Muovilevy – miten valitsen oikean materiaalin?

7 marraskuuta 2022
Muovilevyt ja pleksit
Jussi Masalin
Kirjoittaja
Jussi Masalin
Aihe
Oppaat

Tässä kirjoituksessa kerromme muovilevyjen valintaan liittyvistä edellytyksistä ja vinkeillämme löydät juuri tarpeen mukaisen tuotteen!

Muovimateriaaleja on monia erilaisia ja siitä syystä oikean materiaalin valinta voi tuntua haastavalta. Muovilevyn valinnassa on tärkeää muun muassa tiedostaa käyttökohde ja sen laatimat vaatimukset muoville.

Seuraavaksi opit, mitä eroa on perus- eli valtamuoveilla, teknisillä muoveilla ja optisilla muoveilla.

Perusmuovit eli valtamuovit

Perusmuoveista eli valtamuoveista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä muoveja, joiden käyttökohteissa käyttölämpötilat eivät nouse yli 100 celsiusasteen. Kyseisiä  kestomuoveja ovat esimerkiksi PE eli polyeteeni. Perusmuovit eli valtamuovit ovat nimensä mukaisesti muovimateriaaleista käyttömäärältään yleisimpiä sekä myös hinnaltaan edullisimpia.

Cronvallin vekkokaupassa myydään Aikolonin toimittamia polyeteenistä valmistettuja muovilevyjä 1000mm, 500mm ja 300mm arkeissa. Valtamuoveista on saatavilla myös monia eri paksuuksia. Katso kaikki tuotteemme verkkokaupastamme.

 

Tekniset muovit

Tekniset muovit ovat perusmuoveja mittatarkempia työstää sekä ne soveltuvat useilta ominaisuuksiltaan perusmuoveja vaativampiin käyttökohteisiin. Mikäli käyttökohteen lämpötila on normaalisti jopa 150 celsiusastetta, ei tällöin perusmuovi enää riitä ominaisuuksiltaan ja kohteessa täytyy tällöin käyttää teknistä muovia. 

Teknisiä muoveja ovat esimerkiksi PA eli polyamidi eli nailon. Verkkokaupassamme myydään polyamidista valmistettuja teknisiä muoveja eri paksuuksilla (10mm, 12mm, 16mm, 20mm, 30mm). 

 

Optiset muovit

Optisia muoveja ovat kirkkaat ja värjätyt amorfiset kestomuovit. Optisiin muoveihin kuuluvat esimerkiksi PC eli polykarbonaatti sekä PMMA eli polymetyylimetakrylaatti. Molempia muoveja voidaan kutsua myös nimellä pleksi.

Optisten muovien käyttökohteiden lämpötilat jäävät usein alle 100 celsiusasteen. Kyseisiä muovilevyjä käytetään hyvin usein lasin tilalla siksi, että ne ovat erittäin kestävää materiaalia. Levyjä voidaan käyttää niin ulkona, kuin sisällä ja ne soveltuvat hyvin esimerkiksi ikkunoiksi, katoksiksi, kattoikkunoiksi, valoseiniksi, porras- ja kerroskaiteiden suojalevyiksi sekä koneiden ja laitteiden suojaksi. Lue lisää optisten muovien käyttökohteista täältä.optisetmuovit

Verkkokaupassamme on laaja valikoima Aikolonin PC- ja PMMA muoveja yritysten tarpeisiin. Löydät kaikki optiset muovit verkkokaupastamme.

 

Oikean kestomuovin valinta

Käyttökohteen olosuhteet määrittävät sen, millainen muovimateriaali soveltuu juuri kyseessä olevaan kohteeseen. Käyttökohteen perusedellytykset kuten suunniteltu käyttötarkoitus, soveltamisalat sekä ominaisuuksiin ja käyttöolosuhteisiin liittyvät yksityiskohdat on hyvä tunnistaa ja arvioida.

Muovimateriaalia valitessa kannattaa vastata ensin seuraaviin peruskysymyksiin:

  • Voidaanko muovia käyttää tässä kohteessa?
  • Miksi juuri muovi eikä esimerkiksi lasi? Onko syy esimerkiksi keveys, paremmat käyttöominaisuudet?
  • Mitä materiaalia on aiemmin käytetty? Ja jos aiemmin on käytetty eri materiaalia, miksi se halutaan vaihtaa?
  • Millaisia ongelmia käyttökohteessa esiintyy?

Tämän jälkeen on hyvä perehtyä myös hieman syvällisemmin siihen, miten muovimateriaalin valinta tehdään systemaattisella tavalla. Alla olevassa kuvassa on 12-kohtainen muovin valintamenetelmä, jota hyödyntämällä pystytään tekemään parempia ja onnistuneempia muovimateriaalivalintoja. Lue lisää 12-kohtaisesta muovin valintamenetelmästä Aikolonin Muovimateriaalin valintaoppaasta.

(Kuvan lähde: Aikolon)

Cronvallin muovilevyt

 Toimitamme kaikki tuotteet 2-5 arkipäivän kuluessa tilauksesta. Voit tilata tarvitsemasi muovilevyt helposti Cronvall-verkkokaupassa Y-tunnuksella ilman tilin avausta.

Mikäli sinulle heräsi kysyttävää muovilevyistä, ota matalalla kynnyksellä yhteyttä ja autamme oikean materiaalin valinnassa!

 

Cronvallilta ostat tarvitsemasi, ajasta ja paikasta riippumatta sekä aina läpinäkyvään ja kilpailukykyiseen hintaan. Toimitukset tulevat ajallaan ja tilaaja pysyy niistä ajan tasalla - siis tavalla, mihin olet voinut tottua parhaimpien kuluttajille suunnattujen verkkokauppojen kanssa. Tarvitset tilaukseen vain Y-tunnuksen ja tavara on luonasi silmänräpäyksessä.

 

Osta muovilevyt helposti verkkokaupasta

 

Katso kaikki artikkelit