja hitsisauma on hiottu grit 320 -tasoon, jolloin tulos on tyylikäs ja siisti. RST-nelikulmaputken hiottua pintaa ei tarvitse käsitellä mitenkään ja se voi jäädä esiin. Kalustevalmistajat käyttävät hiottuja nelikulmaputkia esimerkiksi huonekalujen jalkoina. 

Vetokirkas nelikulmaputki on kuitenkin se markkinoiden yleisin, ja siihen varastointikin keskittyy. 80 % koko markkinan tonnimäärästä on vetokirkasta. Järeät, yli 50x50 mm:n RST-nelikulmaputket, ovat yksinomaan vetokirkasta laatua.


Cronvallin nelikulmaputket

Cronvallin valikoimasta löytyy RST-nelikulmaputkea vetokirkkaana useassa eri koossa. RST-nelikulmaputket varastoidaan 6 m:n pituisina. Tarvittaessa toimitamme tilauksen mukana EN 10204/2.2 -materiaalitodistuksen. 

Cronvallin nelikulma- ja suorakaideputkissa käytetty ruostumaton teräs on austeniittista terästä, jonka tunnus on AISI 304 tai EN 1.4301. Austeniittinen ruostumaton teräs on lujaa ja kestää hyvin kosteita olosuhteita. AISI 304 on ruostumattoman teräksen ”peruslaatu” ja käytössä siis hyvin monipuolinen tuote. 

Erikoistoimituksena voimme myydä myös haponkestävästä teräksestä (AISI 316L/EN 1.4404/EN 1.4571) valmistettuja nelikulma- ja suorakaideputkia. Erikoitoimituksissa soita numeroon +358 400 173 298 tai jätä meille viesti.

 

RST-nelikulmaputken käyttökohteita

Ruostumaton teräs eli rosteri kestää käytännössä ikuisesti, ja nykypäivän rakennusmääräykset vaativat juuri rosteria useisiin rakenteisiin. Rosteriset rakenneputket ovatkin korvanneet perinteisiä teräksestä valmistettuja rakenneputkia monissa käyttökohteissa.

Koska RST-nelikulmaputkien tärkein käyttökohde on rakenteet, emme näe putkia ympäristössä niin paljon kuin niitä todellisuudessa käytetään. Toki putkilla on paljon käyttöä myös näkyvissä rakenteissa. Ruostumattomasta teräksestä valmistettuja nelikulmaputkia käytetään esimerkiksi

  •       linjastoilla elintarviketeollisuudessa
  •       kosteissa tiloissa hyllyjen ja kuljetusvaunujen rakenteissa
  •       kaiteissa 
  •       portaiden kantavissa rakenteissa
  •       portinpylväinä eläintarhojen rakennuksissa.


RST-nelikulmaputkesta voi myös jatkojalostaa erilaisia osia. Putkilla on hyvä hitsattavuus, onhan nelikulmaputki alun perinkin valmistettu hitsaamalla. 


RST-nelikulmaputken lujuus


RST-nelikulmaputken lujuuteen vaikuttaa oleellisesti putken seinämän paksuus, joka kasvaa sitä mukaa kuin rakenneputken poikkileikkaus kasvaa. Esimerkiksi 10x10-millisen neliöputken seinämän paksuus on 1,0 mm ja 50x50-millisen jopa 5,0 mm. Tyypillinen seinämän paksuus on 2,0–4,0 mm.Cronvallin verkkokaupan asiakkaita ovat muun muassa urakoitsijat, kunnat, maanrakennusyritykset, metallirakennepajat ja yrittäjät. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta: tilaat tarvitsemasi tuotteet jopa 10 sekunnissa.

 

Tutustu nelikulmaputkiin

Katso kaikki artikkelit