Titaanin monipuolisuus - arvokas metalli monilla aloilla

30 toukokuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe

Titaani on ainutlaatuinen metalli, jolla on monia erinomaisia ominaisuuksia. Se on harvinainen ja arvokas materiaali, joka tunnetaan erityisesti vahvuudestaan, keveydestään ja korroosionkestävyydestään. 

 

Tärkeä piirre titaanissa on sen korroosionkestävyys. Se kestää hyvin hapettavia aineita, kuten suolavettä ja klooria. Tämä tekee titaanista erinomaisen valinnan meriympäristöön, kemiallisiin prosesseihin ja muihin korroosioalttiisiin ympäristöihin, kuten lämmönvaihtimiin ja putkistoihin. Titaani säilyttää lujuutensa ja ulkonäkönsä myös äärimmäisissä lämpötiloissa.

 

Titaani on myös äärimmäisen kevyt metalli, jolla on korkea lujuus. Se on noin 45 prosenttia kevyempää kuin teräs, mutta silti erittäin kestävää. Tämä tekee titaanista hyvän materiaalin esimerkiksi lentokoneiden ja autojen valmistukseen, joissa keveys ja lujuus ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia.

 

Mitä eroa on kaupallisesti puhtaan titaanin ja seostetun titaanin välillä?

Kaupallisesti puhdas titaani

Kaupallisesti puhtaalla titaanilla tarkoitetaan titaanilaatuja, jotka eivät sisällä merkittäviä seosaineita. Ne ovat puhdasta titaania, jolla on erinomainen korroosionkestävyys ja hitsattavuus.

 

Kaupallisesti puhtaasta titaanista on olemassa neljä erilaista laatutasoa: Luokka 1, Luokka 2, Luokka 3 ja Luokka 4. Jokaisella laatutasolla on omat ominaisuutensa. Luokka 1 on erittäin kestävä korroosiota vastaan, se on helposti muovattavissa, mutta siinä on alhaisin lujuus. Toisaalta Luokka 4 on kaikkein vahvin, mutta se on hieman vaikeammin muovattavissa.

 

Seostettu titaani taas on valmistettu kaupallisesti puhtaasta titaanista, mutta se on käynyt läpi prosessin, jossa sitä on muokattu ja taottu haluttuun muotoon. Seostettu titaani on usein vahvempaa ja kestävämpää kuin pelkkä kaupallisesti puhdas titaani. Taonta lisää titaanin lujuutta ja mahdollistaa monimutkaisempien muotojen ja rakenteiden valmistuksen. 

 

Seostettu titaani

Seostettu titaani on arvokas metalliseos, joka sisältää titaanin lisäksi alumiinia, vanadiinia ja mahdollisesti palladiumia. Seos on erittäin kestävä, kevyt ja korroosionkestävä. Lisäksi se sietää korkeita lämpötiloja. Seostetun titaanin ainutlaatuiset ominaisuudet mahdollistavat korkealujuisten tuotteiden valmistuksen vaativissa sovelluksissa, esimerkiksi ilmailu- ja kemikaaliteollisuudessa. Seoksen avulla voidaan luoda kehittyneitä ja kevyitä tuotteita erinomaisella suorituskyvyllä ja kestävyydellä.

 

Pääasiallinen ero kaupallisesti puhtaan titaanin ja seostetun titaanin välillä on niiden valmistusprosessi ja siten myös niiden ominaisuudet. Seostettu titaani tarjoaa lisää vahvuutta ja kestävyyttä verrattuna pelkkään kaupalliseen puhtaaseen titaaniin, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon vaativiin sovelluksiin.

 

Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Kerromme ALV 0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.

Katso kaikki artikkelit