Vertailussa alumiini ja teräs

21 elokuuta 2023
Eliisa Kreegimäe
Kirjoittaja
Eliisa Kreegimäe
Aihe

Alumiini ja teräs ovat kaksi yleisesti käytettyä metallia, joita näemme päivittäin erilaisissa käyttökohteissa ja tuotteissa. Näiden kahden metallin välillä on kuitenkin useita eroja, jotka vaikuttavat niiden käyttöön ja sovelluksiin. Tässä blogissa tarkastelemme alumiinin ja teräksen ominaisuuksia, etuja ja haittoja sekä niiden käyttökohteita.

 

Alumiini

Alumiini on kevyt, mutta silti vahva metalli, jolla on erinomaiset korroosionkestävät ominaisuudet. Sitä löytyy maankuoresta yleisesti oksidimuodossa, josta se jalostetaan. Alumiinilla on monia käyttökohteita eri teollisuudenaloilla, kuten kuljetusvälineissä, elintarviketeollisuudessa, rakennuksissa ja elektroniikkateollisuudessa. Alumiini on mahdollista käsitellä eri tavoin sen käyttötarkoituksesta riippuen. Sitä voidaan muokata, taivuttaa, puhkaista, kääntää sekä liittää yhteen hitsaamalla.

Alumiinituotteissa tarjoamme erilaisia vaihtoehtoja, kuten monipuolisia profiileja, kestävää pyörötankoa ja tarkasti valmistettuja putkia. Lisäksi meiltä löytyy myös käytännöllisiä kyynellevyjä sekä monikäyttöisiä reikä- ja verkkolevyjä, jotka soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin.

 

kyynellevyKyynellevy alumiinista.

 

Alumiinin edut:

  • Korroosionkestävyys: Alumiini muodostaa luonnollisen oksidikerroksen pinnallen, joka suojaa sitä korrosiolta. Tämä tekee siitä sopivan materiaalin esimerkiksi ulkona oleviin rakenteisiin ja säiliöihin.
  • Hyvä lämmön- ja sähkönjohtavuus: Alumiini on erinoimainen lämmön- ja sähkönjohtaja, mikä tekee siitä hyödyllisen materiaalin esimerkiksi sähköjohtimissa ja jäähdytyssovelluksissa.
  • Kevyt: Alumiini on noin kolmanneksen kevyempää kuin teräs, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan sovelluksiin, joissa paino on kriittinen tekijä.

 

Alumiinin haitat:

  • Vähäinen lujuus verrattuna teräkseen: Alumiini ei ole yhtä lujaa kuin teräs, mikä voi rajoittaa sen käyttöä tietyissä vaativissa sovelluksissa, kuten rakentamisessa ja raskaiden koneiden valmistuksessa. Alumiinin lujuutta voidaan kuitenkin huomattavasti parantaa seostamalla. Esimerkkinä auton alumiinivanteet.
  • Korkeat kustannukset: Alumiini on tyypillisesti kalliimpaa kuin teräs, mutta halvempaa kuin ruostumaton teräs, mikä voi vaikuttaa sen käytön houkuttelevuuteen.


Teräs

Teräs on rautaseoksen yleisnimitys, johon voi kuulua muita metalli- ja hiiliseoksia. Se on yksi maailman yleisimmin käytetyistä metalleista monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi. Terästä käytetään laajasti rakentamisessa, koneiden valmistuksessa, ajoneuvoissa, kodinkoneissa ja  sähkömoottoreissa.

Terästuotteissamme tarjoamme laajan valikoiman erilaisia teräsmateriaaleja. Sinkityt terästuotteet kuten ritilät, hitsatut verkot ja reikälevyt tarjoavat erinomaista suojaa korroosiolta, ja ruostumattomasta teräksestä putket, reikälevyt, profiilit, tangot ja levyt puolestaan takaa kestävyyden ja pitkäikäisyyden vaativissakin ympäristöissä. Haponkestävästä teräksestä putket, levyt ja reikälevyt on ihanteellinen valinta haastaviin kemiallisiin ympäristöihin, ja kulutuksenkestävä teräs, kuten Hardox levyt, tarjoaa ylivertaista kulumisenkestoa vaativissa kuljetus- ja käsittelysovelluksissa.

Haponkestävästä teräksestä putki

Saumaton kylmävedetty tarkkuusteräsputki haponkestävästä teräksestä.

 

Teräksen edut:

  • Lujuus: Teräs on tunnettu erinomaisesta lujuudestaan ja se kestää hyvin iskuja sekä mekaanista rasitusta. Tämä tekee siitä ihanteellisen materiaalin monissa vaativissa sovelluksissa, kuten rakentamisessa ja moottoriajoneuvoissa.
  • Kierrätettävyys: Teräs on täysin kierrätettävä materiaali, ja kierrätysprosessi ei heikennä sen ominaisuuksia. Kierrätys auttaa vähentämään uusien raaka-aineiden tarvetta ja ympäristövaikutuksia.
  • Kustannustehokkuus: Teräs on yleensä edullisempaa kuin monet muut metallit, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille teollisuudenaloille.

 

Teräksen haitat:

  • Paino: Teräs on huomattavasti raskaampaa kuin alumiini, mikä voi olla haitallista sovelluksissa, joissa paino on kriittinen tekijä.
  • Korroosioherkkyys: Teräs altistuu helpommin korroosiolle kuin alumiini. Tämän vuoksi sitä on usein suojattava pinnoittamalla tai käyttämällä ruostumatonta terästä.

 

Alumiini ja teräs ovat molemmat arvokkaita ja monipuolisia metalleja, joilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Valinta niiden välillä riippuu sovelluksesta, jossa metallia käytetään. Alumiini on erityisen hyödyllinen kevyissä ja korroosionkestävissä sovelluksissa, kun taas teräs on paras vaihtoehto vaativissa ja lujaa materiaalia vaativissa ympäristöissä. On tärkeää ymmärtää metallien ominaisuudet ja käyttötarkoitukset, jotta voimme tehdä kestäviä ja tehokkaita valintoja tulevissa projekteissa ja tuotteissa.

 

Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Näytämme ALV 0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.

 

Katso kaikki artikkelit