Vinkit kestävän kettingin ja sakkelin valintaan | Cronvall Oy

9 maaliskuuta 2022
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Kettinki, ketju tai ankkurointikettinki on pääasiassa laiturien ja poijujen ankkurointiin tarkoitettu tuote. Sakkeli taas puolestaan on U:n muotoinen lukkohela, jonka avulla kettinki voidaan kiinnittää.

Kestävyyden varmistamiseksi on hyvä tietää, mitä eri ominaisuuksia kettingeillä on ja mistä eri materiaaleista niitä on valmistettu, jotta ne kestävät kulutusta mahdollisimman pitkään. Ostaessa on hyvä myös tiedostaa millainen sakkeli soveltuu kullekin kettingille. 

Kettinkien tärkein ominaisuus on kestävyys

Kettingeillä on eri ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden kestävyyteen. Kestävyys on tärkeä ominaisuus, sillä kettinkien päätarkoitus on kestää mekaanista kulutusta mahdollisimman hyvin.

Puhdas ja laadukas raaka-aine takaa kettingille parhaan kulutuskeston antaen kettingille mahdollisimman pitkän elinkaaren. Verkkokaupassamme myytävät ASEKE® -kettingit ovat valmistettu Norjassa laadukkaista sertifioiduista materiaaleista täysautomaattikoneilla, jotka takaavat tasaisen laadun. Näin ollen jokainen kettingin lenkki on yhtä vahva, eikä kettingissä esiinny heikkoja kohtia. 

Kaikki myymämme kettingit ovat valmistettu kuumasinkitystä teräksestä, joten niissä on myös erittäin hyvä korroosionkesto. Kuumasinkitty eli jälkisinkitty teräs valmistetaan upottamalla terästuote altaaseen muutamaksi sekunniksi, jossa on sulaa sinkkiä. Tällä tavalla taataan, että teräkseen saadaan tasainen paksu kerros sinkkiä.

Lopputuote on vielä lisäksi lujuustestattu ja sertifioitu kestävyyden takaamiseksi. Jotta kettinki kestää pitkään, on myös erittäin tärkeää, että luokitellun kettingin kanssa käytetään aina myös luokiteltuja sakkeleita.

Kettinkien lujuusluokitukset

Kettingit voidaan jakaa eri tyyppeihin G-lujuusluokituksen mukaan. Kettinkien lujuusluokitukset eivät kuitenkaan kerro kettinkien kokonaiskestävyyttä, vaan G-lujuusluokituksilla ilmoitetaan ainoastaan se, kuinka paljon vetoa kettinki kestää.

Kettingille saadaan todella kova vetolujuus karkaisemalla. Karkaistu kettinki on kuitenkin hyvin usein liian kovaksi karkaistu, jolloin riski kettingin hajoamiselle on hyvin suuri. Tästä syystä esimerkiksi ankkurointiin tarkoitettuja kettinkejä ei pitäisi karkaista. 

Verkkokaupassamme myytävät ASEKE® G40 ankkurointikettingit eivät ole karkaistuja, jolloin ne soveltuvat ankkurointikettingeiksi hyvin. Laadukkaan raaka-aineen ansiosta ASEKE® G40-kettingit ylittävät G40 lujuusluokitukselta vaaditut luvut. Kettingin elinkaaren voi näin ollen maksimoida käyttämällä hyvillä raaka-aineilla ja välttämällä karkaistuja kettinkejä.

Kettinkien lujuusluokitusten ominaisuudet

G-lujuusluokitusten lisäksi kettinkejä voidaan jakaa eri tyyppeihin myös muiden luokitusten mukaan. Markkinoilta löytyy myös luokittelemattomia sekä NS:9415:2009 -standardin mukaisia kettinkejä.

Kauppalaatu/luokittelematon kettinki

Kauppalaatuinen eli luokittelematon kettinki, on kettinki, josta tiedetään ainoastaan mitat ja paino. Luokittelemattoman kettingin idea on valmistaa kettinkiä mahdollisimman halvalla tavalla. Luonnollisesti tällöin valmistuksessa käytetty raaka-aine ja valmistusmenetelmä ovat asioita, joissa tingitään.

Lopputuotteena on huonolaatuinen ja pehmeä materiaali, joka kuluu epätasaisesti sekä nopeasti muun muassa pistekorroosio aiheuttamana. Kauppalaadun kettinkiä käytetäänkin pääsääntöisesti vain koristekettinkinä, eikä näin ollen sovellu esimerkiksi ankkurointikäyttöön.

G40 kettinki

G40 luokitus tarkoittaa, että kettingin tulee kestää vetoa 40kg/neliömillimetri venymättä eli muuttamatta muotoaan. Vetotestin läpäissyt kettinki saa siitä todistuksen. Kyseisessä testissä ei kuitenkaan puututa kettingin valmistuksessa käytettyihin raaka-aineisiin eikä valmistusmenetelmiin.

 

G60 & G70

G60 ja G70 luokitukset tarkoittavat sitä, että kettingin tulee kestää vetoa 60kg/neliömillimetri tai 70kg/neliömillimetri venymättä eli muuttamatta muotoaan. Vetotestin läpäissyt kettinki saa testin läpäistyä kyseisen todistuksen laadusta. Kyseisessä testissä ei kuitenkaan puututa kettingin valmistuksessa käytettyihin raaka-aineisiin eikä valmistusmenetelmiin.

NS:9415:2009

NS:9415:2009 -standardissa idea on kettingin maksimaalinen kulutuskesto ja ympäristöystävällisyys. Edellytykset standardin täyttämiseksi alkavat kettingin valmistajan auditoimisella. Ulkopuolinen sertifiointilaitos auditoi valmistavan tehtaan ja mikäli asiat tehtaalla ovat standardin vaatimien asioiden mukaisia, saa tehdas hyväksynnän valmistaa standardin mukaisia tuotteita.

Standardissa määritellään myös kettingin valmistuksessa käytetyt raaka-aineita ja valmistusmenetelmä. Tämän standardin mukaiset kettingit ovat suunniteltu nimenomaisesti ankkurointikäyttöön ja soveltuvat siihen näin ollen parhaiten. Standardin mukainen kettinki luovuttaa myös mahdollisimman vähän haitta-aineita takaisin luontoon.

Cronvallin verkkokaupan kettingit ja sakkelit 

Cronvallin verkkokaupasta löytyy eri paksuisia ASEKE® G40-kettinkejä, 13mm, 16mm ja 19mm. Eri paksuiset kettingit eroavat toisistaan myös murtolujuuden vuoksi. Pystymme tarvittaessa tarjoamaan myös NS:9415:2009 -standardin mukaisia kettinkejä.

Sakkelin valinnassa kannattaa huomioida kettingin paksuus, sillä eri paksuisille kettingeille on tarkoitettu eri paksuiset sakkelit. 20mm paksuinen sakkeli esimerkiksi soveltuu 13mm ja 16mm kettingeille, kun taas 22mm paksuinen sakkeli on tarkoitettu käytettäväksi vain 19mm paksuisen kettingin kanssa.

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katsoa tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

Kaikki kettingit ja sakkelit

Katso kaikki artikkelit