Yleisimmät materiaalit ja niiden käyttötarkoitukset | Cronvall Oy

26 lokakuuta 2021
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe

Välillä materiaalien saatavuus on huono ja juuri kyseistä materiaalia, mitä olisi tarkoitus ostaa ei löydykään. Mitä silloin? Tässä blogissa kerromme, mitä materiaaleja on olemassa ja mitä materiaaleja voit käyttää, jos toisen saatavuus on huono. Nappaa siis vinkit eri materiaaleista ja niiden ominaisuuksista blogistamme!

 

 

Teräs

Teräs on varmasti monille se tunnetuin materiaali. Teräksestä puhutaan usein myös nimellä “musta teräs”. Nimi ei suinkaan tarkoita, että teräs olisi maalattua, vaan se tarkoittaa sitä, että se on puhdasta käsittelemätöntä terästä.

Teräksen ominaisuudet

Kyseinen materiaali ruostuu helposti, vaikka se maalattaisiinkin, joten sen korroosionkestävyys on huono. Terästä voidaan kuitenkin käyttää kuivissa sisätiloissa, jolloin se kestää hyvin. Teräs on kaikista yleisin materiaali Suomessa sen halvan hinnan, muokattavuuden ja monien käyttötarkoitusten vuoksi.

Teräksen korvattavuus

Mikäli saatavuus on kyseisen materiaalin kohdalla huono, voidaan se korvata melkein millä tahansa materiaalilla käyttötarkoituksesta riippuen. Usein korvaavana tuotteena käytetään kuitenkin sinkittyä terästä. Sinkitystä teräksestä lisää seuraavassa kohdassa.

 

Sinkitty teräs

Sinkitystä teräksestä on kahta erilaista versiota, kuumasinkitty ja sähkösinkitty. Sähkösinkitty eli galvanoitu teräs valmistetaan viemällä sähkövaraus sinkin ja sinkittävän kappaleen välille, jolloin kappaleen ja sinkin vastakkaiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa. Tällä menetelmällä saadaan aikaan sileä ja siisti kerros sinkkiä, joka on kuitenkin myös melko ohutta. 

Kuumasinkitty eli jälkisinkitty teräs valmistetaan upottamalla terästuote altaaseen muutamaksi sekunniksi, jossa on sulaa sinkkiä. Tällä tavalla taataan se, että teräkseen saadaan tasainen paksu kerros sinkkiä.

 

Sinkityn teräksen ominaisuudet

Sähkösinkityssä teräksessä on kuumasinkittyä terästä heikompi sinkitys, mikä tarkoittaa sitä, että sillä ei ole niin hyvä korroosionkestävyys. Huonompi korroosionkestävyys tarkoittaa sitä, että jos tavaraa hitsataan tai leikataan, niin saumat ruostuvat helpommin. 

Kuumasinkityllä teräksellä on yleisesti ottaen erittäin hyvä korroosionkestävyys, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että jos tuotetta esimerkiksi asennuksen yhteydessä leikataan, voi leikkauspinnan kohdalla teräs alkaa silti ruostumaan.

Mikäli leikkauspinta on erittäin pieni, noin 1-2 mm, niin kuumasinkityllä teräksellä on niin sanottu kuroutumis- ominaisuus, mitä sähkösinkityllä teräksellä ei ole. Se tarkoittaa sitä, että sinkki kuroutuu kiinni leikkuupinnan kohdalta, peittäen leikkauskohdan.Tämä ei kuitenkaan toimi isompien leikkauspintojen kohdalla.

Kuumasinkitys teräksen korroosionkestävyys on erittäin hyvä myös hitsaussaumojen kohdalla esimerkiksi hitsatuissa verkoissa, sillä tuote hitsataan ennen sinkitystä. Cronvallin tuotteista kuumasinkitystä on käytetty esimerkiksi hitsatuissa verkoissa. Kudotuissa verkoissa sinkitysmenetelmällä ei ole niin väliä, sillä tuotteessa ei ole hitsaussaumoja. 

Sinkityn teräksen korvattavuus

Mikäli sinkityn teräksen saatavuus on huono, voidaan sen tilalta hyvin käyttää myös alumiinia. Alumiinista lisää seuraavassa kappaleessa.

 

Alumiini

Alumiini on monikäyttöinen materiaali, mitä harva kuitenkaan muistaa. Alumiini on Suomessa jokseenkin aliedustettu, vaikka materiaalina se on hyvin monikäyttöinen ja kestävä. 

Alumiinin ominaisuudet

  • Ei ole magneettinen
  • Johtaa sähköä hyvin
  • Löytyy paljon eri laatuja, esimerkiksi meriveden kestävää
  • Alumiini on edullisempaa kun RST tai HST ja sitä voi usein käyttää samoihin käyttötarkoituksiin
  • Hyvin kevyt materiaali painoltaan
  • Alumiinia voi hitsata, mutta se vaatii erikoisosaamista
  • Materiaali on täysin korroosion kestävää kokonaan, materiaali ei ruostu!

H3: Alumiinin korvattavuus

Mikäli alumiinia ei ole saatavilla tarpeisiisi, voidaan se korvata RST:llä, HST:llä tai sinkityllä teräksellä. Niistä lisää seuraavassa kappaleessa.

 

RST eli ruostumaton teräs

Ruostumaton teräs eli niin sanottu rosteri on rautaseosta, jonka kromipitoisuus ylittää 10%. Ruostumaton teräs on suosittu materiaali sen korroosion kestävyyden vuoksi.

