Liukastumisen esto työmaalla ja kiinteistöhuollossa

6 helmikuuta 2023
Samuli Saarinen
Kirjoittaja
Samuli Saarinen
Aihe
Oppaat

Talvi tuo tullessaan vuoden liukkaimmat kelit. Liikenneturvan kyselyn mukaan lähes joka kolmas suomalainen on kaatunut liukastumalla tämän, tai edellisen talven aikana. Liukastuneista miltei kolmasosa loukkasi itsensä ja joka kahdeksas joutui olemaan töistä tai koulusta pois.

 

Liukastumisten syinä ovat usein sääolosuhteet ja niiden muutokset, mutta myös rakennetuilla pinnoilla on tärkeä osuutensa. Rakennuksen omistajalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia liukkaudenestosta kiinteistöllä ja tontin kohdalla olevalla jalkakäytävällä. 

 

Kiinteistönhoito ja liukkaudenesto

 

Kiinteistönomistajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että liikkuminen kiinteistön alueella, niin ulko kuin sisätiloissa, on turvallista. Turvallisuudesta huolehtiminen on erityisen tärkeää varsinkin vuoden liukkaimpaan aikaan eli talvella.

 

Taloyhtiön onkin syytä huolehtia, että liukkauden torjunta on järjestetty asianmukaisesti, sillä liukkaat kulkuväylät voivat aiheuttaa alueella vaaratilanteita. Tarvittaessa talvikunnossapito ja kiinteistön omistajalle kuuluvat turvallisuusvelvoitteet on mahdollista siirtää sopimuksella kiinteistönhuoltoyhtiön täytettäväksi. Tämä onkin varsin yleinen käytäntö.

 

Liukastumisen esto on hyvä huomioida jo rakentamisvaiheessa

alumiini-profiilitaso-profiilitasoritilae_m-1

 

Liukkauden estosta on hyvä huolehtia jo rakentaessa. Työmaan rakentamisessa käytetään monesti vaneria esim. telineiden kulkuväylän pintoina. Vaneri on kuitenkin talvella hyvin liukas. Sillon yks keino on kiinnittää pinnalle esimerkiksi työsaumaverkkoa. Työsaumaverkko on sinkitty muottiverkko, jota voidaan käyttää anti slip -tarkoitukseen tilapäisissä asennuksissa rakennustyömailla. 


Ulkorakenteiden suunnittelussa on hyvä huomioida Suomen talven liukkaat ja jäiset olosuhteet. Ulos laitettavien teräsritilöiden päällä kävely voi talvella osoittautua jopa vaaralliseksi, jos teräsritilöitä valitessa ei olla huomioitu liukkaudenestoa. Mikäli rakennuksen ulkorakenteissa on käytetty sileäpintaisia, talvella jopa vaarallisia ritilöitä, voidaan ne vaihtaa hammastettuihin turvallisimpiin ritilöihin.

 

Myös sisätilojen liukkauden esto suunnitellessa on hyvä tiedostaa erilaiset olosuhteet ja niiden vaatimat materiaalit ja toimenpiteet liukkauden estoon. Esimerkiksi tuotantolaitoksissa kemikaalien, kuten öljyn aiheuttaman liukkauden torjuntaan tarvitaan karkein materiaali eli hammastettu ritilä. 

 

Märkätiloissa taas riittää yleisesti ottaen esimerkiksi antislip-reikälevyt, kun tarkoitus on välttää veden kertymisen tuottama liukkaus. Liukkauden estoon voidaan myös käyttää esimerkiksi kyynellevyjä.

 

Myös erilaisilla kaiteilla voidaan ehkäistä liukastumista. Esimerkiksi  invaramppeja eli teräsluiskia valitessa on hyvä miettiä, tarvitseeko kohde myös kaiteen? Lue lisää liukkauden estosta ja ritilöistä blogistamme.Liukastumisenesto ja hiekoitus

_SAS1172

 

Liukkaudenesto on myös hyvä huomioida rakennusvaiheen jälkeen erilaisilla apuvälineillä ja tuotteilla. Hiekoitusmurske on hyvä ja helppo vaihtoehto liukkauden estoon. Hiekoittaminen antaa hyvän pidon pihojen ja teiden pinnoille.

 

Hiekoitusmurske on myös siitä hyvä vaihtoehto, että se on luonnonmukainen, riittoisa ja melko edullinen ratkaisu. Lumien ja jään sulaessa keväällä hiekoitusmurske voidaankin lakaista tien sivuun maanparannusaineeksi.

 

Hiekoituslaatikon avulla hiekoitusmurse voidaan säilyttää kätevästi. Hiekoituksen ergonomisuutta ja tehokkuutta voidaan tehostaa hiekoituskärryn avulla. Kärryn avulla myös hiekan kulutus vähenee huomattavasti tasaisen levityksen ansiosta ja näin ollen kärryn käyttö on myös taloudellisesti järkevää.

 

Jääsula, suola ja verkot

PP8100-1

Hiekoituksen lisäksi on myös muita vaihtoehtoja liukkauden estoon. Hiekoituksen sijaan kiinteistöissä voidaan sulattaa liukkautta aiheuttava jää kokonaan pois suolan eli jäänsulatusaineen avulla. Jään sulatus suolalla onkin tehokas vaihtoehto erityisesti rappusiin ja erilaisiin kulkuväyliin.

Mikäli kuitenkin halutaan ehkäistä suolasta aiheutuneita valkoisia raitoja sekä mahdollisia korroosiovaurioita esimerkiksi autoissa, voidaan piha-alueilla ja kiinteistöissä käyttää myös suolatonta ureapohjaista jääsulaa. Jääsula ennaltaehkäisee jään muodostumista ja sulattaa jäätä. Jääsulaa voidaan käyttää monilla eri pinnoilla, hiekalla, asfaltilla, betonilla sekä puupinnoilla.

Myös erilaisia verkkoja voidaan hyödyntää piha-alueilla anti slip -tarkoituksiin. Väliaikaisiin ratkaisuihin, esimerkiksi ovensuun tai portaiden liukkauteen voidaan käyttää verkkoa sillä idealla, että verkon voi tasaisin väliajoin nostaa, mikä rikkoo osan jäästä ja helpottaa loppujen kaapimista.

 

Cronvall helpottaa yritysten hankintoja kaikkien rakentamisen ja teollisuuden tuotteiden osalta. Kerromme ALV0%-hinnat sekä toimitusaika-arviot avoimesti ja ostamaan pääset heti pelkällä Y-tunnuksella.

Totea itse, kuinka helpoksi tilaaminen on vihdoin tehty:

LÖYDÄ ETSIMÄSI LAAJASTA VALIKOIMASTA

Katso kaikki artikkelit