Verkkolevy eli levyverkko on monikäyttöinen elementti | Cronvall Oy

1 maaliskuuta 2022
Verkkolevy
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Verkkolevy eli levyverkko, (expamet) on monipuolinen tuote, jolla on lukuisia käyttökohteita. Verkkolevy on myös ekologinen valinta, sillä materiaalia ei mene lainkaan hukkaan verkkolevyä valmistaessa. 

 

Verkkolevyn käyttökohteet

 

Verkkolevyillä on tuhansia erilaisia käyttökohteita. Verkkolevyjä voidaan käyttää esimerkiksi julkisivuissa sekä akustiikassa. Osalla levyistä on myös hyvä anti-slip ominaisuus, jolloin ne soveltuvat erinomaisesti myös kävelytasoiksi. Kyseisten levyjen pinta ei ole liukas eli sitä, ei ole mankeloitu ja se pureutuu näin ollen hyvin jalkineeseen toimien liukuesteenä.

 

Verkkolevyt soveltuvat hyvin myös suojaamaan erilaisia kohteita. Verkkolevyjä voidaankin käyttää kaiteina, aitana, porttina, häkkinä tai vaikkapa murtosuojana. Murtosuojaa hankkiessa kannattaa kuitenkin tarkistaa verkkolevyn malli, sillä vain osa verkkolevyistä on vakuutusyhtiöiden hyväksymiä murtosuojia. Kyseisiä verkkolevyjä ovat 2089- ja 2074FT-verkkolevyt.

 

Verkkolevyt kestävät rakenteensa takia paremmin rasitusta kuin teräslangasta kudotut tai hitsatut verkot ja näin ollen ne ovat lujempia ja monikäyttöisempiä muihin verkkoihin verrattuna. Verkkolevyjen etu on myös se, että ne ovat taipuisia sekä yhtenäisiä ja niitä on näin ollen helppo muotoilla eri käyttötarkoituksiin. 

 

Verkkolevyn ominaisuudet

 

Verkkolevystä suurin osa, noin 60-80% on avointa eli läpäisevää alaa. Levyssä itsessään ei  ole käytetty itse materiaalia paljolti, sillä levyn säkeet jäävät myös melko ohuiksi. Verkkolevyä ostaessa on tärkeä ymmärtää eri merkintöjen tarkoitus. Merkinnät kertovatkin levyn eri ominaisuuksista:

 

Vakiomalli:

 

  • LW – aukon silmän pituus mitattuna solmun keskeltä solmun keskelle
  • SW – aukon silmän levey mitattuna solmun keskeltä solmun keskelle
  • W – säikeen paksuus
  • t – verkkolevyn materiaalin paksuus

 

Litistetty verkkolevy:

 

  • aukko/sisämitta
  • W – säikeen paksuus
  • t – verkkolevyn materiaalin paksuus

Litistetty- vai vakiomallinen verkkolevy?

 

Verkkolevyt voidaan jakaa kahteen eri ryhmään, vakiomalleihin ja litistetyttyihin malleihin. Vakiomalli eli niin sanottu perusmalli on verkkolevy, jossa säikeet ovat koholla. Tämä tarkoittaa sitä, että kyseinen levy soveltuu kohteisiin, joissa vaaditaan levyltä anti-slip ominaisuutta eli liukkauden estoa. 

 

Levyn tuotekoodissa merkintä F eli “flattened” tarkoittaa litistettyä verkkolevyä. Litistetty verkkolevy taas on pinnaltaan sileä/valssattu/mankeloitu. Tämä tarkoittaa sitä, että pinnan materiaali ei ole terävä eli ei sovellu kohteisiin, joissa tarvitaan anti-slip ominaisuus.

 

Vakiomallin verkkolevyn silmä on salmiakkimainen, kun taas litistetyllä verkkolevyllä silmä on hieman pyöreämpi. Vakiomallissa myös silmäkoko ilmoitetaan solmun keskeltä keskelle, kun taas litistetyssä mallissa se ilmoitetaan aukon/sisämitan mukaan.

 

Verkkolevyjen valmistusmenetelmä on patentoitu Englannissa jo 1880-luvulla. Verkkolevyt ovat valmistettu niin, ettei niissä ei ole irtoavia säikeitä tai hitsausliitoksia. Tämä antaa verkkolevyille myös erinomaisen korroosionkeston, sillä levyssä ei ole helposti ruostuvia saumakohtia.

 

Verkkolevyn valmistusprosessissa ei myöskään tule materiaalihukkaa, kun taas esimerkiksi reikälevyn valmistuksessa tulee. Verkkolevyt valmistetaan kelasta tai levystä leikkaamalla ja venyttämällä, jolloin hukkapaloja ei pääse syntymään. 

 

Toimitamme eri materiaaleista valmistettuja verkkolevyjä suoraan varastosta

 

Verkkolevyjä voidaan valmistaa monesta eri materiaalista kuten kuumasinkitty-, sinkitystä-, kylmävalssatusta- ja kuumavalssatusta teräksestä, alumiinista, RST:stä ja HST:stä, kuparista, titaanista, messingistä sekä tulenkestävästä teräksestä.

 

Cronvall toimittaa useista materiaaleista valmistettuja verkkolevyjä suoraan varastosta. Näitä kyseisiä vaihtoehtoja ovat alumiiniset-, kuumasinkityt-, sinkityt-, RST-, HST- ja teräksiset verkkolevyt. Muut materiaalivaihtoehdot eivät kuulu valikoimaamme tällä hetkellä, mutta toki kysynnän vaihteluiden mukaan kyseisiä tuotteita voi olla tulevaisuudessa saatavilla.

 

Lue myös blogimme aiheesta ritilät, reikälevyt, verkkolevyt ja hitsatut verkot.

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Tutustu verkkolevyihin

Katso kaikki artikkelit