Ruostumattoman teräksen ominaisuudet

Ruostumaton teräs on nimensä mukaisesti kokonaan ruostumatonta. Tämä tarkoittaa sitä, että hitsaussaumat, leikkuupinnat sekä muut vastaavat kohdat eivät ruostu. Materiaalilla on siispä erittäin hyvä korroosionkestävyys, ja sitä voidaan käyttää huoletta ulkona. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka ruostumaton teräs ei nimensä mukaisesti ruostu, niin merivedessä käytettäessä materiaali reagoi veteen ja alkaa näin ollen ruostumaan ajan kuluessa. 

Ruostumattoman teräksen korvattavuus

Kuten edellisessä kappaleessa mainitsimme, niin hyvä vaihtoehto ruostumattomalle teräkselle on alumiini. Mikäli RST:tä ei ole siis saatavilla, voi alumiinilla korvata RST:n monissa tapauksissa.

 

HST eli haponkestävä teräs

Haponkestävä teräs on kallein materiaali sen kestävyyden takia. Nimensä mukaisesti se kestää syövyttäviä ja hapokkaita materiaaleja ja tämän takia sitä käytetään usein esimerkiksi jätevesiteollisuudessa.

Haponkestävän teräksen ominaisuudet

  • Materiaali on erittäin jäykkää, jolloin sitä on vaikea muokata
  • Erinomainen korroosionkestävyys
  • Esimerkiksi kestää merivettä jopa satoja vuosia upotettuna

Haponkestävän teräksen korvattavuus

Hyvä vaihto haponkestävälle teräkselle on lasikuitu. Joissakin tapauksissa HST:n voi korvata myös alumiinilla. Lasikuidusta lisää seuraavassa kappaleessa.

 

Lasikuitu

Lasikuidun ominaisuudet

Lasikuitu, myös GRP-nimellä tunnettu materiaali on ominaisuuksiltaan samanlaista, kuin haponkestävä teräs. Lasikuitua voidaan käyttää esimerkiksi tilanteissa, joissa muut materiaalit syöpyvät.

Me Cronvallilla myymme esimerkiksi ritilöitä ja askelmia, joiden materiaalina on käytetty lasikuitua. 

Haponkestävän teräksen korvattavuus

Lasikuitu voidaan korvata haponkestävällä teräksellä. Lasikuidusta tehdyt ritilät voidaankin korvata esimerkiksi haponkestävillä ritilöillä.

 

Kupari

Kupari on loistava materiaali, jolla on äärimmäinen korroosionkestävyys sekä antibakteerisia ominaisuuksia. Kupari johtaa sähköä erittäin hyvin, jonka takia suurin osa sähköjohdoista ovatkin kuparia. Usein kupari mielletään kalliiksi materiaaliksi, mutta hinnat kuitenkin vaihtelevat paljon.

Kupari ei reagoi veden eikä useimpien happojen kanssa, mutta se reagoi hitaasti hapen kanssa muodostaen pinnalle hyvin ohuen tumman kuparioksidikerroksen. Kupari muuttuu lopulta vihreäksi kuparikarbonaatiksi eli patinaksi.

Raudasta poiketen, kupari hapettuu ainoastaan pinnalta. Pinnalle muodostunut patina- eli kuparikarbonaattikerros suojaa kuparia hapettumasta syvemmältä.

 

Kuparin ominaisuudet

-       Happivapaa kupari: Sopii erinomaisesti sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tarpeisiin sen maksimaalisen sähkönjohtavuuden sekä hitsattavuutensa vuoksi.

-       Rakennuskupari: Käytetään rakennusteollisuudessa, ja esimerkiksi listoissa, julkisivuissa, kattorakenteissa ja ikkunalaudoissa.

 

Kuparin korvattavuus

Kuparin korvattavuus riippuu käyttökohteesta. Eri käyttökohteisiin voidaan soveltaa eri materiaaleja korvaamaan kupari.

Kuparista voit lukea lisää aikaisemmasta blogistamme.

 

Messinki

Messinki on materiaali, mitä käytetään usein esimerkiksi veneissä. Messingistä on olemassa noin 15-20 erilaista versiota. Meidän verkkokaupastamme löytyy puolikovaa ja kovaa versiota.

 

Messingin ominaisuudet

Puolikova on tehty CW508L seoksesta, joka on eniten käytetty messinkiseos levyissä. Kyseinen seos on hyväksytty EPA:ssa antimikrobiseksi tuotteeksi.

Kova eli kaiverrettava versio on tehty CW612N-seoksesta. Kyseinen seos on käytetyin metalliseos työstötoiminnoissa, koska sillä on erinomaiset kuumakäsittely-, koneistus- ja taontaominaisuudet. 

 

Messingin korvattavuus 

Messinki on materiaalina melko erikoinen materiaali ja sen korvattavuus riippuu käyttökohteesta. Eri käyttökohteisiin sovelletaan eri materiaaleja korvaamaan messinki.

 

 

Cronvall Oy on rakentamisen terästuotteiden verkkokauppa yrityksille. Kokeile verkkokauppaamme ja ylläty sen helppoudesta. Voit katso tarvitsemiesi tuotteiden hinnat kätevästi suoraan verkkokaupastamme – kerromme ne avoimesti. Kaikki tuotteemme ovat yrityksille suunnattuja, joten hinnat ovat aina alv 0%. Mukavia ostoshetkiä kaupassamme!

 

Tutustu tuotteisiimme täältä

Katso kaikki artikkelit